Tirsdag 14. august 2018 Politikk

Frp-politiker er redd for at regjeringsmedlemmer skal bli for politisk korrekte:

Frykter press om å tie

UTESTENGTE BRÅKMAKERE: Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen er blant Frps mest frittalende politikere. Alle tre har måttet fratre som statsråder i Erna Solbergs regjering. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.

Regjeringen

Per Sandberg trakk seg i går som nestleder i Frp og som fiskeri­minister. Statsrådsporsjonen overlot han til parti­kamerat Harald Tom Nesvik. I likhet med de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen er Sandberg kjent som en frittalende politiker som har levert flere kontroversielle uttalelser. Nå er også han ute av regjeringen.

– Det er en fare for at regjeringsmedlemmer og andre politikere kan bli altfor politisk korrekte. Til slutt blir det vanskelig å skjelne de forskjellige politikerne og partiene ifra hverandre, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp.

– Det blir en snever ramme for hva som er greit og ikke greit å si og gjøre som statsråd. Det er mange som prøver å påtvinge politikere til å tie. Det gjelder ikke bare statsråder. Helt fra jeg først var styremedlem i et lokallag har jeg fått høre at det er noen ting jeg ikke kan si.

Statsrådsskifte:

• Per Sandberg har gått av som fiskeriminister, og partifelle Harald Tom Nesvik tar over statsrådsposten. Sandberg trekker seg også som nestleder i Frp.

• Bakgrunnen for statsrådsskiftet er at Sandberg har vært på en privat feriereise til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste. Sandberg brøt regjeringens sikkerhetsrutiner ved å ikke melde fra om reisen på forhånd og ved å ta med seg sin mobiltelefon.

• Sandberg er den sjuende statsråden fra Frp som går av. Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen har også gått av i år.

Truer demokratiet

Dersom politikere presses til å holde tett om meningene sine, vil det gå utover demokratiet i Norge, mener Helgheim.

– Det vil føre til at befolkningens syn ikke blir speilet blant politikerne, og store grupper vil føle at de ikke har noen representanter. Maktpersoner har nærmest blitt enige om at enkelte ting ikke kan sies. Men store grupper ville ha uttrykt seg på denne måten som ikke skal være tillatt, sier han.

Sandberg har gjennom sin politiske karriere levert flere kontroversielle uttalelser. Etter at to dørvakter ble drept i Moss i 2002, hevdet han at de andre partienes ledere var indirekte ansvarlige for drapene på grunn av innvandringspolitikken deres. I 2015 utfordret han det borgerlige samarbeidet ved å på radio hevde at KrF har ansvar for at unge nordmenn slutter seg til terrorgrupper som massakrerer kvinner og barn. Det ble også rabalder da han i 2006 talte på Stortingets talerstol etter å ha drukket øl og akevitt.

Selv om Helgheim beskriver et press om at politikere ikke skal uttale seg på visse måter, sier han at Frp-politikere fortsatt vil snakke rett fra levra.

– Vi er mange i Frp som ikke bryr oss om sånt, så folk kan ta det helt med ro. Mange støtter en litt mindre politisk korrekt måte å være politiker på, sier han.

Helgheim sier at Sandbergs beslutning om å trekke seg er fornuftig og at Nesvik er en dyktig politiker med mye erfaring.

I går sa partileder Siv Jensen til NTB at Sylvi Listhaug er en åpenbar kandidat som nestleder.

Trenger noen fra gulvet

Stortingsrepresentant fra Frp, Ulf Leirstein, sier at Sandberg ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg slik situasjonen hadde blitt.

Han sier at det er viktig for regjeringen å ha typer som Sandberg.

– Per er viktig, og mange føler at han er en av gutta på gulvet. Det er han også, og han har bokstavelig talt jobbet på gulvet og ikke vært yrkespolitiker hele sitt liv. Vi har mange velgere som ikke har høyere akademisk utdanning, og det er viktig at dette blir speilet i regjeringen, sier han.

Sandbergs yrkesbakgrunn består av å være hjelpegutt, barkeeper, bildekkbygger og prosessoperatør.

– Vi er ikke Høyre, og det er kjempeviktig at våre folk representerer Frps seire i regjeringsplattformen. Det handler om våre viktige saker, som innvandring, og det må vi ha folk i regjeringen som er opptatt av. Men det handler også om å ha mennesketyper som folk kjenner seg igjen i, sier han.

Harald Tom Nesvik fra Frp ble i går utnevnt som ny fiskeriminister av statsminister Erna Solberg. Han var stortingsrepresentant fra 1997 til 2017 og var parlamentarisk leder fra 2013. Han har til nå vært kommunikasjonsdirektør i rederiet Sølvtrans. Nesvik har også åtte år bak seg som dørvakt, ifølge biografien hans på Stortinget.no.

stiann@klassekampen.no

Jon Helgheim