Fredag 24. august 2018 Utenriks

• Sverigedemokraterna (SD) størst blant mannlige arbeidere • Fagbevegelsen med valgdugnad mot SD

Legger om valgstrategien

KAMP: Svensk LO kjører en aktiv kampanje for å demme opp for Sverigedemokraterna etter velgerflukt fra «Sossarna» til SD. Her er LO i diskusjon med SD under Almedalsveckan i sommer. Foto: Henrik Montgomery, TT/NTB SCANPIX

NY TONE: Fagbevegelsen skifter fokus fra Sverigedemokraternas brune røtter til partiets økonomiske høyrepolitikk. – Vi når ikke fram om vi bare snakker om SDs rasistiske bakgrunn, sier fagforeningsleder.

SVERIGE

– I forrige valgkamp snakket vi mye om at Sverigedemokraterna (SD) er et rasistisk parti. Og det er sant at SD har en slik historie, men det fungerte ikke å bare snakke om det. De av våre medlemmer som ville stemme på SD, sluttet å lytte til oss. De følte seg stemplet som rasister, og det tror jeg jo ikke de er.

Tobias Baudin, leder for Svenska kommunalarbetarforbundet (Kommunal), det største LO-forbundet i Sverige, er nådeløs mot sin egen valgstrategi for fire år siden.

I årets valgkamp fram mot 9. september satser Kommunal på å vektlegge at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna er et borgerlig parti som står for en sosioøkonomisk høyrepolitikk, direkte i strid med fagbevegelsen i flere saker.

Valg i Sverige:

• 9. september er det riksdagsvalg og lokalvalg i Sverige.

• Både Sverigedemokraterna (SD) og den borgerlige Alliansen går til valg på å «rösta bort» statsminister Stefan Löfven (S) og den rødgrønne regjeringen.

• På enkelte målinger de siste månedene, har SD vært størst eller nest størst, men den siste uka har partiet gått litt tilbake. På gjennomsnittsmålinga Poll of Polls har partiet 18,9 prosent og ligger bak Moderaterna (19,1) og Socialdemokraterna (25,1).

Frir til kvinner

Baudin er særlig bekymret for SDs uttalte strategi om å fri til kvinnelige arbeidere i omsorgsyrker, som ofte er medlemmer i Kommunal.

– Vi, og i prinsipp alle våre medlemmer, er imot profitt i velferd, mens SD er for. Mens vi kjemper for økte offentlige tilskudd, vil SD senke bidragene til kommunene med 31 milliarder. Det ville blitt 61 millioner kroner mindre til Kalmar kommune, sier Baudin på telefon fra Kalmar.

– Jeg reiser rundt i hele landet nå. Vi har ikke tro på at en film på Facebook vil endre dette, vi skal ut og prate med halvparten av alle våre medlemmer, 250.000 mennesker, sier Baudin til Klassekampen.

Den som derimot har tro på filmens påvirkningskraft, er LO sentralt. Nylig ble LOs nye kampanjefilm «SD2018?» lansert på deres hjemmesider.

– Så lenge Jimmie vinner, er det det beste som kan skje med Sverige. Sånn tenkte jeg for et par år siden, sier verkstedsarbeideren Kim.

Filmen er et direkte innlegg i utviklingen som har ridd den svenske fagbevegelsen som en mare de siste årene: Sverigedemokraterna (SD) og partileder Jimmie Åkesson øker stadig i popularitet blant LO-medlemmer.

– Blant LO-medlemmer står valget nå mellom to partier: Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna, bekrefter Johan Ulvenlöv, valggeneral for LO i Sverige.

– Burde endret før

SD fortsetter å øke både blant kvinner og menn i fagbevegelsen, viser Statistiska Centralbyråns siste partisympatiundersøkelse fra mai i år. 28,8 prosent av de mannlige LO-medlemmene holder med SD, mens 19,6 prosent av de kvinnelige LO-medlemmene sympatiserer med partiet i dag. Det er en økning på henholdsvis 15,1 og 16,9 prosentpoeng siden samme undersøkelse ble utført før forrige riksdagsvalg, i mai 2014.

– Filmen er et ledd i å forsøke å få de medlemmene som vurderer å stemme på SD, til å tenke nøye gjennom sin beslutning, sier Ulvenlöv om kampanjevideoen.

LO har etter hvert lagt om strategien for hvordan de skal forholde seg til SD, mener Örjan Nyström, hedersdoktor ved samfunnsvitenskapelig fakultet på Göteborgs universitet og en kjent profil i den svenske arbeiderbevegelsen.

– Å presse tilbake SD har vært en høy prioritet de seinere årene. Men mens man før pratet mest om at partiet var rasistisk, fokuserer man i dag tydeligvis mer på at SD er et høyreparti for de rike som vil svekke fagbevegelsen, sier Nyström, som tidligere i år publiserte LO-rapporten «Högerpopulismen och jämlikheten».

Nyström mener fagbevegelsens endring av strategi er «helt riktig», men mener samtidig den kommer for sent.

– Det er kanskje lett å si dette nå i ettertid, men jeg tror nok at man burde ha lagt om tonen mye tidligere.

– Ikke for seint på ballen

LOs valgkampgeneral er ­uenig.

– Jeg deler ikke det synet. Vi er av den oppfatning at SD er et rasistisk parti, selv om ikke alle som stemmer på dem er rasister. De har paragrafer som sier at svenskhet er en «nedarvet essens» og at jøder og samer ikke kan være svenske, og da må vi påpeke det. Men selv om det får mye oppmerksomhet når vi påpeker det, er det ikke dette vi har fokusert mest på, sier Ulvenlöv.

Han løfter fram at LO gjennomfører en halv million samtaler med medlemmer før valget.

– Vi snakker om de viktigste spørsmålene for våre medlemmer og viser at SD er et fagforeningsfiendtlig parti, sier valggeneralen.

– SD vil svekke ansettelsestryggheten og kollektivavtalene og kan dessuten sikre borgerlig valgseier. Det er viktige saker for våre medlemmer, legger Ulvenlöv til.

Kommunal-leder Tobias Baudin tar kritikken til seg, og er langt på vei enig i at den svenske fagbevegelsen kan har møtt SDs voksende popularitet på feil måte og for seint.

– Ja, det kan nok hende vi var litt seine her, sier Baudin.

yngvildt@klassekampen.no

Politikk-forbud

Ukeavisa Proletären, som gis ut av det svenske Kommunistiska Partiet, melder i denne ukas utgave at arbeidsgiverorganisasjonen Teknikföretagen har sendt ut et direktiv til sine medlemsbedrifter der det står at ytringsfriheten ikke gjelder i private foretak.

«Det finnes ingen rett for noen å få dele ut politisk materiale eller holde politiske møter på arbeidsplassen», står det i Teknikföretagens brev.

Ifølge Proletären heter det også i direktivet at «det strider imot ansettelsesavtalen å i det hele tatt diskutere politikk i arbeidstida».

– Det handler ikke om å gripe inn i hva en person sier. Når det handler om presisjonsarbeid, kan du ikke stå og prate om fotball eller kjendiser heller, svarer forhandlingssjef og jurist i Teknikföretagen Anders Weihe til avisa.

Flere reagerer på organisasjonens retningslinjer.

– Vi skal bare holde kjeft og lyde, sier Volvo-arbeideren John Näsman i en kommentar til avisa.

Tomas With, nestleder i IF Metall, ser dette spørsmålet dukke opp hver gang det er valgkamp i Sverige. Han mener arbeidsgiverer «ikke kan bestemme over hva mennesker snakker om på jobben».

– Det er vanskelig å se noen annen årsak enn at de vil dempe samtalen på arbeidsplassene, sier han om direktivet.

Tobias Baudin