Lørdag 25. august 2018 Utenriks

• Klassekampen på folkemøte med Trump • Skapte eufori i West Virginia etter skandaleuke

TEATER-TRUMP HÅVER INN

DIGGER TRUMP: Folkemengden på massemøtet i West Virginia lot seg ikke affektere av at to tidligere Trump-medarbeidere akkurat hadde blitt felt, da de tok imot Trump med tårer og jubel på tirsdag.

TROFASTE MOT TRUMP: Bråk og skandaler i Washington, D.C. stopper ikke Donald Trump fra å hylles som en frelser blant sine egne i West Virginia.

USA

En dame står utenfor Charleston Civic Center. Om noen timer skal Donald Trump åpenbare seg der inne for sine fans i West Virginia. Dama selger T-skjorter med Trump-påtrykk, Blue Lives Matter-flagg og buttons som fortsatt oppfordrer til å sende Hillary Clinton i fengsel.

Hun sier at hun egentlig ikke liker Trump og stemte ikke på ham i valget. Men hun trenger pengene: Sønnens begravelse kostet mye. 22 år gamle Phil døde av en overdose tidligere i år. Så nå står hun her med et stort flagg der det står «Trump 2020».

USA-valg og etter­forskning av Trump:

• 6. november er det valg til de to kamrene i USAs kongress.

• Valget er det første landsomfattende valget under Donald Trump. Demokratene håper å frata presidenten kontrollen Republikanerne har i Kongressen i dag.

• Trump blir etterforsket av FBI, mistenkt for å ha sam­arbeidet med Russland om å vinne valget i USA.

• Tirsdag innrømmet Trumps tidligere advokat Michael Cohen misbruk av valgkampmidler, mens tidligere kampanjesjef Paul Manafort ble dømt for flere tilfeller av økonomisk kriminalitet.

Homser for og mot Trump

Nærmere inngangen står mer rutinerte selgere under telt. Sjefen forteller at de har leid hele denne parkeringsplassen. De følger Trump landet rundt med sine effekter. Hvor mye tjener de på en dag? Sjefen «vil ikke gi et tall», men «kan love at det er mye, veldig mye». Han gnir seg i hendene og gliser. Trump liker disse møtene med den såkalte velgerbasen.

De under hundre demonstrantene litt bortenfor skader visst ikke salget. «Homser mot Trump» er nå i krangel med en mann med et «Homser for Trump»-skilt. Demonstrantene roper at Trump-tilhengeren «får resten av oss til å ta seg dårlig ut».

En far kommer forbi med datteren sin. Hun er rundt ti år og har på seg en topp med amerikanske flagg. Sammen skal de inn i arenaen. En av demonstrantene roper at noen må ringe barnevernet.

En katastrofedag

Denne dagen har i utgangspunktet vært en veldig dårlig dag for Trump. Den pågående etterforskningen av presidentkampanjen hans har akkurat ført til at to av hans tidligere rådgivere, advokaten Michael Cohen og kampanjesjefen Paul Manafort har blitt felt av skatteunndragelser og misbruk av valgkampmidler. Flere kommentatorer har snakket om at dette kan bli vippepunktet for saken som kan ende med å felle Trump.

En demonstrant utenfor folkemøtet i Charleston med rosa «pussy-hat» er blant dem som er sikre på at Donald Trumps dager i Det hvite hus er talte. Hun snakker om Russland-etterforskningen og innrømmelsene til tidligere Trump-advokat Michael Cohen som gjør at det er bare et spørsmål om tid før presidenten er ferdig.

For hver tweet blir folk bare mer rasende. Riksrett er på vei. Hun kjenner Trump-velgere som angrer. Trump-tilhengerne her ser ikke ut til å angre på noe. De står og ler og tar bilder av demonstrantene.

«Løfter gitt, løfter holdt»

Inne er musikken så høy at det er vanskelig for de mange tusen her inne å snakke sammen.

«Gjett hvor vi er», skriver et Charleston-ektepar i en sms til datteren sin.

«Hvor?», lyder svaret.

«Vi venter på at Trump skal gå på scenen!»

Ekteparet, som snart er på Facetime med både datteren og hunden hennes, er ikke alene. To timer før annonsert Trump-tid er salen, som tidligere har vært monstertruck-arena, ganske full. På første rad har West Virginias stolthet, kullgruvearbeiderne, fått plass. De har «hard-hats» og kjeledresser med oransje og gule reflekser. I 2016 fikk Trump nesten 70 prosent av stemmene i West Virginia. Ekteparet forteller at populariteten handler om støtten til kullindustrien.

«Løfter gitt, løfter holdt», står det på store plakater langs tribunene. Ifølge statistikkene har Trumps presidentskap hatt lite påvirkning på kullindustrien. Men ifølge industrien og folkene her i kveld har Trump, med varme ord om kull og løfter om avregulering, skapt mer tro, håp og selvtillit blant kullfolket.

Gruvearbeider-kledde menn sitter også på tribunen bak talerstolen. Jeg spør en av dem om jeg kan få ta et bilde av ham. Han drar litt på det. Jeg spør om han er kullgruvearbeider?

«Hehe, ikke i virkeligheten», svarer han og trekker seg unna.

Men det finnes ekte gruvearbeidere her også. En av dem, nylig pensjonert etter 40 år nede i mørket, har tatt med seg barnebarnet. Hun peker mot første rad og sier «se bestefar, der er kullgruvearbeiderne». Han forteller at han har slitt mye med ryggen. Men at han heldigvis ikke endte som mange andre han kjenner. På avhengighetsdannende smertestillende tabletter og videre på heroin.

Et ungt kjærestepar har T-skjorter med «Trump 2020» foran og «infowars.com» på ryggen. Dama sier at «her hvor jeg bor, er det sånn at folka jeg kjenner dør og mister barna sine». De sier den viktigste grunnen til at de støtter Trump, er at han anerkjente opiatepidemien som herjer samfunnet deres. Trump erklærte den som en «nasjonal krise». Men dødstallene har fortsatt å øke.

En farlig sosialist

Noen middelaldrende damer prøver å holde styr på et kaos av skilt som flyter ut av en trillevogn og utover gulvet. En mann i rød «Make America Great Again»-T-skjorte og med et arrangør-nakkebånd snakker til en annen kvinne om en av Demokratenes West Virginia-kandidater til Kongressen, Richard Ojeda.

Han forteller henne at fagforeningsforkjemperen Ojeda er «en farlig sosialist» og en løgner. Han sier at Ojeda startet en slåsskamp for så å prøve å vinne politisk sympati for skadene han pådro seg. Dama sier hun ikke visste dette og takker for «at du utdannet meg».

De siste dagene har jeg fulgt Ojeda rundt i West Virginia. Så der jeg står litt bortenfor, veit jeg at historien mannen med den røde T-skjorta forteller ikke er sann: Ojeda ble brutalt angrepet og nesten drept av en tidligere skole­kamerat som er i slekt med en av Ojedas republikanske konkurrenter.

Fra scenen sier Trumps svigerdatter Lara Trump at motstandere «bare prøver å stanse vinnere». Også kullbaron og West Virginias guvernør Jim Justice raser mot Ojeda. Justice er tidligere demokrat. Nå er han republikaner og lojal Trump-alliert. Trump snakker varmt om Patrick Morrisey, Republikanernes håp for å kaste demokrat Joe Manchin ut av Senatet. Demokratene beskyldes for å ha omfavnet sosialismen helhjertet. Seieren til Alexandria Ocasio-Cortez i New York trekkes fram som eksempel.

Tårevåt hyllest

Trump lar vente på seg, og en dame himler med øynene og må holde seg for ørene når nok en sang drønner over anlegget. Men hun og de andre glemmer slitne ører og bein når Trump endelig kommer på scenen til West Virginias nasjonalsang, John Denvers «Country Roads».

Han mottas med primalskrik og tårevåte øyne. Snart lar presidenten seg hylle for handelsstrid med Kina, løfter om biltoll mot EU og et oppgjør med Nato. Og ikke minst: For å bringe kulljobbene tilbake. Han snakker om alt annet enn den pågående etterforskningen mot ham.

En av de få svarte her er den samme fyren som siden 2016 har valfartet fra Trump-møte til Trump-møte med T-skjorta «Trump og Republikanerne er ikke rasister». Han har tidligere anklaget Hillary Clinton for å være del av Ku Klux Klan. Ved siden av klassikeren «USA, USA» er det «bygg muren» som gjaller høyest gjennom publikum. Når Trump går gjennom Demokratene han ikke liker, er det afroamerikanske Maxine Waters som får den skarpeste responsen.

Stoler ikke på alle målinger

Målinger sier at Trump ligger rundt 12 prosentpoeng bak demokrat-kandidater som Bernie Sanders og Joe Biden, og fire bak Elizabeth Warren. Ifølge andre ofte refererte målinger, ligger Trump an til å miste sin fulle kontroll over Kongressen etter mellom­valget i november.

Fra scenen gjentas det: Målingene tok feil av det amerikanske folket i 2016 og gjør det igjen nå. Trump sier han ikke tror på noen «blå bølge», altså at Demokratene vil gjøre det stort.

Da vil de heller stole på målingene som sier at andelen av USAs befolkning som mener Trump gjør en god jobb er nesten 50 prosent.

«Fake news media»

Den akkrediterte pressen sitter som vanlig inngjerdet. Som vanlig snur publikum seg mot «the fake news media» og hytter med nevene mot dem og buer.

Mediefolkene ler og smiler. Begge sider er vant til denne rolledelingen nå. Hele arrangement er i stil og talepunkter veldig likt Trumps valgkamp-arrangementer i 2016.

Hvor mye har egentlig endret seg siden den gang? Det er i alle fall lite ved mottakelsen han får og stemningen han skaper i West Virginia – eller andre steder han holder massemøter – som speiler et bilde av en president uten framtid.

Her er det fortsatt kraft i opprørsbudskapet Trump holder fast på etter halvannet år som president.

Etter å ha reist tre uker i USA er det bare demonstranten med pussy-hatt vi har møtt så langt som har vært sikker på at Trump er ferdig.

eirikgs@klassekampen.no

ELSKET OG HATET: Utenfor folkemøtet har flere demonstranter møtt opp. En holder et skilt der det står «Jeg er ikke en nigger», mens «Homser for Trump» har lagt igjen sin plakat.
«PUSSY-HATT»: Den rosa «pussy-hatten» har blitt et populært klesplagg for kvinner som protesterer mot Trumps kvinnesyn. Denne demonstranten håper hans dager som president snart skal være talte etter alle skandalene som har preget presidentperioden.
GOD BUTIKK: Det kan være gode penger å hente på å selge Trump-effekter på folkemøter og Trump-arrangementer i USA.
TRUMP MY RIDE: Mange Trump-tilhengere vil ikke legge skjul på hvem de støtter.