Onsdag 5. september 2018 Kultur og medier

• Regjeringen vil gi lydbøker kortere fastprisperiode • Gjør det mer attraktivt å strømme, tror Storytel

Vil slippe lydbøkene fri

LIBERALISERER: Torbjørn Røe Isaksen (H) vil avvente høringssvarene fra aktørene i bokbransjen, men mener selv at tre måneders fastpris for pocket og lydbøker er å foretrekke. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Samtidig som regjeringen vil styrke fastprisen for nye bøker, kan lydbøker og pocket få kortere fastprisperiode. – Regjeringen tar med den ene hånda og gir med den andre, sier Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen.

Bøker

Jonas Hassen Khemiris nye roman «Pappaklausulen» ble nylig lansert parallelt i Sverige og Norge. Er man abonnent på Storytel, kan man allerede nå strømme den svenske lydbok­versjonen. Den norske lydboka derimot vil ikke kunne strømmes før tidligst 1. mai neste år. Det skyldes at norske lydbøker er underlagt like lang fastprisperiode som papirbøker.

Men dette kan det snart bli slutt på. I et møte med forlagsbransjen sist fredag la næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og kulturminister Trine Skei Grande (V) fram tre alternativer: Bøker i nye formater kan få enten tre, seks eller ni måneders fastpris.

I praksis betyr det at strømmetjenester som Storytel, Fabel og Ebok.no Pluss vil kunne få lov til å strømme nye lydbøker etter så lite som tre måneders «karantene­tid».

– Det er ingen tvil om at dette er en ytterst forsiktig liberalisering av regelverket, men vi mener at det er riktig å gjøre dette, også ut fra et konkurranseperspektiv, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Klassekampen.

– Bransjeavtalen består som et kulturpolitisk virkemiddel, men vi bør myke opp regimet for å få noe mer dynamikk i markedet enn vi har i dag.

Han vil avvente høringssvarene fra aktørene i bokbransjen, men mener selv at tre måneders fastpris for pocket og lydbøker er å foretrekke.

Ny fastpris for bøker:

• Regjeringen vil utvide fastprisen på bøker til å gjelde i ett år fra utgivelsesdato.

• Samtidig foreslår regjeringen å forkorte fastprisperioden for bøker som utgis i nye formater til tre, seks eller ni måneder.

• Fastprisen gjelder for alle bøker som gis ut, også bøker som lanseres i andre formater, som pocket, e-bok eller lydbok for nedlasting eller strømming.

• Dagens fastprisperiode varer fra utgivelsesdato til 1. mai året etter, for alle formater.

– En mer eller mindre samlet bokbransje ønsker fastpris?

– Som nærings­minister er det min jobb å bringe inn det konkurransepolitiske i dette komplekset og se på hva som er bra for forbrukeren. Denne endringen gjør vi fordi vi mener den er bra for forbrukeren.

– Uthuler fastprisen

Men hva som er bra for forbrukeren, er ikke så enkelt å svare på, parerer lederen for Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik. Hun er overrasket over at regjeringen kommer med to forslag til endring av fastprissystemet som trekker i hver sin retning.

– Dette kommer vel som et resultat av at kulturministeren skal ivareta bredden og kvaliteten i litteraturen, mens næringsministeren er opptatt av mest mulig fri konkurranse, sier Kriznik.

I det nye forslaget til bransjeavtale, som departementene snart sender ut på høring, vil fastprisen for førsteutgaver gjelde i ett år fra utgivelsesdato, og ikke til 1. mai året etter, slik avtalen fungerer i dag. Samtidig foreslår altså regjeringen en avkorting av fastprisen for alle andre formater.

Kriznik frykter at konsekvensene av forslaget blir færre aktører og dermed enda mindre konkurranse og viser til erfaringene fra Sverige og andre land som har liberalisert bokmarkedet.

– Det er ikke til å komme forbi at en fastpris på tre, seks eller ni måneder vil føre til en uthuling av fastprisen, og dét i et land som allerede har Europas korteste fastprisperiode.

Også forfatterøkonomien blir svekket av det nye forslaget, ifølge Kriznik.

– Forfatterne får halvert sine royalties når e-bøker kommer i det fri, sier hun.

Storytel jubler

For strømmetjenester som Storytel kommer derimot regjeringens oppmykning som en gledelig overraskelse. Håkon Havik i Storytel forventer en vekst i nye abonnenter dersom forslaget blir en realitet.

– Da slipper folk å vente så lenge på å få tilgang til nye bøker i strømmeformat som de gjør i dag. For oss vil det bety en god del, ikke minst for markedsføringen av tjenesten, sier Havik.

Han legger samtidig til at han mottar relativt få klager fra abonnenter som etterspør nyere titler i Storytels katalog. Topplista på Storytel viser også at det like gjerne er litt eldre utgivelser abonnentene foretrekker, innen veletablerte sjangre som krimserier og barnebøker.

– Til abonnenter som spør, pleier jeg å sammenlikne med filmbransjen, hvor kundene har vent seg til at de må vente litt med å få tilgang til filmene på dvd eller blu-ray. Som regel har de forståelse for at det fungerer på samme måte med bøker, forteller Havik.

Et annet spørsmål det nye forslaget reiser, er om forlagene er tjent med å gi ut lyd­bøker og andre og rimeligere formater tidligere enn de gjør i dag. Faren er at det kan svekke inntjeningen for første­utgaven, tror Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen.

– Det ville vært langt bedre om alle formater fikk like lang fastprisperiode, altså tolv måneder. De to ulike høringsforslagene sett i sammenheng, blir litt som å ta med den ene hånda og gi med den andre.

– Kan få motsatt effekt

Tore Slaatta, som for tida har permisjon fra jobben som generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, synes også det er vanskelig å forutsi konsekvensene av forslaget.

– I dag er det tross alt en viss logikk i når forlagene velger å gi ut i andre formater. Én mulig konsekvens av forslaget er at forlagene vil vente enda lenger med å gi ut en bok i nye formater enn i dag. Dersom meningen er å stimulere bransjen til å investere mer i digitale formater, ville det vært langt mer effektivt å gi fritak for moms på e-bøker, sier Slaatta.

Torbjørn Røe Isaksen forklarer at han på den ene sida ønsker å gi en håndsrekning til bokbransjen, som er preget av nervøsitet etter en kraftig nedgang i boksalget i fjor. På den andre sida er han opptatt av at ingen aktører må bli for dominerende.

–?Konkurranselovgivningen er der for at ikke store markedsaktører skal utnytte kundene. Den er kort sagt laget for å beskytte folk mot for mye børs.

Isaksen tror virkningen av lengre fastpris på førsteutgaver og en kortere periode for nye formater vil oppveie hverandre, slik at prisnivået samlet sett ikke vil endres.

– I dag har alle en fastprisperiode som utløper til samme tid, og forlagene kan i praksis koordinere utgivelsestidspunkt. Det vil ikke være tilfelle når fastprisen på tolv måneder settes etter utgivelsesdato. Når du går i bokhandelen på jakt etter en ny bok i høstferien, vil det brått dukke opp flere nyere titler til lavere pris. Prisene vil variere i større grad enn de har gjort tidligere.

jonas.braekke@klassekampen.no