Onsdag 5. september 2018 Innenriks

• Tidligere ansatte kan dokumentere arbeidsuke på 148 timer uten overtid • Vil gå rettens vei

Forbereder nytt søksmål

ØNSKER RETTSSAK: Roger Berg er ansikt utad for en gruppe tidligere og nåværende Aleris Ungplan ansatte som vil gå til sak og mener de har blitt drevet rovdrift på av selskapet.

ERSTATNING: Aleris-saken sprer seg. Tidligere og nåværende ansatte i Aleris Ungplan i Midt-Norge jobber nå for å organisere nytt søksmål mot omsorgsgiganten.

ARBEIDSLIV

– Vi var fire til å begynne med, men mange har tatt kontakt. Inkludert dem som fortsatt jobber i Aleris, er vi nå oppimot tolv stykker som ønsker å gå til søksmål, sier Roger Berg, tidligere ansatt i Aleris Ungplan Midt-Norge.

26 konsulenter som har jobbet for Aleris Ungplan på Østlandet, har med hjelp fra Fagforbundet gått til gruppesøksmål mot selskapet. De mener de har blitt snytt for store summer ved å leies inn som enkeltpersonforetak når de i realiteten var fast ansatte.

Aleris har tidligere avfeid søksmålet som «en velregissert drittpakke» fra Fagforbundet. Nå sprer likevel misnøyen seg også blant ansatte utenfor Fagforbundet.

Aleris-søksmålet:

• Aleris er et av de største skandinaviske velferdskonsernene, med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

• I august gikk 26 medlemmer av Fagforbundet på Østlandet til søksmål.

• De har vært tilknyttet Aleris som konsulenter. De krever mellom en halv og to millioner hver, som erstatning for tapte tillegg og ytelser de ville fått som fast ansatte.

Ønsker ny sak

Roger Berg er ansikt utad for en gruppe bestående av tidligere og nåværende ansatte i Aleris Ungplan i Midt-Norge som, uavhengig av Fagforbundet, forbereder ny erstatningssak mot selskapet. De mener de til sammen har krav på flere millioner av kroner i ubetalt overtid, pensjon og ulovlig pålagte utlegg.

– Vi snakker nå med advokater. Dette handler om måten folk har blitt behandlet på, og å få tilbake det vi har krav på. Jo flere vi er, jo sterkere står vi, sier Berg.

Lange dager

Felles for alle de Aleris-ansatte han snakker for, er historier om tøffe arbeidsvilkår og intens jobbing i lange perioder.

En av dem har timelister som viser en uke med arbeidsdager på 19 og 24 timer. Totalt 148 timer jobb på en uke.

Berg har tidligere fortalt om sin egen historie med Aleris til Fagbladet. I seks år fram til 2016 jobbet den tidligere dørvakten med noen av de voldeligste og utagerende brukerne Aleris hadde ansvar for. I en periode var han fast ansatt, men da institusjonen han jobbet ved i Meråker ble nedlagt, mistet han jobben.

Han ble tilbudt arbeid ved en ny institusjon, nå som innleid konsulent. Da han i mars 2016 kom tilbake på jobb etter pappaperm, og uten forvarsel fikk beskjed om at han hadde blitt degradert til tilkallingsvikar, droppet han Aleris på dagen.

– Det er mentaliteten de har. Bruk og kast. Jeg har snakket med mange som har opplevd det samme. De blir skvisa ut på grunn av konflikt eller til fordel for andre sjefen liker bedre. De har ikke noe vern, sier Berg.

– Nasjonalt problem

Leder i Fagforbundet Mette Nord mener de nye signalene fra Midt-Norge tyder på at Aleris-saken er landsomfattende.

– For oss er det uhyre interessant at vi ser at Aleris driver den samme utnyttingen av omsorgsarbeidere andre steder. Det ser ut til å være et nasjonalt problem, sier Nord.

jos@klassekampen.no

– Flest fornøyd

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Omsorg, avviser at de utnytter konsulenter. Han ser fram til å få Fagforbundets søksmål avklart i retten i januar og er ikke bekymret for nye rettssaker.

– Det jobber 3500 mennesker hos oss. Regn med et par tusen til som har jobbet for oss. Det vil alltid være slik at noen slutter fordi de er misfornøyde og andre blir misfornøyde når de må slutte.

– Dere har tidligere antydet at søksmålet er drevet fram av Fagforbundet. Viser ikke denne saken at det er en reell misnøye?

– Fakta er at de årlige, anonymiserte leder- og medarbeiderundersøkelsene våre viser at folk er gjennomgående fornøyd med arbeidsplassen sin og med lederne, sier Sandøy.

– Dere beskyldes for bruk og kast-mentalitet av Berg?

– Alle står fritt til å mene hva de vil, men våre undersøkelser viser altså at over 90 prosent av medarbeiderne i Aleris Ungplan & Boi AS, fast ansatte og konsulenter, er fornøyd, sier Sandøy.

Han forteller at selskapet får mange støtteerklæringer fra konsulenter som ikke kjenner seg igjen i medienes framstilling av selskapet.