Torsdag 27. september 2018 Utenriks

• Ordkrig i FN mellom Iran og USA • Forsker tror USA forbereder regimeskifte

Forsker: På vei mot krig

I STRUPEN PÅ HVERANDRE: USAs president Donald Trump og Irans president Hassan Rouhani gikk hardt ut mot hverandre med hele verden som vitner i FNs generalforsamling. FOTO: RICHARD DREW, AP/NTB SCANPIX

AMPERT: – USA har gått så langt at viljen til å ta til motmæle er blitt sterkere, sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard. Han tror USA forbereder krig mot Iran.

Iran

– USA fører en politikk der målet er en regimeendring i Iran, og jeg tror USA vil gå til krig mot Iran. Dette kan ta andre veier, men akkurat nå er det dette som ser ut til å være kursen, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

USAs president Donald Trump og den iranske presidenten Hassan Rouhani havnet i en ordkrig i FNs generalforsamling på tirsdag.

Trump anklagde Iran for å spre løgn og kaos i og utenfor Midtøsten. Han forsvarte USAs beslutning om å trekke seg ut av atomavtalen med Iran og oppfordret andre land til å gjøre det samme. Han mente lederne plyndrer den iranske statskassen, og hevdet han hadde takket nei til en iransk forespørsel om et møte med ham.

Atomavtalen:

• Atomavtalen mellom Iran og USA, EU, Kina og Russland ble undertegnet i 2015. Sanksjoner mot Iran skulle lettes, mot at Iran begrenser anrikingen av uran.

• Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå holdt sin del av atomavtalen.

• USA trakk seg ut av avtalen i mai i år.

• EU, Kina og Russland kjemper for at atomavtalen skal bestå.

EU og Norge til motmæle

Irans president Hassan Rouhani gikk på talerstolen og anklaget USA for å drive med «økonomisk terrorisme», og han avfeide at Iran hadde bedt om noen møte med den amerikanske presidenten.

Han hevdet derimot at USA har gjort åtte forsøk på å få til et møte med Iran, som alle ble avvist fra iransk side.

– Det ironiske er at den amerikanske regjeringen ikke engang legger skjul på sine planer for å velte den samme regjeringen den har invitert til samtaler, sa han.

Flere andre statsledere, blant dem den franske presidenten Emmanuel Macron og statsminister Erna Solberg (H), tok til motmæle mot USAs utfall mot Iran.

– Det er problematisk at USA har en annen oppfatning om Irans oppfølging av atomavtalen, sa Solberg til TV2.

Macron sa til reportere etter FNs generalforsamling på tirsdag at Iran må få lov til å fortsette salget av oljen og at «press fra én side» ikke vil løse konflikten.

– Felles for EU, Kina og Russland er at de ser på USAs uttrekking av atomavtalen som folkerettsstridig, sier Nupi-forsker Lodgaard.

– USA gått så langt at Europa og Asias vilje til å ta til motmæle er blitt sterkere. De ser det ydmykende og utilbørlig. Det siste framstøtet er et tegn på denne viljen til å reagere på USA, sier han.

Bygger betalingskanal

Mandag ble EU, Kina og Russland – de gjenværende partene i atomavtalen med Iran etter at USA trakk seg ut – enige om å etablere et nytt betalingssystem. Målet er å omgå de amerikanske sanksjonene mot Iran som fra november skal ramme Irans oljehandel.

– De nye betalingskanalene betyr at bedrifter kan fortsette sine forretninger med Iran uten å komme i konflikt med USAs sanksjoner, uttalte EUs utenrikssjef Federica Mogherini mandag kveld.

USA gjeninnførte den første delen av sanksjonene mot Iran i august, etter at USA trakk seg ut av atomavtalen i mai i år.

Atomavtalen, der Iran skulle begrense sin anriking av uran mot gradvis lettelse av sanksjonene, ble inngått mellom EU, Kina, Russland og USA og Iran i 2015.

– Dette er skuffende og noe av det mest kontraproduktive de kan gjøre, med tanke på regional og global fred og sikkerhet, var USAs utenriksminister Mike Pompeo sin kommentar til det nye betalingssystemet på tirsdag.

Komplisert nettverk

Betalingssystemet, som skal gjøre det mulig å omgå Washingtons sanksjoner, kalles Special Purpose Vehicle (SPV).

SPV er et komplisert nettverk, som kan brukes som et sofistikert byttehandelssystem.

For eksempel kan Iran sende olje til en fransk bedrift, men holde pengene i en kredittkonto, som Iran kan bruke for å betale for varer skipet til Iran av for eksempel en italiensk produsent, uten at penger når iranere eller iranske banker, skriver den britiske avisa The Guardian.

Tror avtalen fortsetter

Analytikere er uenige om hvor vellykket strategien vil være. Den franske banken BpiFrance bestemte seg mandag for ikke å bistå franske bedrifter med å sette opp finansielle mekanismer.

– Spørsmålet er om dette vil virke. USA kan gjøre ting vanskeligere og øke presset mot EU ved å legge slike betalingskanaler under sanksjonene, uttalte Vladimir Yermakov fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Financial Times.

Lodgaard tror Iran fortsatt vil forplikte seg til atomavtalen for å vise USAs skadde omdømme til omverden.

Ifølge forskeren har Kina en egen ordning for kjøp av iransk olje, fraktet på iranske skip under iransk forsikring.

Russland har også en ordning der de importerer iransk olje, og for kjøpssummen kan Iran importere det de trenger fra Russland.

– USAs sanksjoner har ført til at EU må være oppfinnsomme, også for å vise Iran at de gjør alt de kan for å motarbeide Trumps sanksjoner, sier Lodgaard.

amal.wahab@klassekampen.no

Sverre Lodgaard