Fredag 28. september 2018 Politikk

• KrF-lag i bibelbeltet ser til høyre • Flere lokallagsledere tror Hareide må gå

Mener han risikerer alt

GRUNNFJELLET RISTER: KrF-leder Knut Arild Hareide ga denne uka ut boka «Det som betyr noe», som blir lest som et signal om venstresamarbeid. – Jeg tror hele Vestlandet og Sunnmøre ville vært i sterkt opposisjon til dette, sier Renate Giske, som leder Giske KrF på Sunnmøre. FOTO: JAVAD PARSA

GRUNNFJELL: Knut Arild Hareides signal om venstresamarbeid blir ikke godt mottatt i KrFs fem viktigste fylker. – Vi trenger en ny partileder, sier lederen av Eigersund KrF.

KrFs VEIVALG

I dag taler Knut Arild Hareide til KrFs landsstyre, som denne høsten skal ta stilling til KrFs vanskelige veivalg.

Det gjør han dager etter han ga ut boka «Det som betyr noe», der han signaliserer at han selv ønsker å gjennomføre et historisk sideskifte i norsk politikk og gå til venstresida.

Klassekampen har vært i kontakt med 81 av 113 lokallagsledere i fylkene KrF fikk størst oppslutning i ved forrige valg: Møre og Romsdal, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene.

Et klart flertall av dem som uttaler seg, vil samarbeide med høyresida. Noen av dem mener dessuten at Hareide risikerer å bli kastet som KrF-leder om han råder partiet å gå til venstre.

KrF-lag på Sør- og Vestlandet:

• Møre og Romsdal: Klassekampen har vært i kontakt med 19 av 34 lokallagsledere. Av dem som vil uttale seg, foretrekker seks å gå til høyresida, to til venstresida, og fem vil uansett forbli i sentrum.

• Hordaland: Klassekampen har vært i kontakt med 22 av 27 lokallagsledere. Av dem som vil uttale seg, foretrekker ti å gå til høyresida, fire til venstresida, og fire uansett forbli i sentrum.

• Rogaland: Klassekampen har vært i kontakt med 21 av 25 lokallagsledere. Av dem som vil uttale seg, foretrekker å ni gå til høyresida og seks til venstresida.

• Agder-fylkene: Klassekampen har vært i kontakt med 19 av 27 lokallagsledere. Av dem som vil uttale seg, foretrekker å sju gå til høyresida, to til venstresida, og tre vil uansett forbli i sentrum.

Vil kaste Hareide

Ingen av dem er tydeligere på dette enn Kenneth Pedersen, leder i Eigersund KrF. Han vil helst at KrF går inn i dagens regjering med Frp.

– Personlig mener jeg vi trenger en ny KrF-leder, sier han til Klassekampen.

– Hareide er et godt menneske med gode verdier, og han har gjort en ok jobb for KrF i vanskelige tider. Men han framstår nok ikke som en sterk leder med appell til Norges befolkning, sier Pedersen, som håper nestleder Kjell Ingolf Ropstad overtar.

Han er ikke den eneste som vil bytte partileder.

– Vi har røttene våre på høyresida, og det ville være dramatisk å gå mot venstre. Jeg har sansen for Hareide som person, men vi trenger en tydelig leder som er rotfestet på høyresida, sier Annika Indergaard, som leder Kristiansund KrF i Møre og Romsdal.

Klassekampen har tidligere omtalt at den høyreorienterte lederen av Arendal KrF, Tormod Vågsnes, tror at Hareides partilederverv er i fare.

– Ingen er uerstattelige, sier Eivind Hetland, som leder Vindafjord KrF nord i Rogaland. Også han vil til høyre.

Dypt splittet parti

Klassekampens ringerunde gjennom bibelbeltet viser også at KrF er dypt splittet om veivalget. KrF-erne på gras­rota ser for seg å regjere med alt fra SV til Frp. Den klareste blåfargen finner man i Agder-fylkene og Hordaland.

– Si hva du vil om Frp og de ekstreme meningene som av og til kommer fram fra dem. Men så har de tross alt en kristen grunnlinje, sier Geir Colbjørnsen, som leder Birkenes KrF i Aust-Agder.

Samfylking Svein Hillestad, som leder Iveland KrF, er ikke helt enig.

– Min personlige mening er at jeg gjerne vil samarbeide til venstre. Men jeg bor jo nede på Sørlandet, og her vil det rakne fullstendig i byene om vi går til venstresida. Her er KrF nesten et kristelig høyreparti.

Hanne Risvold, KrF-leder i Flekkefjord i Vest-Agder, er blant de mer Ap-kritiske i partiet.

– Vi bør gå til borgerlig side, der hører vi hjemme. Ap er kristendomsfiendtlige, har rasert kristendomsundervisningen, og synet deres på Israel er skremmende, argumenterer Risvold.

Risikerer alt

Mye står på spill for KrF-erne Klassekampen har vært i kontakt med.

– Jeg ser at hvis KrF skal overleve som parti, kan en ikke søke samarbeid med SV og Rødt. Og de vil følge med på lasset i et Ap-samarbeid, sier Bjarne Gjerme, leder av Voss KrF i Hordaland.

Han tror også at det kan koste Hareide jobben å anbefale partiet å gå til venstresida.

– Dette er bare min personlige mening: Jeg ser ikke bort ifra det, sier han.

For Austevoll KrF i samme fylke står det om å berge partilaget, forteller lokallagsleder Rolf Tore Hellesøy.

– Går partiet til venstre, blir det vanskelig å stille liste til lokalvalget, sier han.

Om han selv blir i partiet, avhenger av hvor langt til venstre KrF-lederen er villig til å gå.

– Er det snakk om å kaste en Høyre-regjering for å innsette en Ap-regjering, med SV og andre venstrepartier på slep, da er det slutt, sier han.

– Hva risikerer Hareide?

– Å splitte partiet og i verste fall gjøre uopprettelig skade, svarer Hellesøy.

– Det er en avstand mellom oss på grasrota og de som er i Oslo og har sentrale verv i partiet. De synes å være i en egen boble. Både vi og lokallagene rundt oss, og de vi snakker med, opplever dette som forvirrende, sier Hellesøy,

Også han tror at et klart råd om å gå til venstre kan koste Hareide partiledervervet.

Vil holde seg i ro

Bård Inge Sørfonn, som leder Fitjar KrF i Hordaland, mener partiet verken bør gå til venstre eller høyre, men holde seg der det er. Han sier til Klassekampen at han er spent.

– Det blir spennende å se om vi i det hele tatt har et parti etter dette. Jeg er redd vi blir slitt i to.

Torsten Mentzoni, som leder Bergen Vest KrF i Hordaland, sier han vil i regjering med Høyre, også med Frp. Han er usikker på om mediene har framstilt Hareides boksignal korrekt.

– Men det bekymrer meg.

– Er Hareide KrFs partileder om et år?

– Jeg tror sannsynligheten for det er over 80 prosent. Hans posisjon er utrolig sterk. Men hvis partiet ikke vil være med på den linjen han legger opp til, kan jo det være en utfordring.

Ser til Ap og Sp

Selv om flertallet helst vil gå til høyre, vil mange gjøre det stikk motsatte. Dette gjelder særlig i landbruks- og industrikommunene.

– Vi er en landbrukskommune, så jeg tror ikke mange her hadde grått om vi skiftet side og gikk sammen med Sp, sier Steinar Frønsdal, leder av Etne KrF, helt sør i Hordaland.

– Vi er ønsker tilknytning til en Ap/Sp-regjering, sier Lorentz Lunde, leder av Tysnes KrF.

– Er du villig til å inkludere SV i dette laget?

– Det er kanskje nødvendig. Alt er jo bedre enn den eksisterende regjeringen.

Hvis KrF i den tradisjonelle industrikommunene Sauda i Rogaland fikk bestemme, ville KrF dannet regjeringen med Ap og Sp.

– Er SV uspiselig?

– Nei, det er mye mer spiselig enn Frp, svarer Kristian Landro, leder av Sauda KrF.

Også på industriøya Austrheim vil KrF se mot Ap og Sp.

– For meg er Frp totalt fjernt å samarbeide med. De står så milelangt unna KrFs verdier. Så for meg er det en gåte at noen tenker i de baner, sier lokallagsleder Helge Dyrkolbotn, leder av Austerheim KrF.

– Et dyrt parti

Men det finnes klare unntak. I landbrukskommunen Klepp ønsker KrF å gå inn i dagens regjering, forteller lokallagsleder Jon Tore Refve.

En annen som tenker i de baner er Helge Olav Nygard som leder Bjørnafjorden KrF i Hordaland. Han syns KrF i dag er et «dyrt parti» som påfører regjeringen dyr venstresidepolitikk fra vippeposisjonen i Stortinget.

– Og når venstresidens skatte- og avgiftspolitikk ikke følger med, blir løsningen å bruke mer oljepenger. Det ville være disiplinerende for oss å gå i regjering, samtidig som vi ville fått eierskap til noen saker, sier han, og minner om at nøysomhet er «en god kristelig verdi».

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 28. september 2018 kl. 09.33