Lørdag 29. september 2018 Lederen

Historisk tale

• Det var en historisk tale vi var vitne til i går, da Kristelig Folke­parti-leder Knut Arild Hareide ba sitt parti om mandat til å forme regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Han avsluttet med å beskrive KrFs sjel som «en politisk bevegelse som kjemper for noe større enn seg selv, sin egen lommebok og bruttonasjonal­produkt». Det går mange skillelinjer i norsk politikk, men én viktig er denne: striden mellom Samholds-Norge og Markeds-Norge, for å låne begrepene til tidligere Nei til EU-leder Kristen Nygaard. I den striden plasserer Knut Arild Hareide KrF trygt på samholdssida, og han plasserte i går dagens regjering på den andre. KrF-lederen viser blant annet til at Erna Solbergs regjering har likestilt kommersielle og ideelle aktører i velferdssektoren, mens Arbeiderpartiet er villig til å støtte KrF i å prioritere ideelle.

• Det var ikke den eneste saken hvor Hareide mente KrF vil få mer ut av et regjeringssamarbeid med sentrum-venstre. Hareide brukte talen til å gå gjennom en rekke politiske områder hvor Solberg-regjeringen har brutt avtaler med KrF, som i alkoholpolitikken og i utrullingen av politireformen. Dersom Ap og KrF hadde styrt, hadde vi fått en ekte nærpoliti­reform og ikke en fjernpoliti­reform, sa han. Han hevdet at en regjering utgått fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF ville gjort en forskjell for Distrikts-Norge, for våre små og store samfunn og dessuten kunne bekjempet den økende ulikheten vi har sett under de blåblå. Han trakk fram fordelingspolitikk, sosialpolitikk og bistand som viktige fellesområder.

• «Dagens politiske landskap krever at vi gjør modige valg», sa Knut Arild Hareide til sitt landsstyre i går. Så gjenstår det å se om han får partiet med seg på det politiske linjeskiftet, eller om valget er litt i modigste laget for partiets tillitsvalgte. Partilederens tale markerte en foreløpig seier for Samholds-Norge over markedskreftene. Men før vi ser et regjeringsskifte her i landet, er det mye som skal på plass også i opposisjonspartiene på Stortinget. Vi ser likevel positivt på de nye politiske mulighetene talen åpner for.