Lørdag 6. oktober 2018 Politikk

• Rødgrønt flertall • Venstre gjør sin verste Klassekampen-måling noensinne:

Venstre går i hundene

ALTFOR DÅRLIG: «Det er ingen tvil om at denne målingen er altfor dårlig for oss i Venstre», sier Venstre Terje Breivik til Klassekampen.FOTO: TOM HENNING BRATLIE

FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

MÅLING

På Klassekampens oktober-måling får Kristelig Folkeparti en oppslutning på 4,1 prosent mot 4,0 måneden før.

Dermed står det kristen­demokratiske partiet på stedet hvil på målingen som er tatt opp etter at KrF-leder Knut Arild Hareide holdt sin historiske tale.

Men om det er noen trøst for Hareide, kan målingen i hvert fall ikke tas til inntekt for at det er umåtelig populært for sentrumspartier å gå i regjering med Frp, slik hans motstandere i partiet vil.

For Venstre er denne gangen målt til begredelige 2,4 prosent. Partiet faller dermed godt under den viktige sperregrensa på 4,0 prosent og får bare ett mandat på Stortinget. Dette er den dårligste målingen for Venstre i Klassekampen noensinne.

– Som partileder i KrF så har jeg nok med å løfte mitt eget parti, men jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i en regjering med Frp, sier Hareide om målingen.

KrFs veivalg:

• Fredag i forrige uke rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men uten Sosialistisk Venstreparti.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å endelig avgjøre partiets vanskelige veivalg rundt regjeringssamarbeid.

Venstre går på en smell

Bare én gang tidligere har Norfakta, som tar opp målingene for Klassekampen og Nationen, målt Venstre under tre prosent. Det var i desember 2016, og partiet fikk da 2,7 prosent.

Klassekampen har spurt Venstre om målingen viser at det ikke er så lurt for små sentrumspartier å gå inn i regjering med Frp. Venstres nestleder Terje Breivik, som for øvrig var motstander av at Venstre skulle gå inn i regjeringen, besvarer spørsmålet slik i en e-post:

«Venstre har dratt denne regjeringen nærmere sentrum og gjort politikken grønnere, rausere og mer sosialliberal. Jeg tror det er for tidlig å konkludere om hva vår egen og KrFs vurdering av regjeringssamarbeid har å si for oppslutningen, men det er ingen tvil om at denne målingen er altfor dårlig for oss i Venstre, og det tar vi svært alvorlig»

Breivik kommenterer videre i e-posten:

«Det viser at vi har en stor jobb med å vise frem våre gjennomslag og resultater i regjering når det gjelder å skape en god skole for alle barn, ta vare på miljøet og skape nye arbeidsplasser over hele landet. Det blir spesielt viktig når regjeringens forslag til statsbudsjett legges frem 8. oktober.»

KrF fisker mennesker

Samtidig renner medlemmene inn til KrF. Da Klassekampen fikk oppdaterte tall i går formiddag, hadde partiet fått 1268 nye medlemmer siden Hareides tale forrige fredag, mens 129 har forlatt partiet.

Til tross for at veivalget splitter partiet, sier Hareide at han opplever en entusiasme i organisasjonen når han nå reiser rundt med sine nestledere.

– Jeg opplever at det er god tilslutning til mitt råd, selv om det er ulike syn. Men jeg hadde ikke gitt dette rådet om jeg ikke hadde hatt tro på at jeg kan vinne fram på landsmøtet 2. november, sier Hareide, som i går var på vei fra møter med lokallag på Sørlandet til nye møter i Rogaland.

– Kommer du til å fortsette som leder om partiet vil i regjering med Erna Solberg?

– Jeg har gitt et tydelig råd, samtidig som jeg på vegne av partiet ikke vil avvise samarbeid i en annen retning. Nå skal partiet få muligheten til å diskutere veivalget, ikke mitt lederskap, men alle som hørte talen, forsto hva jeg mente. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer om partiet ikke følger mitt råd.

politikk@klassekampen.no

Klart rødgrønt flertall

Klassekampens siste måling er ellers godt nytt for venstresida. Arbeiderpartiet går fram 3,6 prosentpoeng siden forrige måling og ender på 28,2 prosent. Samtidig er Rødt over sperregrensa denne måneden også.

På målingen er det klart rødgrønt flertall. Ap, Sp, SV og Rødt tar på målingen 89 av Stortingets 169 mandater. Legger du til Miljøpartiet De Grønne, er du oppe i 90.

Hareides drømmeregjering, som altså er Ap, Sp og KrF, får 77 mandater. Den trenger da bare støtte fra SV eller Rødt for å danne flertall.

Dagens regjeringspartier – Høyre, Venstre og Frp – får på sin side bare 72 mandater, og de må se langt etter noe flertall i Stortinget. Heller ikke dagens støtte fra KrF er nok.