Lørdag 6. oktober 2018 Kommentar

At verdens beste nettbokhandel kommer til Skandinavia, er ekstremt dårlig nytt.

Anti-Amazon

Skulle man forsøke å sammenfatte kritiske problemer i nåtida og faresignaler om framtida i ett eneste ord, så er få mer velvalgt enn dette: Amazon. Netthandel­giganten er uttrykk for enorme problemer både innenfor nærings-, arbeids- og kulturliv, og som mange sikkert har fått med seg, er de på vei mot Norden.

Det har lenge vært kjent, men den siste tida har de grimme lønns- og arbeidsvilkårene for Amazons ansatte, spesielt dem som jobber på lagrene og med pakking og utsendelse, fått ekstra oppmerksomhet: Lønna er bånn, mens kravene til prestasjon er skyhøye. Hvert sekund av den enkeltes arbeidstid blir kartlagt, og det finnes vitnesbyrd fra ansatte som pisser på flaske for å spare tid. Dette er moderne slaveri – i kunstens og det frie ords tjeneste; Amazon er jo i utgangspunktet en bok­handel. At toppsjefen Jeff Bezos – den rikeste mannen i moderne historie – tjener årslønna til en av sine ansatte i løpet av sekunder, gir urettferdigheten nærmest mytologiske proporsjoner.

Siden fagforeninger er det eneste effektive maktmidlet for å oppnå bedre vilkår, har Amazon selvsagt gjort alt de kan for å knuse tilløp til organisering. Ifølge Time Magazine kurser de mellomlederne sine i å avdekke forsøk på faglig organisering. For eksempel er det urovekkende om ansatte hvisker til hverandre.

I Europa er imidlertid organisasjons­retten sterkere enn i USA, og i år har Amazon opplevd store streiker i Tyskland og Spania. Amazons ansatte i USA har likevel hatt sterke støttespillere i blant andre Bernie Sanders, og denne uka kunngjorde selskapet at de hever minstelønna for amerikanske, samt for britiske ansatte. Da snakker vi om 115–125 kroner i timen etter lønnsøkningen.

Et annet problem ved Amazon – som er mindre i denne sammenhengen, men enormt for de av oss som mener at litteratur er viktig og nødvendig – er hva selskapet gjør med bokbransjen. Amazon selger nå varer i alle tenkelige kategorier, men kjernevirksomheten har fra starten vært boksalg, og i USA og flere andre land har giganten ført til bokhandeldød over en lav sko, samt en enorm forhandlingsmakt overfor forlagene.

Dermed er Amazons posisjon et spørsmål om forvaltningen av litteraturen og det frie ord: Ønsker vi at makten over bokomsetningen skal samles på én hånd? Som nevnt – nå snuser de på de små og sårbare bokmarkedene i Skandinavia. Sverige blir første land ut, men vi må frykte at Norge står for døra.

Gyldendals konsernsjef John Tørres Thuv sa til Klassekampen 19. september at forlaget satser på flere bokhandelutsalg og større utvalg for å møte konkurransen fra Amazon. Tanken er vel og bra, men her trenger den lille norske bokbransjen hjelp. Jeg kommer på tre tiltak som kan bidra til å hindre Amazons framvekst her til lands. For det første må bokavtalen med fastprissystemet videreføres og styrkes, helst gjennom en boklov. Dette svekker Amazons mulighet til å konkurrere på pris. For det andre – og dette er det mindre sjanse for å få gjennomslag for – burde fastprissystemet ikke bare omfatte utsalgs­prisen, men også prisen mellom forlag og utsalgssted. Det ville gjort at store aktører ikke kan forhandle seg til bedre vilkår enn de små.

Jeg håper jeg ikke så ofte i framtida kommer til å omtale boklesere som forbrukere, men det siste tiltaket handler om forbrukermakt: Amazon er billig og grei å handle hos, men jeg oppfordrer alle til å vende hver stein for å finne andre forhandlere. Bruk helst din lokale bokhandel, men enhver annen nettbokhandel er også bedre enn Amazon. Å dreie forbruket fra billig og enkelt til litt dyrere og litt mer kronglete er ikke så enkelt, men Bok­magasinets lesere kan gjerne lede an.

bokmagasinet@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 12.16
KAPITALEN: I bokform.