Fredag 12. oktober 2018 Politikk

Hun som trolig blir KrF Kvinners nye leder, vil ikke si noe om veivalget før hun er valgt:

Holder tett om veivalg

TAUS: I slutten av oktober blir Oddbjørg Minos fra Oslo leder for KrF Kvinner. Hun regnes for å være en konservativ KrF-er. På det ekstraordinære ladsmøtet til partiet i november skal partiet bestemme seg for om de skal gå for Knut Arild Hareides forslag om å søke sammen med Ap og Sp. FOTO: FRIDA HOLSTEN GULLESTAD OG JOHN TRYGVE TOLLEFSEN

PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.

KRFS VEIVALG

Kristelig Folkepartis kvinnepolitiske underbruk, KrF Kvinner, stiller med tolv delegater på KrFs skjebnemøte 2. november om partiets veivalg. Dette er like mange delegater som KrFs ungdomsorganisasjon KrFU. Til sammen er det 190 delegater på KrFs landsmøte.

Bare dager før det ekstraordinære KrF-landsmøtet har KrF Kvinner sitt eget landsmøte i Oslo. Her skjer det en del som kan få betydning for om partileder Knut Arild Hareide får støtte til sitt forslag om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

For på sitt landsmøte 21. oktober velger KrF Kvinner nytt sentralstyre og leder. Dagens leder, Ann Kathrine Skjørshammer fra Oslo, som er uenig med Hareide, tar ikke gjenvalg.

Oddbjørg Minos fra Oslo er innstilt av valgkomiteen som ny leder av KrF Kvinner. Hun er i dag KrF Kvinners 1. nestleder, og regnes som en høyreorientert, konservativ KrF-er.

Likevel vil hun holde tett om hvor hun står i veivalget fram til etter at KrF Kvinner har avholdt sitt landsmøte.

«Hei, jeg vil svare ut mitt råd for veivalg på det ekstraordinære landsmøte den 2. november», skriver hun i en sms til Klassekampen.

– Skal ikke dem som eventuelt velger deg som ny leder på landsmøtet til KrF Kvinner få vite hvor du står?

KrFs veivalg:

• Fredag 28. september rådet KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

• 2. november holder KrF ekstraordinært landsmøte for å avgjøre partiets vanskelige veivalg om regjeringssamarbeid.

• Før det skal KrF Kvinner holde sitt landsmøte. De stiller med tolv delegater på KrFs ekstraordinære landsmøte. Oddbjørg Minos fra Oslo er innstilt som ny leder.

«Vi skal diskutere dette på KrF kvinners landsmøte. Jeg sitter nå og leder møte og beklager å ikke kunne svare videre», skriver hun.

Ikke bundet mandat

I går avholdt KrF sentralstyremøte, der dagens leder av KrF Kvinner Ann Kathrine Skjørshammer deltok. På vei inn til møtet avklarte hun at KrF Kvinners delegater ikke vil være bundet på landsmøtet, i likhet med KrFUs.

– Nå diskuteres binding alle steder. Men vi har ikke noen tradisjon for det, sa hun til NTB.

– Mange er for å søke forhandlinger med regjeringen Solberg først. Selv står jeg på det synet, fortsatte hun.

Når KrF Kvinner velger sine delegater på sitt landsmøte 20. og 21. oktober er det kutyme at delegatene består av sentralstyrets sju medlemmer, inkludert leder og to nestledere, samt sentralstyrets 1. vara.

I tillegg velges fire andre delegater. Som regel er det kvinnepolitiske ledere fra fylker som ikke er representert i sentralstyret.

Bente Groven-Syversen er innstilt som 1. vara til sentralstyret, og ligger dermed an til å bli delegat. Klassekampen har ikke lyktes å komme i kontakt med henne, men etter det Klassekampen får opplyst, skal hun være motstander av Hareides plan.

Delte meninger

Klassekampen vet imidlertid at det er delte meninger om veivalget blant dem valgkomiteen har innstilt til KrF Kvinners sentralstyre. En av dem som ønsker å følge Hareides råd om å gå i regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er Anne-Karine Gramèn fra Østfold.

– Personlig syns jeg det er en spenstig og god idé, sier hun til Klassekampen.

– For det første sa vi før valget at vi ikke skulle gå i regjering med Frp, og Erna Solberg har opplagt valgt Frp framfor KrF. De sitter jo i regjering sammen, sier Gramèn, som er innstilt som medlem av KrF Kvinners nye sentralstyre.

– Utviklingen under dagens regjering har jo ikke vært heldig for KrF. Og nå har vi fått 1600 nye medlemmene i løpet av 14 dager. Det tyder på KrF kan vekke begeistring andre steder. Det er en markant økning, sier hun om medlemsveksten etter at Knut Arild Hareide avklarte sitt syn på veivalget fredag for to uker siden.

Etter det Klassekampen får opplyst, heller også Jorun Alme Høines fra Sogn og Fjordane og Karin Goa Seljebu fra Troms mot venstresamarbeid. Begge er innstilt som medlem av KrF Kvinners sentralstyre. Turid Håland fra Agder, som er innstilt som ny nestleder, skal helle mot høyre.

Ragnhild Brenås fra Østfold går ut av sentralstyret på KrF Kvinne-landsmøtet. Hun vil at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre – og Frp.

– Jeg ser at KrF har fått gjennom mange saker i samarbeidet med Høyre, blant annet fortsatt kontantstøtte, sier hun til Klassekampen.

Hun viser også til støtte til psykisk helse for unge og at KrF og Høyre står sammen mot å åpne for abort seinere i svangerskapet.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 12. oktober 2018 kl. 16.56