Torsdag 18. oktober 2018 Kronikk

IS er beseiret, men Irak er fortsatt livsfarlig for skeive irakere – og alle som mistenkes for å være det.

Drept for å være homo

KNIVDREPT: Ahmad Majed Mutairi (14) ble brutalt drept fordi han ble mistenkt for å være homofil. Norge må gjøre det lettere for skeive å søke asyl, skriver forfatteren. FOTO: FRA AHMED MUTAIRIS INSTAGRAM-KONTO

Kronikk

For to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med filmen er å vise hva krig betyr fra barnas perspektiv.

Jeg visste en del om krigen i Irak, da jeg har fulgt nøye med. Jeg visste at koalisjonen bombet mennesker sønder og sammen. Jeg visste at den irakiske hæren begikk krigsforbrytelser uten sidestykke mot sivilbefolkningen. Jeg visste at IS herjet i store deler av Irak. De pisket, halshogget, og henrettet mennesker. Jeg hadde også sett videoer av angivelig skeive som ble kastet ned fra flere meter høye blokker. En straff som er øremerket denne «synden».

Det gjorde spesielt inntrykk å høre barna fortelle om henrettelser av skeive irakere. Jeg husker da jeg intervjuet Khalid på tolv og Nisrin på ti år, to barn fra Mosul. Begge har vært vitne til slike henrettelser.

Khalid fortalte om pisking, steining og halshogging. Han brukte sin fetter for å vise oss hvordan det skjedde. Han snakket også om gutter og menn som ble kastet ned fra høye hus: «En gang kastet de en gutt ut fra taket, han flakset sånn, så traff han bakken. Når han traff bakken, spratt han opp igjen. høyt spratt han, jeg sverger», sa Khalid og viste hvor høyt.

«En annen gutt ble kastet ned, da han traff bakken løsnet tauet, han landet på magen. Når de løftet ham opp, ramlet innvollene hans ut. De ramlet ut!»

Jeg spurte Nisrin om hun visste noe om hvorfor de ble straffet på denne måten. Hun fortalte, med egne ord, at «når en mann elsker en annen, da blir de kastet ned fra blokkene», med mild latter om munnen.

Som skeiv iraker var det ekstra vondt å høre barna fortelle så detaljert om dette. Jeg ville skrike av full hals, men jeg gråt inni meg, og mange ganger tenkte jeg at dette kunne vært meg om jeg hadde blitt i Irak.

IS er beseiret, de ble knust. Hvordan er situasjonen for skeive irakere i dag? Hvordan er det å være skeiv under Bagdads kontroll?

I de siste årene har det vært en bølge av drap i Irak. Tenåringer og unge voksne forsvinner og blir seinere funnet drept. Fordi de ser annerledes ut. I mitt land, Irak, lever homofile fra dag til dag. Hva morgendagen bringer er uvisst. En tur til butikken kan bety døden. Hvis de går feil, snakker feil eller har feil hårsveis, hvis de har feil klær med feil farge.

Du er homo hvis du har fin stil, du er homo hvis du går i rosa eller rødt. Du er homo hvis du er «emo». Militsene i Bagdad har egne metoder for å straffe angivelige skeive, den mildeste av dem er superlim i anus og rundt munnen. Kan dere forstille dere det?

Torsdag 3. oktober skjedde det igjen. Denne gangen var det Ahmad som måtte bøte med livet. Årsaken? Han «så skeiv ut». Ahmad Majed Mutairi, 14 år, kjent som Hamoudi Mutairi på sosiale medier, ble brutalt drept fordi han hadde «feminine» trekk, noe som vekket mistanke rundt hans legning.

Ifølge noen medierapporter var tenåringen på vei hjem den natten etter å ha besøkt en venn i Yarmouk-nabolaget, da noen angrep ham med kniv og stakk ham med mer enn sju stikk i magen. Angriperen dokumenterte alt i en video som ble lagt ut på Facebook.

I videoen kan vi høre morderen spørre Ahmad «Hva heter du? Hvor er huset ditt?». Ahmad gråter og svarer: «Ahmad, tre kvartaler unna». Morderen ber ham om å navngi kjæresten sin. Ahmad er forvirret på dette tidspunktet og spør med en svak stemme: «Hva er det som kommer ut av meg?» Morderen forteller ham leende: «Tarmene dine er ute». Ahmads siste ord før han døde var: «Jeg vil ha moren min».

Ahmad Mutairi var kjent som Instagramkongen blant sine venner og følgere. Han postet bilder som utfordret kjønnsstereotyper i det irakiske samfunnet, med langt hår og forskjellige filtre. Sånt tar vi for gitt her i Norge. I Irak kan det koste deg livet.

Ahmed er et kjent ansikt med mange følgere på sosiale medier. Hva med dem som ikke har Facebook og Instagram? Hva med dem som har det, men mangler følgere som kan varsle? Jeg er redd mørketallene er skyhøye. Vi vet ingenting om disse andre, irakiske myndigheter etterforsker ikke slike mordsaker.

Våre allierte i Bagdad er mest sannsynlig medskyldige. Flere rapporter, fra blant annet Amnesty, Human Rights Watch og en rekke anerkjente organisasjoner, peker mot Bagdads militser når slike mord finner sted. Situasjonen i Irak etter 2015 er komplisert. Ulike militser er gått inn i hæren og har politiske fløyer. Selv om det militsene gjør ikke er offisiell regjeringspolitikk, samarbeider regimet og militsene tett på mange områder. Jeg tør påstå at militsene er en del av Iraks politiske og militære apparat.

Vi er nødt til å gjøre noe, vi kan ikke lenger stå på sidelinjen og se på denne håpløse situasjonen. Norge må bruke sin tilstedeværelse i Irak for å presse den irakiske regjeringen. Og vi er nødt til å revurdere det inhumane asylsystemet vi har i dag. Norge må la flere irakiske skeive få asyl i Norge. Og vi må gjøre det lettere for skeive å søke asyl i Norge.

Vi kan kanskje ikke gjøre så mye med de homofobiske regimene, men vi kan sorge for at Norge blir en trygg havn for skeive som trenger det. Stopp deporteringen av skeive asylsøkere nå! Det er vårt moralske ansvar.

thee.yezen@gmail.com