Lørdag 20. oktober 2018 Utenriks

Nato kommer, Dovre faller

INN FOR LANDING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er på plass på det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman, som deltar i Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge. FOTO: JOHAN FALNES, NTB SCANPIX

KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.

NATO

Fra Rena i sørøst til Værnes i nord og Sunndalsøra i vest – øvelsesområdet i Nato-øvelsen Trident Juncture dekker store deler av Sør-Norge.

250 fly, 10.000 militære kjøretøyer og 50.000 soldater og befal skal delta i den største krigsøvelsen i Norge siden den kalde krigen.

For det norske forsvarets del handler Trident Juncture om å ta imot militær hjelp fra allierte land, strategien som forsvaret av landet baserer seg på.

– Man øver på mottak av alliert forsterkning. Det er hovedoppgaven til det norske forsvaret i dag, sier oberstløytnant Tormod Heier, som er forsker ved Forsvarets høgskole.

Trident Juncture:

• Natos militærøvelse Trident Juncture holdes i Norge fra 25. oktober til 7. november.

• Mer enn 50.000 soldater fra 30 land skal delta. Det er Natos største militærøvelse siden 2002.

• Formålet er å trene på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker under vanskelige værforhold.

• Norge har samtidig som mål å trene totalforsvaret, det vil si samarbeidet mellom militært forsvar og sivil beredskap.

Kilde: NTB

Dovre faller i Nato-øvelsen

Nato har skrevet manuskript til øvelsen på forhånd. Den tyngste delen skal foregå i en akse fra Sunndalsøra via Oppdal til Østerdalen.

10.000 soldater fra det amerikanske marinekorpset skal gjøre landgang i Sunndalsøra, der de begynner framrykkingen mot Oppdal. Sammen med blant annet den norske brigaden skal amerikanerne angripe Oppdal, der spanske og italienske soldater står for forsvaret.

Angrepshelikoptre og tungt militært utstyr skal være en del av det Nato kaller «Battle of Oppdal».

I Natos skript skal forsvarerne presses på defensiven i Oppdal, nord for Dovre.

Dovre faller altså i Nato-øvelsen, og det avgjørende slaget skal stå i Østerdalen, sør for Tynset.

Der skal stridsvogner, kampvogner og artilleri avgjøre krigsspillet. I etterkant av tanksslaget skal forsvarsstyrkene komme på offensiven, og drive angrepsstyrken tilbake.

Forsvaret håper på dårlig vær, slik at øvelsesforholdene blir mest mulig utfordrende.

Skal lage show

På Byneset utenfor Trondheim skal Nato lage en oppvisning i militær slagkraft for spesielt inviterte gjester. Forsvaret har bygd en tribune og satt opp telt.

I pressemeldingene som er sendt ut på forhånd, opplyser Forsvaret at det skal utspilles tolv såkalte scenarioer på land, på vannet og i lufta, og at hele oppvisningen skal ta en time.

Statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg og en rekke Nato-ambassadører skal bevitne showet. NRK skal sende direkte fra oppvisningen.

I tillegg til den landbaserte delen av øvelsen skal også luftstyrker øve, for det meste i Nord-Norge og i de nordlige delene av Sverige. Flybasen i Rovaniemi i Finland skal også brukes.

Den maritime delen av øvelsen skal foregå fra Bergen i sør til Lofoten i Nord.

Egen USA-øvelse

Det amerikanske marinekorpset gjennomfører sin egen øvelse samtidig som Trident Juncture. Det meldte TV 2 på mandag.

Øvelsen foregår ved hærens leirer i Troms og på skytefeltet på Setermoen. Øvelsen skal gjennomføres med rundt 1000 soldater og fly fra hangarskipet USS Harry S. Truman.

De amerikanske styrkene skal øve på landsetting, støttet av fly fra hangarskipet. Øvelsen er døpt «Northern Screen».

Hangarskipet Harry S. Truman har deltatt i Afghanistan-krigen og i de siste årenes operasjoner mot IS i Irak og Syria. Under invasjonen av Irak fløy amerikanske jagerfly over 1300 oppdrag fra hangarskipet.

Skipet kan bære opp til 90 jagerfly, og er drevet av to atomreaktorer. Amerikanske myndigheter har ikke uttalt seg om hangarskipet frakter atomvåpen eller ikke.

Det skapte kontrovers da et skip av den samme typen lå til kai i India i 2007.

Kontreadmiral John Terence Blake sa da til avisa The Indian Express at den amerikanske marinen ikke kommenterer eventuelle atomvåpen om bord, men la til at «USAs policy er at vi ikke rutinemessig deployerer atomvåpen om bord på skipet».

magnusl@klassekampen.no