Torsdag 25. oktober 2018 Innenriks

Den norske beroligelsespolitikken overfor Russland er nå en saga blott, sier Nupi-forsker:

Frykter ny kald krig

PÅ VEI: Nederlandske soldater setter kursen mot øvelsen Trident Juncture i Norge. FOTO: REMKO DE WAAL, ANP/AFP/NTB SCANPIX

ISFRONT: Den storstilte Trident Juncture-øvelsen er et ledd i en ny kald krig mellom Russland og USA, mener ­Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.

nato

– Få trodde den nye kalde krigen skulle spre seg nordover, men nå kommer den i rekordfart, og det er denne øvelsen et tegn på, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk utenriks­politisk institutt (Nupi).

I dag starter Trident Juncture, den største Nato-øvelsen siden den kalde krigen, og den største militære øvelsen i Norge siden begynnelsen av 1980-tallet. 50.000 Nato-soldater er på plass for å øve på forsvaret av Norge. I øvelsen står kampen mot det fiktive landet Murinus sentralt.

Trident Juncture:

• Den største militære øvelsen i Norge siden begynnelsen på 1980-tallet, og for Nato siden den kalde krigen.

• Øvelsen karakteriseres som defensiv, med mål om å sikre trening og øving, slik at de allierte kan komme Norge til unnsetning hvis Natos artikkel 5 skulle bli utløst.

• Øvelsen forgår fra 25. oktober til 7. november, med 50.000 soldater fra 31 nasjoner, 250 fly, 65 skip og over 10.000 kjøretøy.

• De største soldatgruppene er 18.500 amerikanere, 9000 tyskere og 6800 nordmenn.

• Stridsøvelsen foregår mellom Rena i sør til Trondheim i nord.

• 30. oktober er 500 vip-gjester invitert til show på Byneset.

Oppadgående spiral

Wilhelmsen mener Trident Juncture må sees på som en av en lang rekke ting som til sammen øker spenningen mellom Norge og Russland.

Sist i rekken kommer at amerikanerne har varslet at de vil trekke seg fra INF-avtalen, som forplikter landene til gjensidig nedrustning av atomraketter.

– Fra 2008 har Norge uttrykt et ønske om at Natos oppmerksomhet vendes nordover, med et tyngre militært fot­avtrykk, spesielt fra USA. Dette var uproblematisk så lenge relasjonene mellom Russland og Vesten var gode, sier Nupi-forskeren.

Nå blir imidlertid Norges initiativ sett på med skepsis fra russisk side. Både de amerikanske soldatene som er stasjonert på Værnes og Nato-øvelsen har fått kritikk fra russiske myndigheter. Russland mener Norge bryter med sitt selvpålagte forbud mot å ha utenlandske baser på norsk jord.

I 2012 advarte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mot økt militarisering av Arktis, som han kalte et område «uten militære blokker». Så kom annekteringen av Krim i 2014. Wilhelmsen beskriver hvordan den nye situasjonen ga gode argumenter til dem som ønsker økt Nato-tilstedeværelse i Norge, som igjen har ført til russisk opprustning.

Grunn til bekymring

Øvelsen Trident Juncture er planlagt siden 2014, men har på kort varsel også fått følge av den amerikanske skyte­øvelsen Northern Screen, hvor 1000 amerikanske soldater trener i Indre Troms. I siste liten ble også det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman meldt på øvelsene.

Wilhelmsen mener norske styresmakter bryter med de lange linjene i norsk forsvarspolitikk:

– Balansepolitikken, ved både å skulle avskrekke og samtidig berolige, ved å ha tett kontakt og begrensninger på militært nærvær fra andre nasjoner, ser ut til å være nedprioritert, sier hun.

Hun karakteriserer utviklingen som skummel, og mener det er grunn til å være bekymret:

– Øvelsen er del av en opptrapping av spillet. Og det er ikke ubetydelig Nothern Screen kommer på toppen, og at den ble varslet inn for seint.

Russisk propaganda

Jakub Godzimirski, også ved Nupi, er ikke like bekymret: Trident Juncture er varslet inn etter gjeldende regler, og russerne invitert til å sende observatører. Dette kan virke beroligende, ifølge forskeren. Han har sett på hvordan det russiske utenriksdepartementet omtaler øvelsen.

– De snakker om den som militarisering av et område de helst ikke vil skal brukes til militære formål, og som et «antirussisk tiltak», sier Godzimirski, som likevel tror russerne har et ganske avslappet forhold til øvelsen:

– Russisk diplomati er flinke til å spille på flere pianoer samtidig, sier Godzimirski.

Også han mener vi er på vei inn i en ny kald krigs-retorikk, særlig etter at amerikanerne varslet at de vil trekke seg fra INF-avtalen.

– Man signaliserer interesse i å trekke seg ut av en slik avtale, kanskje for å få motparten inn i en dialog. Dette er en dynamikk vi så veldig mye mer av i den kalde krigen. Nå er vi tilbake i samme situasjon, sier Godzimirski.

nyhet@klassekampen.no

– Viser fasthet

– Vi er ikke i en ny kald krig, men vi ser et mer selvhevdende Russland. De ruster kraftig opp i nord og kan ramme Norge hardt hvis det verste skulle skje, sier Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsperson i Høyre.

Russland er ikke alene om å rette oppmerksomheten mot nord. Nato ruster opp og oppretter en ny kommando for Nord-Atlanteren. De øker trenings­aktiviteten i nord og har et stadig tettere forsvarsamarbeid med ikke-Nato-landene Sverige og Finland. Gitt situasjonen mener Elvenes det er naturlig at Nato viser muskler.

– Det faktum at Nato styrker sin tilstedeværelse, viser fasthet og forutsigbarhet. Alternativet er å vise svakhet. Det kan utnyttes, sier Elvenes.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, er uenig.

– Norge er et lite land. Vi har alt å tjene på en verden der konflikter løses gjennom dialog og i internasjonale organer som FN, ikke gjennom rustningskappløp, sier han.

Han ber regjeringen vise klokskap heller enn servilitet ovenfor USA.

– Verken russerne eller amerikanerne vil beskytte den norske sivilbefolkningen om Norge gjøres til slagmark mellom stormakter, sier Moxnes.