Tirsdag 30. oktober 2018 Utenriks

Aktivister og akademikere i Brasil stålsetter seg for president Bolsonaro:

Klar for klappjakt

SEIRET: Jair Bolsonaro blir Brasils neste president. Her taler han til tilhengere i Brasília. FOTO: EVARISTO SA 8/AFP/NTB SCANPIX

FRITT VILT: Forfølgelsen av venstresida og minoriteter i Brasil vil skjerpes med Jair Bolsonaro ved makten, frykter aktivisten Pablo Neri.

BRASIL

På et tidspunkt under valgkampen i september tok den brasilianske presidentkandidaten Jair Messias Bolsonaro tak i et kamerastativ. Mens han poserte med stativet som om det var et maskingevær, ropte han: «La oss skyte alle petralhada som er her!»

«Petralhada» er en nedsettende betegnelse på medlemmer av Partido dos Trabalhadores (PT), Arbeidernes parti, som Bolsonaros utfordrer Fernando Haddad tilhører. I innspurten av valgkampen fulgte Bolsonaro opp og sa til tilhengerne at «disse røde fredløse vil bli forvist fra vårt hjemland».

Søndag kveld ble det klart at den tidligere offiseren som gjentatte ganger har hyllet militærdiktaturet (1964–1985) og aldri lagt skjul på sin rasisme, kvinnehat og homofobi, hadde vunnet andre runde av presidentvalget i Brasil – verdens fjerde største demokrati.

– Bolsonaro kommer til å bruke all sin makt og vold til å bane vei for store kapitalinteresser i landet. Han kommer til å forfølge aktivister og sosiale ledere, sier Pablo Neri (23) til Klassekampen.

Aktivisten fra De jordløses bevegelse (MST) i Brasil er for tida på besøk hos Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG).

– Vi står overfor en periode med vold og straffefrihet. For oss er Bolsonaro og Pinochet det samme.

Ytre høyre i Brasil:

• Søndag vant den høyreradikale kandidaten Jair Bolsonaro (63) presidentvalget i Brasil.

• Bolsonaro fikk 55,4 prosent av stemmene, mens Fernando Haddad (46) fra sosialdemokratiske Arbeidernes parti (PT) fikk 44,4 prosent.

• Nesten 29 prosent har annullert sin stemme eller stemt avholdende.

• Bolsonaro har en rekke ganger hyllet militærdiktaturet i landet (1964–1985) og gjennom hele karrieren kommet med rasistiske, homofobe og kvinnefiendtlige utsagn.

Selv om Bolsonaro ikke har kommet til makten gjennom militærkupp, slik Augusto Pinochet gjorde i Chile i 1973, mener mange aktivister at høyresida har banet vei for ham gjennom et parlamentarisk kupp som førte til at PTs president Dilma Rousseff måtte gå av i 2016.

Partiets foretrukne kandidat, tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, ble fengslet for korrupsjon og dermed nektet å stille i valget. PTs tilhengere mener rettsprosessen mot Lula var politisk motivert.

– For oss har det alltid vært klart at bak Bolsonaro finnes det en bred allianse av høyreorienterte krefter som har mistet makten den siste tida, sier Neri.

– Den ene gruppa er de store jordeierne, som representerer sterke økonomiske interesser og som har paramilitære grupper som opererer i periferien, forklarer han.

– En annen gruppe er den ekstreme høyresida og fascistiske kretser. I Bolsonaro ser disse to gruppene en sjanse å ta makten tilbake. Resultatet er forfølgelse av blant andre afrobrasilianere, urbefolkningen og fagbevegelsen.

Neri forteller at flere av MSTs aktivister har blitt angrepet av Bolsonaros folk både under og etter valget.

Risset inn hakekors

Bare i løpet av oktober er det dokumentert over 70 politisk motiverte angrep og trusler. Ifølge nettmagasinet The Intercept sto Bolsonaro-leiren bak minst 50 av tilfellene.

• I Porto Alegre brukte Bolsonaro-tilhengere en kniv for å risse inn et hakekors på magen til en kvinne (19) som hadde på seg en T-skjorte med anti-Bolsonaro-slagordet #elenao (ikke ham).

• I Salvador døde capoeira-mesteren Romualdo Rosário da Costa (63) etter at han ble knivstukket tolv ganger i ryggen av en Bolsonaro-tilhenger etter en krangel om politikk.

• I Nova Iguacu ble transpersonen Julyanna Barbosa slått med jernstenger av folk som skal ha sagt: «Jeg håper Bolsonaro vinner så han kan drepe dette søppelet».

Under fotballkamper har den nye presidentens tilhengere ropt «Bolsonaro vil drepe alle skeive».

Bolsonaro har uttalt at han ikke kan kontrollere alle sine tilhengere. Han ble selv alvorlig skadd i september da han ble knivstukket av en mann som hevdet å handle på vegne av Gud.

Stormer universiteter

– Denne trusselen er svært alvorlig, sier den brasilianske økonomen Alfredo Saad Filho til Klassekampen.

Han er ansatt ved Soas University of London og deltok forrige uke på en konferanse i Oslo. Ifølge professoren pågår det nå både en organisert og uorganisert forfølgelse i hjemlandet.

– Den siste tida har politiet invadert over 20 universiteter i Brasil. Påskuddet var at de skulle holde politiske kampanjer under kontroll, men de angrep åpenbart bare aksjoner mot fascisme og mot Bolsonaro, sier Saad Filho.

Han er blant de over 70 akademikerne som har signert et opprop «i solidaritet med de demokratiske kreftene i Brasil».

På Universidade Federal Fluminense i Rio de Janeiro gikk politiet ifølge nettstedet Vox inn og konfiskerte et antifascistisk flagg og flygeblader med tittelen «Manifest til forsvar for demokrati og offentlige universiteter».

– Men det pågår også en rekke uorganiserte angrep i gatene, mot homofile, kvinner og enhver som kan være tilknyttet PTs kampanje. Dette er terrorisme i gatene fra ytre høyre, sier han.

– Dette er noe nytt, og det er dypt alarmerende.

Støttes av næringslivet

Bolsonaro har sikret seg betydelig støtte blant fattige brasilianere, men nyter størst oppslutning blant dem med middels eller høy inntekt, ifølge målingsbyrået Datafolha.

– Alle næringslivsorganisasjonene har erklært sin støtte til Bolsonaro. Så det er helt tydelig at kapitalen har stilt seg på hans side, sier Alfredo Saad Filho.

– Kan Bolsonaros seier styrke den autoritære høyresida i andre deler av regionen?

– Uten tvil. Dette viser at det fins en vei til makt for en autoritær leder som lover enkle løsninger på kompliserte problemer.

yohans@klassekampen.no

Pinochet burde ha drept flere folk.

2. desember 1998

La oss få et kupp kjapt, gå rett til et diktatur.

23. mai 1999

Jeg er for tortur, det vet du.

23. mai 1999

En dag starter vi en borgerkrig her og gjør jobben som militærregimet ikke gjorde (...) Om noen uskyldige folk dør, så greit, uskyldige dør i alle kriger.

23. mai 1999

Jeg ville aldri voldtatt deg, fordi du fortjener det ikke (...) Hore!

11. november 2003

Om sønnen din begynner å oppføre seg litt homsete, slå ham med litt lær, så endrer han oppførsel.

17. oktober 2010

Han var en stor strateg.

Om Adolf Hitler, 26. mars 2012

Minoriteter må føye seg eller ganske enkelt forsvinne!

8. februar 2017

«Jeg vil gi politiet blankofullmakt til å drepe.

8. oktober 2017

«Det vil bli en utrensking uten sidestykke i Brasils historie.

Om kampen mot sivilsamfunnet, 21. oktober 2018

KILDE: JACOBIN/THE INTERCEPT