Torsdag 1. november 2018 Utenriks

• Krever våpenhvile fra Saudi-Arabia • Ber om at krigen i Jemen stanses umiddelbart

USA trekker krigsstøtte

VENTER PÅ FRED: USA ber partene i Jemen-krigen om å legge ned våpnene og komme til forhandlingsbordet for å prøve å få slutt på den verste humanitærkrisen i verden. Disse barna fra Hodeida-provinsen bor i et utbombet hus sammen med familien sin. FOTO: AHMAD AL-BASHA, AFP/NTB SCANPIX

SNUR: Etter drapet på Jamal Khashoggi har Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman blitt en belastning for USA. Våpenhvile vil være første skritt mot maktskifte i Riyad, sier egyptisk professor.

Jemen

Helt siden den Saudi-ledede koalisjonen gikk til krig mot Jemens Houthi-milits i 2015, har USA støttet Saudi-Arabia. Tirsdag snudde det: USAs forsvarsminister Jim Mattis sa at partene i Jemen-krigen må inngå en våpenhvile, og komme seg til fredsforhandlinger i Sverige. Disse skal ledes av FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths.

– Det holder ikke lenger å si at vi en gang skal jobbe for fred. Det må skje innen 30 dager, sa Mattis under et arrangement i Washington.

Samtidig uttalte utenriksminister Mike Pompeo seg om saken i en pressemelding tirsdag:

– Alle fiendtligheter fra Houthi-kontrollerte områder mot Saudi-Arabia og Emiratene skal opphøre. Deretter må alle luftangrep fra koalisjonen opphøre.

FN har kalt katastrofen i Jemen for «den verste humanitære katastrofen i verden». Frankrikes forsvarsminister Florence Parly sier ifølge AFP at «den humanitære situasjonen er kritisk», og at bistand må slippes inn:

– Den militære situasjonen er fastlåst. Derfor må krigen i Jemen stanses.

Krigen i Jemen:

• En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

• Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere konkluderte i 2017 med at det ikke forelå beviser for store iranske våpenleveranser.

• FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen. 14 millioner mennesker har nå akutt behov for mat.

• Tirsdag ba USAs forsvarsminister Jim Mattis partene i konflikten om å komme til forhandlingsbordet i løpet av november. Kilde: NTB

Prisen for drap

Jemen-krigens humanitære følger har skapt kraftige reaksjoner, men USA har hittil latt være å presse Saudi-Arabia til å stanse krigen.

Hassan Nafaa, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, hevder USAs utspill er knyttet til drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

– Drapet på Khashoggi har fått Washington til å innse at kronprins Mohamed Bin Salman er et problem, sier Nafaa, sier over telefon fra Kairo.

USAs siste utspill «er et første skritt på veien mot å tvinge en avsettelse av Bin Salman», ifølge professoren. Det var kronprinsen som gikk i bresjen for krigen i Jemen. Han ønsket å framstå som en sterk leder, som kunne sette en stopper for Irans voksende makt i regionen, ettersom Iran støtter houthi-opprøret.

– Nå skal han tvinges til å trekke seg og dra til forhandlingsbordet – på ordre fra USA. Det kan bli et nederlag han ikke overlever, sier Nafaa.

Verdens veivalg

Nourhan al-Sheikh, også hun professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, er uenig med Nafaa. Hun understreker at det ikke er en enkel sak å erstatte kronprinsen, så lenge kong Salman sitter.

USAs utspill kommer nok heller av økende press mot Det hvite hus og fordi «USA endelig har innrømmet at krigen i Jemen ikke kan vinnes militært», sier forskeren.

– Initiativet åpner for en slags konkurranse mellom USAs visjon om en konfrontasjon mellom en sunnimuslimsk-israelsk allianse og Iran, og Europas mer myke linje, der de forsøker å mekle fram en slags forsoning mellom Iran og Saudi-Arabia. Det skal bli spennende å følge med.

Kronprins Bin Salman ser Iran som den største fienden, men det er ikke umulig at Europa får gjennomslag etter hvert, sier professoren.

USAs solo-løp

Under Dialogkonferansen i 2013 møttes alle fraksjoner i Jemen, også Houthi-militsen, og ble enige om grunnlaget for maktfordelingen i landet og at Jemen skulle bli en føderasjon. Sikkerhetsrådet vedtok dessuten flere sanksjoner mot Houthi-militsen på grunn av deres ulovlige maktovertakelse av hovedstaden Sana i 2014.

Abdel Raqib Hidayni, politisk redaktør i den jemenittiske statseide avisa 14. oktober, sier på telefon fra Aden at USA nå ignorerer tidligere arbeid for forsoning.

– Nå ønsker USA sin egen deal. De ønsker en demilitarisert sone langs grensa med Saudi-Arabia, og de vil gjøre Jemen fri for missiler og raketter, sier han.

Hidayni tror ikke USAs initiativ vil føre til stabilitet.

– Houthiene har fortsatt kontroll over mesteparten av byene i Jemen. Den store taperen blir den internasjonalt anerkjente regjeringen. Den er nå uten makt eller kontroll.

amal.wahab@klassekampen.no

Mohammed Bin Salman