Lørdag 10. november 2018 Innenriks

• Ungdom har ikke råd til å delta på Zeros miljøkonferanse • Halvparten av deltakerne er ledere

Billettpris på 7995 kroner

VIKTIG: I alt 773 næringslivsledere og beslutningstakere, blant andre Ap-politiker Espen Barth Eide, var denne uken samlet i Skur 13 på Tjuvholmen i Oslo for å mingle og lære om nye klimaløsninger og teknologi under Zerokonferansen.

DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.

klima

«Make it fun to get things done!» sa konferansier Ingvild K. Rørholt entusiastisk fra talerstolen på Zerokonferansen onsdag kveld.

De var samlet for nettopp å more seg, de 773 deltakerne som denne uka deltok på det som omtales som «Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima», ifølge nettsidene. Statsminister Erna Solberg (H) samtalte med Equinor-sjef Eldar Sætre, som samtalte med leder for FNs klimapanel Hoesung Lee.

To dager med foredrag og workshops koster 7995 kroner. For studenter, politikere og ideelle organisasjoner er prisen 2995 kroner. I tillegg kommer middagen på 950 kroner.

– Det er litt stivt. Hvis det er ungdommer som vil dra, men ikke kan på grunn av prisen, er det veldig leit. Det er så mye viktig å lære der, og de får tak i folk som Solberg og Equinor-sjefen, som pleier å si nei til andre miljø­arrangementer. Når du faktisk har anledning til å høre hva de sier om klima, så burde det være åpent og tilgjengelig, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom (NU).

Ett NU-medlem deltar som frivillig på konferansen, og de får også et gratispass. Hadde de ikke fått det tilbudet, hadde de ikke hatt råd til å sende noen, forklarer Eiterjord.

Han vil likevel rose Zero for å klare å hanke inn «bigshotsene i næringslivet» til å snakke om klima. Halvparten av deltakerne er ledere. Det er tre statsråder, tolv stortingsrepresentanter og 159 råd­givere.

Zerokonferansen

• Årlig konferanse i Oslo om klima og teknologi.

• Arrangeres av miljøorganisasjonen ZERO, en uavhengig, ideell miljøstiftelse.

• Yara er hovedpartner. Andre partnere er blant annet Avinor, Equinor, Gassnova, SAS og Bertel O. Steen.

– For stor avstand

«Making Investments with Triple Return Accessible for Everyone», «Lærdom fra en norsk eksportsuksess», «Slik kan vi tjene milliarder på hydrogen». Det er titlene på noen av foredragene på konferansen. Satsing på hydrogen og elektrifisering ble hyllet med priser. Det viser en viktig skillelinje i norsk miljøbevegelse, påpeker Eiterjord.

– Teknologi alene kan ikke redde oss. På Zerokonferansen diskuterer man hvordan Nye Veier kan bidra til klimavennlig veibygging, men det er kanskje ikke noen som stiller spørsmålet om det er klimavennlig med nye motor­veier. Jeg ville satt ned prisen for å åpne mer opp. Ellers kan det fort bli slik at alle bare er enige og ikke får noe motstand, sier han.

– Det er vel plass til ulike tilnærminger?

– Ja, men det er viktig at folk på Zerokonferansen blir utfordret på de vanskelige spørsmålene også, hvordan vi skal redusere forbruket, ikke bare hvordan de skal investere penger.

Motstykket til Zerokonferansen er Broen til framtiden, som miljøbevegelsen, fag­bevegelsen og Kirka arrangerer gratis.

– Problemet er kanskje at vi når ut til hvert vårt publikum. Det ville vært lurt om disse gruppene snakket mer sammen. Hvis noen bare snakker om mobilisering, og andre bare snakker om næringslivet, uten å se at det henger sammen, så løser vi ikke klimakrisa, sier Eiterjord.

Savner unge stemmer

Det er bare én student på deltakerlisten til årets Zerokonferanse. Det skyldes en billettpris som utgjør om lag halvparten av det månedlige studielånet, påpeker Hege Skarrud, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire. Organisasjonen består av studenter innen klimarelevante fag.

– Å delta i debatten og få tilgang til informasjon burde ikke være priset så høyt for dem som er i målgruppen. Dette ser vi mer av på slike konferanser, at det å snakke om teknologi blir for næringslivsaktører med penger, og lukket for andre.

– Er det ikke viktig at næringslivet har sine egne arenaer?

– Nei. Det er ikke veldig hensiktsmessig at nærings­livet stenger seg inne, når andre aktører som vil komme med innvendinger, blir ekskludert. I rapporten fra FNs klimapanel snakker man om 2050 og 2100. Det er vi som skal leve da. Derfor er det viktig at vår stemme blir hørt.

– Går så vidt i null

Marius Holm, leder i Zero, sier han godt forstår at unge og studenter ikke kan betale billettprisen.

«Derfor gir vi mulighet til å bidra som frivillig og få gratis inngang, og vi selger rabatterte billetter med tap til NGO-er. I tillegg streamet vi hele programmet fra hovedscenen, Miljøorganisasjonene får også gratisbillett. Hvis Eiterjord hadde benyttet den, ville han hørt blant andre Eldar Sætre og Siv Jensen bli utfordret på oljeleting», skriver Holm i en e-post.

Han viser til at konferansen så vidt går i null økonomisk.

«Zero har en klar agenda: Vi skal påvirke mennesker med makt til å ta bedre beslutninger for klima. Det tror jeg vi oppnår, og det skulle jeg ønske at ungdomsorganisasjonene kunne verdsette, siden dagens makthavere er siste sjanse til å stanse klimaendringene raskt nok.»

emmat@klassekampen.no

Gaute Eiterjord
Hege Skarrud