Torsdag 22. november 2018 Utenriks

Trump møter kritikk i Kongressen og fra etterretningen for å støtte Saudi-Arabia:

Freder mordanklaget prins

BLODSTENKT: Demonstranter utkledd som Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman (t.v.) og USAs president Donald Trump protesterer mot drapet på journalisten Jamal Khashoggi, utenfor Det hvite hus. FOTO: JIM WATSON, AFP/NTB SCANPIX

DRAP: Donald Trump møter tverrpolitisk motbør for å ikke straffe Saudi-Arabia som han kaller en «stødig partner».

Saudi-Arabia

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman (33) er ansvarlig for mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi (59) i konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Det er konklusjonen CIA har kommet fram til. Det er samtidig «innlysende opplagt» for USAs regjering at ansvaret «går hele veien til topps», sier en regjeringskilde til nyhetsbyrået ABC News:

«Det er overveldende konsensus om at ledelsen er involvert; ingen debatterer det innad i regjeringen.»

Tilsynelatende med ett unntak: president Donald Trump, som er tydelig på at han vil holde på Saudi-Arabia som «stødig partner».

– Dette er såre enkelt for meg: Det er Amerika først. Jeg vil ikke ødelegge verdensøkonomien, og jeg vil ikke ødelegge vårt lands økonomi ved å opptre idiotisk overfor Saudi-Arabia, er presidentens kommentar til CIA-rapporten om mordet på Khashoggi – etter innledningsvis å ha konstatert at «verden er et svært farlig sted».

Khashoggi-saken:

• 2. oktober gikk den saudiarabiske journalisten og The Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia.

• Khashoggi skulle til konsulatet for å ordne noen papirer. Han kom aldri levende ut igjen.

• Tyrkiske myndigheter har hevdet at Khashoggi ble drept og partert, og at liket ble smuglet ut av konsulatet.

• En ny CIA-rapport utpeker Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman som den ansvarlige bak drapet.

Møter motbør

Om ABCs kilde har rett, er det duket for at Trump og hans svigersønn Jared Kushner, som har smidd forbindelsene mellom kronprins Mohammad og Israel, ikke slipper unna uten motbør. Den har allerede kommet fra Capitol Hill og etterretningen.

Tidligere etterretningssjef James Clapper refser Trump for å «godta autokraters ord» og veie det tyngre enn «sin egen etterretningstjeneste».

Clapper, som nylig gikk langt i å bekrefte det politiske falskspillet som førte til invasjonen i Irak i 2003, mener det er «komplett umulig» å gjennomføre den komplekse operasjonen som drapet på Khashoggi var, uten «kjennskap, samtykke og, som jeg tror, direktiv fra Mohammad bin Salman».

Tyrkisk og amerikansk etterretning underbygger dette, inkludert det faktum at Mohammad bin Salman har tatt full kontroll med etterretningen etter at han ble kronprins i juni i fjor.

Clapper, som hadde tittelen Director of National Intelligence fra 2010 til Trumps innsettelse i januar i fjor, får følge av tunge røster i Kongressen, både demokratiske og republikanske.

Den republikanske utenrikspolitiske hauken Lindsey Graham, senator fra South Carolina, omtaler kronprinsen som «irrasjonell» og «av hengslene». Han mener Trump, som omtaler mordet som «en tragisk hendelse», ikke setter America First, men i dårlig lys internasjonalt.

Graham får følge av Florida-senator Marco Rubio og Kentucky-senator Rand Paul. Paul mener USA framstår svakt ved ikke å konfrontere kongehuset i Riyadh.

Tennessee-senator Bob Corker, en skarp kritiker av Trump i republikanernes rekker tvitrer at Det hvite hus opptrer som «PR-byrå for kronprinsen av Saudi-Arabia», melder nyhetsbyrået AP.

Sanksjoner?

Lindsey Graham varsler at det er «sterk tverrpolitisk støtte i Kongressen for sanksjoner mot Saudi-Arabia og medlemmer av landets kongefamilie». Hva det fører til av reaksjoner utover de foreslåtte sanksjonene mot atten personer og hvem de spisses inn på, gjenstår å se.

Adam Schiff, Demokratenes leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, krever umiddelbar stopp i krigen i Jemen, at våpenhandelen blir suspendert og at USA trapper ned sin tiltro til Saudi-Arabia i Midtøsten, ifølge Reuters.

Representanten Eliot Engel som vil lede utenrikskomiteen, mener at USA må bruke Saudi-Arabias kjøp av amerikanske våpen til å påvirke Saudi-Arabias ledelse til å endre framferd.

– Realiteten er at saudiene ikke bare kan kjøpe våpen fra andre. Det vil ta år for det saudiske militæret å omruste med russiske eller kinesiske våpen, fastslår han ifølge AP.

Våpen og olje

Eliots vurdering berører to forhold: realiteten bak våpenkontraktene og reaksjonene i Washington, D.C. da kronprinsen i mai varslet at han ville kjøpe det russiske rakettsystemet S400, som også Nato-landet Tyrkia anskaffer seg.

Trump hevdet at han hadde tegnet våpenkontrakter for 110 milliarder dollar, som ville sikre 500.000–600.000 arbeidsplasser, under sin første utenlandstur som president. Turen gikk verken til Canada eller Mexico, men til det arabiske toppmøtet i Riyadh i mai i fjor.

Summen fra «århundrets avtale», i Trumps velkjente terminologi, stammer fra i beste fall en intensjonspakke, ifølge Lockheed Martin. Det vil kunne skape 10.000 jobber i Saudi-Arabia og sikre 18.000 arbeidsplasser i USA, mener fly- og rakettprodusenten.

Tankesmia Center for International Policy i Washington, D.C., som heller mot Demokratene, melder at USA har solgt våpen for 14,5 milliarder dollar, som dekker vel 20.000 arbeidsplasser, til kongedømmet siden Trump ble president.

Uoverensstemmelsen mellom Saudi-Arabia og USA med hensyn til oljeprisen som Trump viser til, inntraff før Khashoggi ble myrdet. Trump anklaget Riyadh for å holde prisen oppe.

Å sope iransk oljeeksport fra verdensmarkedet, er ett av hovedmålene for USAs sanksjoner mot Iran. Det betinger at Saudi-Arabia og Russland øker produksjonen for å fylle hullet etter én million iranske oljefat om dagen.

Russland har økt produksjonen; Saudi-Arabia vil kutte, slik energiminister Khalid al-Falih varslet 12. november etter møtet i Opec. Oljekartellet, hvor Russland ikke er med, vil kutte produksjonen med en million fat «for å skape balanse i markedet», ifølge AFP, hvorav Saudi-Arabia tar halvparten.

Oljeprisen har likevel falt, fra vel 82 dollar på sitt høyeste i år, til vel 65 dollar nå. Saudi-Arabia trenger god pris og store utenlandsinvesteringer for å fylle budsjettet og oppfylle kronprinsens Visjon 2030 og den nye byen Neom ved Akaba-bukta.

Israel og Iran

Bunnplanken i USAs forhold til Saudi-Arabia er en felles front mot Iran. Det kom tydelig fram da Trump i sin uttalelse lekset opp overfor Iran, som ifølge ham er «ansvarlig for den blodige stedfortrederkrigen mot Saudi-Arabia i Jemen» og for å «prøve å destabilisere Iraks skjøre forsøk på demokrati». Han kritiserte også Iran å «støtte terrorgruppa Hizbollah i Libanon, ved å holde oppe diktator Bashar al-Assad i Syria (som har drept millioner av hans egne statsborgere) og mye mer».

Bakom ligger også USAs allianse med Israel: «USA akter å forbli stø partner til Saudi-Arabia for å sikre vårt lands interesser, Israel og alle våre partnere i regionen».

Irans utenriksminister Javad Zarif betegner Trumps erklæring for «skammelig».

peterm@klassekampen.no

Bob Corker