Onsdag 5. desember 2018 I dag

En verdig fødsel

En førjulstur til Ikea fikk tankene til å kretse rundt barn som snart skal bli født, også Jesusbarnet. Jeg hadde akkurat klart å kapre et bord til meg og kjøttbullerna da en høygravid jente ba om å få sitte ned. Vi begynte å prate, mer og mer fortrolig ble det. «Lykkelige omstendigheter» var ikke treffende. Siv var livredd for å føde; angst for smerter og alt som kan gå galt – redd hele greia. Mine trøstende ord om fantastiske jordmødre prellet av. Nei, keisersnitt er redningen, sa Siv. Jeg prøvde litt til: Men se deg rundt, er du klar over at alle her på Ikea er født? Hun så utover folkehavet og lo. Fy søren, de er født! Snart ble det avskjed og lykke til. Angsten hadde hun med seg hjem.

Antall keisersnitt øker, leser jeg. Politikerne vil ha fødselstallene opp. Samtidig melder de fra St Olavs hospital at fødende kan dra hjem seks timer etter fødselen, om det er medisinsk forsvarlig. Hospitalet der markedsfører visst egen kompetanse som nokså uviktig for de fleste fødende. Full-fart-fødsler er dessuten billigst. Men blir det bedre barsel­historier, mindre angst og flere barn? Hjemmebesøk er fint, og på nettet er det hjelp, men også veldig mye rart og skremmende.

En mormor fikk ikke ta opp babyen når den gråt. Det var lov å stryke to fingre over pannen, men tok hun barnet i armene, kunne det bli tilknytningsforvirret. Litt mange apper og blogger? Danker de ut tilliten til det vi har i oss av fornuft og naturlig omsorg? Ikke at omsorg fjerner usikkerhet og frustrasjoner, ikke at barnet gråter mindre, sover mer og spiser bedre. Men det er noe med å være i det; mye går seg til.

Mens nye fødselshistorier deles på nettet, er det tid for å repetere julens fødselshistorie. Samme historie i to tusen år. Stakkars Maria, hun burde jo fått føde i herberget. En dyrestall er bånn. Men en ting var kanskje bedre, de fikk være i stallen litt lenger enn de fødende på St Olavs hospital. Faktisk rakk de å feire barnet; de fikk besøk av hyrder, sauer og vise menn, det var gaver og englesang – helt til Herodes kom med direktivene sine, og de måtte flykte.

Snart skal Siv bli mor og et nytt lite barn skal hjelpes fram. Dyktige fagfolk står klare. Ekte kunnskap og de kompetentes tilstedeværelse er viktigere enn noen gang. Selv ikke en Google-jordmor trumfer det. Siv og kjæresten burde få være i stallen uten utreisepress; få tid til å være glade, usikre, fortvilte og deppa – mens englene på «Føden» ennå er trygt rundt dem – før de skal hjem til appe-hjelpen.

synnove.syd@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 10.40