Lørdag 8. desember 2018 Grovt sagt

Siste sjanse til å rydde opp.

Jula too

Det har nå vært desember i ei uke og jul i to måneder, og det sikreste tegnet på at jula snart er over, bortsett fra konstant mørke, tomme blikk og syltynne tv-konsepter smurt utover tjuefire deler der alle glemmer å se siste episode, er det herlige drysset av krampemoral.

Metoo-kampanjens flombelysning av mosegrodde maktstrukturer har herja siden i fjor, og året derpå er tida inne for å se an skadene og prøve å rydde opp så godt vi kan.

Men oi, det har vi visst glemt. Bortsett fra Helge Lurås og Horace Engdahl, da, som heltemodig foreslår å bare fjerne alle kvinner fra offentligheten. Og hvis ingen kvinner blir invitert på årets julebord, så er jo problemet løst.

Heldigvis har vi mange andre tvilsomme juletradisjoner som også som kan rokkes på i siste liten og redde jule­freden nå på tampen av året.

En amerikansk radiostasjon har slutta å spille julelåta «Baby It’s Cold Outside» på grunn av den lite subtile liggetryglinga fra den ene duettparten som mangler forståelse for hva samtykke er.

Dette er et godt sted å starte. Hvis vi i tillegg kvitter oss med «All I Want for Christmas is You» (mennesker er faktisk ikke forbruksvarer), «Bjelleklang» (fallos-alarm!), «O helga natt» (ikke sett folk på tanken om no nattlige greier, er du grei), så er vi redda.

Flaks at det der blei oppdaga, for hvis disse sangene bare fjernes fra julebordspillelistene nå, så trenger vi ikke sette inn noen andre tiltak for å unngå kjipe opplevelser mellom kolleger.

Sånn ellers er folk i harnisk over at den klisne putefilmen «Love Actually» ikke sendes på noen norske kanaler i år, som om vi plutselig skal verne om lineær tv. Men det er en bra ting at vi dropper heltehistorier om mannlige griser på toppen av samfunnsmakta, som sikler etter ferske kvinnelige ansatte som umulig kan se på dem som noe annet enn klatrestiger oppover i karriera, for ikke å snakke om unge gutter som følger etter jenter som prøver å rømme ut av landet.

Her er det mye å ta tak i. Vi må også gå i svart under «Tre nøtter til Askepott» (Popelku får jo ikke anerkjennelse før hun kler seg ut som en mann og faker materiell rikdom) og «Snekker Andersen og julenissen» (Nissekone innestengt i hule med sprekk i tresleiva? Et rop om hjelp).

Puh, da var det unnagjort, så nå kan vi dra krakken bortåt glaset og tukte våre nærmeste i stedet.

karoline.henanger@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 10.22