Mandag 10. desember 2018 Utenriks

Vestenes gjennomslag i Frankrike ser ut til å tenne håp i Irak og i europeiske land:

Slår gule gnister i Irak

EN GUL FARE? De gule vestene i Frankrike har blåst liv i protester i Iraks oljehovedstad Basra. I denne demonstrasjonen i forrige uke ble seks personer drept i sammenstøt med politiet. FOTO: NABIL AL-JURANI, AP/NTB SCANPIX

SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.

Irak

Rundt 125.000 fra bevegelsen De gule vestene protesterte på lørdag i franske byer, ifølge fransk politi. Det kom til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet i flere franske byer som Paris, Marseille, Bordeaux, Lyon og Toulouse, ifølge tv-kanalen France 24. Forrige uke var tallet 136.000.

89.000 politimenn var utstasjonert i gatene på lørdag, for å forhindre voldelige sammenstøt. Lørdag takket den franske statsministeren Édouard Philippe politiet for innsatsen.

Det er fjerde helga på rad at Frankrike rystes av protester. Forrige uke stanset regjeringen sine planer om å øke prisen på drivstoff fra den 1. januar. Det var ikke nok til å stanse protestene.

De gule vestene:

• Folkelig, fransk protestbevegelse som krever reduserte avgifter, økte pensjoner, økt minstelønn og gjeninnføring av formuesskatten som president Emmanuel Macron har fjernet.

• Lørdag var det protester for fjerde uke på rad i Frankrike. På det meste har det marsjert over 300.000 demonstranter i gatene.

• I helga var tallet nede i 125.000. Over 1700 hundre ble arrestert.

• Bevegelsen begynner å spre seg til andre land, som Tyskland, Nederland, Belgia og Irak.

Krever mer

Nå krever de franske gule vestene mer, blant annet at den president Emmanuel Macron gjeninnfører eiendomsskatten. Noe av det første han gjorde etter at han ble president, var å fjerne den.

Demonstrantene mener den president Macron fører en politikk bare de rikeste tjener på. Det staten taper gjennom å fjerne eiendomsskatten, vil presidenten ta inn igjen ved å øke av avgiftene på drivstoff og brensel. Men mange franskmenn tjener ikke godt nok til å klare prisøkningen, og mange vil ikke klare å få endene til å møtes, hevder demonstrantene.

Krever del i oljerikdommen

Ifølge France 24 ble mer enn 670 demonstranter arrestert bare i Paris. Mange ble stoppet og ransaket da de ankom togstasjonen i hovedstaden. Totalt skal over 1700 demonstranter, ifølge AFP, ha blitt arrestert under lørdagens demonstrasjoner. 1200 av disse sitter i varetekt. Samtidig sprer den franske bevegelsen seg til andre land. På lørdag var det protester i Belgia, hvor rundt 400 demonstranter ble arrestert. Demonstranter har møtt opp i gule vester også utover Europas grenser.

Fredag demonstrerte et titalls gule vester i den irakiske byen Basra. De krever basisbehov oppfylt, som reint vann, elektrisitet og arbeid.

Protestbølgen i Basra startet i juni i år, og hadde sitt høydepunkt i september. Politiet møtte den gang demonstranter med skarpe våpen og drepte minst tolv mennesker.

Siden har det vært relativt stille – inntil De gule vestene ga irakerne nytt håp.

Rundt 90 prosent av den irakiske oljen tas opp i Basra, som er hovedsetet for de transnasjonale oljeselskapenes virksomhet i landet.

– Byen, med bare to millioner innbyggere, produserer 3,5 millioner fat med olje hver dag. Det er forståelig at folk er forbanna. Folk i byen lever i intens fattigdom, med prekær mangel av reint vann, strøm bare noen timer i døgnet og skyhøy arbeidsledighet, sier Abdel Amir al-Aboudi, en kjent politisk analytiker i Irak, til Klassekampen over telefon fra Bagdad.

Gjennomslag gir håp

Ifølge det lokale rådet for menneskerettigheter i Basra, skal mangelen på reint vann i byen ha ført til at 90.000 mennesker er blitt innlagt på sykehus, skriver avisa al-Araby.

– Irakere ser at De gule vestene har klart å tvinge president Emmanuel Macron til å ta en U-sving. Det gir folk i Basra håp, sier al-Aboudi.

Ifølge den jordanske nettavisa al-Bawaba ble seks demonstranter drept i sammenstøt med politiet tirsdag i forrige uke.

Folk tok til gata både på onsdag og på fredag.

– Under krigen med Iran på 1980-tallet ble Basra angrepet. Under Golfkrigen i 1991 brukte USA utarmet uran mot byen, og under USAs invasjoner av Irak i 2003 var Basra også et sentralt mål for Washington, forteller al-Aboudi.

– Veldig mange i byen har, som følge av dette fått kreft, uten at de har penger for behandlingen, sier al-Aboudi.

Han tror bevegelsen vil vokse.

– Korrupsjonen i Irak er høy, også i regjeringen. De fleste innbyggerne i Basra er sjiamuslimer. Regjeringen ser derfor ikke på protestene som en trussel. Blir de store nok, vil regjeringen ikke kunne ignorere dem lenger. Jeg tror protestene vil øke fram mot sommeren.

amal.wahab@klassekampen.no

Emmanuel Macron