Onsdag 12. desember 2018 Utenriks

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn møter krav om mistillit mot May og ny EU-folkeavstemning:

Binder Corbyn til masten

NY GIV: Kampanjen for en ny folkeavstemning om Storbritannias utmelding av EU er samlet utenfor parlamentet i London. Bevegelsen vil stanse brexit og prøver å få støtte fra Labours ledelse.FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX

MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.

BREXIT

Idet ryktene begynte å svirre mandag om at Storbritannias statsminister Theresa May kom til å utsette gårsdagens avstemning om britenes utmeldingsavtale med EU, rykket hennes motstandere ut.

Flere av opposisjonspartiene tok ikke bare til orde for å fremme mistillit mot Mays regjering, men også stanse hele utmeldingsprosessen. Lederen for det EU-vennlige Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, henvendte seg direkte til opposisjonslederen i parlamentet, Labours Jeremy Corbyn:

«Hvis Labour, som offisiell opposisjon, fremmer mistillitsforslag mot denne inkompetente regjeringen i morgen, vil SNP gi støtte», skrev Sturgeon på Twitter. Hun la til: «Vi kan så arbeide sammen for å gi folk en sjanse til å stoppe brexit i en ny avstemning. Dette kaoset kan ikke fortsette – så hva sier du?»

Britenes vei ut av EU:

• Den 23. juni 2016 stemte 52 prosent av britene for å melde Storbritannia ut av EU.

• Partene har kommet fram til en utmeldingsavtale og skisse for det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU etter utmeldingen.

• Utmeldingsavtalen skulle stemmes over i det britiske parlamentet tirsdag.

• Avtalen har ikke flertall i parlamentet, og statsminister Theresa May varslet mandag at avstemningen er utsatt.

Corbyn vil vente

Mer enn 50 av Labours parlamentarikere har også signert et brev med krav om umiddelbar mistillitsvotering i parlamentet. «La oss få det unnagjort og gå videre til en People’s Vote», skrev Labour-politikeren Chuka Umunna på Twitter.

People’s Vote er navnet på en kampanje bestående av EU-tilhengere som jobber for en ny folkeavstemning, i håp om å hindre brexit.

Problemet til opposisjonen er at det per i dag ikke er flertall i parlamentet for å felle Mays regjering. Derfor har Corbyn uttalt at han vil vente med å fremme et mistillitsforslag til et slikt flertall finnes.

Theresa Mays konservatives parti har i dag 315 av Underhusets 650 seter og er avhengig av de ti stemmene til det nordirske unionistiske partiet Democratic Unionist Party (DUP).

Labour, SNP og de øvrige opposisjonspartiene vil trenge stemmer fra regjeringspartiet eller dets støtteparti DUP for å sikre nødvendig flertall. Selv om mange av Mays partifeller og DUP har varslet at de ville stemme imot regjeringens brexit-avtale, vil de ikke være med på å felle regjeringen.

Analysen til Labour-ledelsen er at en mistillitsprosess nå vil få De konservative og DUP til å sette de indre feidene på vent og samle seg for å forhindre en regjering ledet av sosialisten Corbyn.

Vil endre Labours linje

Men Corbyn er også sterkt nølende til det andre kravet fra opposisjonens rekker, nemlig ny folkeavstemning om brexit. Corbyn har selv vært skeptisk til EU i mange år, selv om han deltok i Labours kampanje for å bli værende i unionen.

Partilederen har sagt at Labour vil respektere utfallet av folkeavstemningen i 2016, men hevder Labour kan levere en bedre brexit enn May. Han har en gjentatte ganger avvist ønsket fra partifeller om å åpne for å reversere eller stanse brexit.

Vel vitende om at en ny folkeavstemning er et betent og splittende spørsmål i partiet, har Corbyn heller forsøkt å samle troppene bak et overordnet mål om å sikre nyvalg.

Håpet var at denne prosessen kunne starte i går, da Mays brexit-avtale var ventet å bli stemt ned i parlamentet. Denne avstemningen er nå utsatt til seinest 21. januar, ifølge Mays kontor.

I forkant av voteringen lanserte en rekke politikere og aktivister på venstresida et initiativ for å påvirke Labours ledelse og framtidige program foran et eventuelt nyvalg. Målet deres er å erstatte Labours løfte om å levere sin versjon av brexit, med et løfte om ny folkeavstemning.

Dette vil være et tydelig linjeskifte fra kompromisset som ble vedtatt på Labours siste landsmøte i Liverpool i september etter intense diskusjoner.

Der heter det at dersom Mays avtale blir vraket av de folkevalgte, og Labours forsøk på å oppnå nyvalg ikke lykkes, ville Labour støtte «alle gjenværende alternativer på bordet» – inkludert å drive kampanje for ny folkeavstemning.

Fra egne rekker

Initiativet for å bevege Labour ytterligere i EU-saken kommer fra blant andre bevegelsen Another Europe is Possible, medlemmer av den Labour-tilknyttede kampanjeorganisasjonen Momentum og fagforeningsfolk som Billy Hayes, tidligere leder i Communication Workers Union (CWU).

Søndag gikk også Labour-politikeren Rosena Allin-Khan, som er partiets idrettspolitiske talsperson, ut med støtte til en omkamp om brexit.

– Hvis kravene om nyvalg blir avvist, kommer jeg til å støtte People’s Vote, sa hun, ifølge The Guardian.

yohans@klassekampen.no

Septer-drama

Det rant over for Labour-parlamentarikeren Lloyd Russell-Moyle mandag, da statsminister Theresa May informerte Underhuset om utsettelsen av brexit-avstemningen. I protest gikk Russell-Moyle ut på gulvet og tok opp et stort septer som han prøvde å marsjere ut med.

Det forgylte septeret på halvannen meter symboliserer dronningens makt, og Underhuset kan ikke fungere eller vedta lover dersom septeret ikke ligger i rommet. På opptaket reiser parlamentarikere seg opp og roper «skam!» og «utvis ham!» når de ser hva som skjer.

– Jeg følte parlamentet i praksis hadde gitt fra seg sin suverene rett til å styre ordentlig, sa Russell-Moyle til pressen seinere.

Han ble stanset av en vakt på veien ut.

– De stoppet meg før jeg kom meg ut fra kammeret, sa Russell-Moyle og la til at han ikke hadde noen planer om å havne i håndgemeng med «noen som har et svært sverd på hofta». Parlamentarikeren ble utestengt fra Underhuset resten av kvelden.

Den forrige gangen noen prøvde å fjerne septeret var i 2009. Den gangen var det Labours John McDonnell som gjorde det for å protestere mot en utbygging på Heathrow flyplass.

Jeremy Corbyn