Torsdag 13. desember 2018 Kultur og medier

Svenske journalister stilte mannsterke til pressekonferanse med Amazon i går, men nyheten om lansering uteble:

Amazon drøyer i Norden

ORANSJE VESTER: Amazon-gründer Jeff Bezos tjener mer på ti sekunder enn en av hans ansatte gjør på et år. Det har lenge gått rykter om at han vil utvide sitt imperium til Norden. Bildet er fra Amazons distribusjonssentral i Frankrike. FOTO: GUILLAUME SOUVANT, AFP/NTB Scanpix

Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.

Bøker

Ryktene om at Amazon snuser på en etablering i Norden, har svirret i mange år, men i 2018 så det lenge ut til å være sant. I vår rapporterte flere svenske fagnettsteder at den gigantiske nettbutikken så etter arbeidskraft i Sverige. En etablering ville være på plass til kjøpefesten black friday 23. november, ifølge såkalt velinformerte, anonyme kilder.

Da det i tillegg ble kjent at Amazon i all hemmelighet hadde kjøpt tomter for 60 millioner kroner på tre steder i Sverige, og var i gang med å bygge 25.000 kvadratmeter med hallbygninger, virket det mer enn sannsynlig at en nordisk Amazon-butikk var under oppseiling.

Likevel: Black friday kom, og ingenting skjedde. Bygningene Amazon under stort hemmelighetskremmeri hadde satt i gang med å bygge, viste seg å være datasentre til serverutleie, ikke et ledd i en netthandelsatsing.

Amazon:

• Amerikansk netthandelselskap, grunnlagt av Jeff Bezos i 1994.

• Begynte som nettbokhandel, men selger i dag en halv milliard ulike varer.

• Mot et gebyr kan all verdens butikker selge ting på Amazon – alt fra Nicolas Cage-sengetøy til tanntråd med baconsmak selges der.

• Amazon eier både nettsteder som Internet Movie Database (IMDB) og Audible, supermarkedkjeden Whole Foods og den amerikanske avisa The Washington Post.

Kommer før eller siden

Men i går gikk det ut invitasjon til en pressekonferanse med Amazon. To nyheter ville bli annonsert, sto det.

Det førte til at Stefan Lundell, gründer og næringslivsjournalist i Breakit.se, igjen forberedte seg på en nyhet om en Amazon-etablering, forteller han til Klassekampen.

Var det Jeff Bezos selv som ville dukke opp i Stockholm?

– Vi så det som noenlunde realistisk at Amazon ville bruke pressekonferansen i går på å annonsere sitt inntog på netthandelmarkedet i Sverige. Vi har gode kilder som har fortalt at Amazon har planlagt en lansering en stund nå. Men så handlet det altså bare om data­sentre igjen, sier Lundell, som ikke legger skjul på at han forlot pressekonferansen med en viss skuffelse.

Nyheten fra Amazon var at Amazon Web Services nå hadde åpnet i Sverige. Den andre store nyheten var at et såkalt «hackaton» til veldedige formål vil avholdes våren 2019.

– Hvordan tolker du de mange utsettelsene?

– Før eller siden kommer Amazon til Sverige. Det er åpenbart at de har planer, men at det stadig er noe i planene som må revideres.

At en nordisk lansering har tatt tid, kan ha med forhandlingene med distribusjonsselskapet Post Nord å gjøre. Men nylig ble det kjent at selskapet har tegnet en treårsavtale med Amazon, som er en forlengelse av en tidligere avtale.

Arbeidere streiket

En annen årsak som oppgis, er at Amazon har slitt med rekrutteringen til arbeids­stokken. Bak Amazon står altså Jeff Bezos, verdens rikeste mann. Bezos grunnla nettbokhandelen som 30-åring i en garasje i Seattle i 1994. I dag tjener han mer på ti sekunder enn det en vanlig Amazon-ansatt gjør på over ett år.

Selskapet betaler null kroner i skatt, og er kjent som en versting når det gjelder arbeidsvilkår og adgangen til tariffavtaler, faste kontrakter og anstendige lønninger. I sommer streiket tusenvis av Amazon-arbeidere utenfor selskapets lagre i Madrid på grunn av arbeidsforholdene: Det ble rapportert om titimersvakter, ansatte som tilbakela mellom 20 og 35 kilometer i løpet av én arbeidsdag og som tisset i flasker fordi de ikke hadde tid til å gå på toalettet.

Når det gjelder varesortimentet for den svenske lanseringen, uttalte Staffan Mörndal, leder for investeringsselskapet Verdane Capital, nylig til Breakit.se at det trolig er sportsartikler, hjemmeelektronikk og hvitevarer som først vil ta av på et potensielt nordisk Amazon.

«Jeg tror ikke de satser så mye på bøker. Der virker det som om de svenske forlagene holder igjen», sa Mörndal.

Kan sluke konkurrenter

Sölve Dahlgren, redaktør for nettstedet Boktugg.se, bekrefter inntrykket. For Amazon vil det være en utfordring å konkurrere med nettbokhandlere som Bokus og Adlibris, som allerede har store lagre og velfungerende logistikk, skriver han i en e-post.

«Til tross for at Amazon kanskje er best i verden på netthandel, så er det ikke slik at de kan utklasse de svenske konkurrentene over natta», skriver Dahlberg.

Han utelukker likevel ikke at Amazon vil være fristet til å fri til en av de store svenske konkurrentene på nettbokhandel.

«Det er selvsagt en mulighet at de helt enkelt legger inn et bud og kjøper Adlibris av Bonniers eller Bokus av Akademibokhandeln. Er budet høyt nok, er det ikke sikkert at de bare vil takke nei.»

Det svenske bokmarkedet har i langt større grad enn det norske tatt steget over til digitale salgskanaler. I rapporten «Boken 2018», som er utarbeidet av den svenske forleggerforeningen og den svenske bokhandlerforeningen, framgår det at stadig større deler av det allerede tungt digitaliserte svenske bokmarkedet er på vei over på nett. På to år er 97 millioner svenske kroner blitt flyttet fra den fysiske bokhandelen og dagligvaremarkedet og over på nett.

Hele 49 prosent av svenskenes bokkjøp skjer i dag gjennom nettbokhandel eller bokklubb. Bare 32 prosent av bøkene kjøpes i fysiske bokhandler. En rekke bokhandelfilialer er blitt lagt ned i Sverige de siste tre årene.

Norsk Amazon-skrekk

I det norske bokmarkedet er situasjonen en helt annen. Da Bokhandlerforeningen i fjor spurte et utvalg nordmenn om hvor de kjøpte sin siste bok, svarte bare 16 prosent av bokkjøperne at de hadde kjøpt den på nett, mens 63 prosent hadde kjøpt den i en fysisk bokhandel.

I Norge har bokbransjen lenge sett fram mot en potensiell nordisk Amazon-lansering med skrekk i blikket.

«De siste sju årene har det meste vi har gjort med Ark, handlet om å forberede oss på en konkurranse fra Amazon,» uttalte Gyldendals konsernsjef John Tørres Thuv til Klassekampen nylig.

astridm@klassekampen.no

Amazon i Norden: «Ulv, ulv» i 20 år

• 1999: Like før jul er Amazon-gründer Jeff Bezos på en sjarmoffensiv i Sverige. Pär Svärdson, som noen år tidligere har startet nettbokhandelen Adlibris, er blant dem som blir invitert til en presentasjon på Vasamuseet i Stockholm. – Jeg husker det som en fryktelig bisarr tilstelning. De bød på drinker og snacks mens de sto og fortalte hvor mye de elsket Sverige og Skandinavia, uttaler Svärdson siden. Like fullt tilbyr han seg å selge Adlibris til Bezos. Visstnok er planen å lansere Amazon i Sverige 31. mars 2000.

• 2013: Andre gang Amazon nærmer seg et inntog i Norden, er i 2013. Nettgiganten ligger da i forhandlinger med svenske forleggere og distributører. Prosessen kommer såpass langt at bransjeorganisasjonen Svensk Bokhandel bekrefter at Amazon skal begynne å selge svenske bøker allerede påfølgende år. Også Klassekampen omtaler saken i november 2013, under den beroligende overskriften «Amazon ikke til Norge nå». Amazon skal ha vært i kontakt med norske Bokbasen, men forhandlingene har strandet.

• 2017–18: Ryktene om et Amazon-inntog i Sverige intensiveres. Våren 2017 kan en kvinne fra Östermalm i Stockholm le hele veien til banken etter å ha solgt domenet Amazon.se til det amerikanske selskapet. Samtidig går det forlydender om at Amazon rekrutterer lagerarbeidere og folk med «netthandelkompetanse», og at tre tomter skal brukes til å bygge store lagerhaller. Lanseringen vil finne sted før Black Friday i 2018, etter sigende. Men lagerhallene viser seg å være datasentre, og lanseringen lar vente på seg.