Onsdag 19. desember 2018 Politikk

KrF forkaster regjeringens forslag til bistandsreform og vil ta kontrollen selv:

KrF skal kreve bistand

BER OM BISTAND: Sterke krefter i KrF, her ved partileder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, ønsker seg kontroll over utviklingspolitikken for å bli med på regjeringssamarbeid. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.

KRF

Sonderingene mellom regjeringen og KrF om regjeringssamarbeid ble avsluttet mandag. Resultatet av sonderingene må godkjennes i partienes landsstyrer, men alt tyder på at det går mot regjeringsforhandlinger over jul.

Det er knyttet stor spenning til hva KrF vil kreve for å gå i regjering. I partiet jobber flere nå for at KrF skal kreve full kontroll over bistands­feltet.

– KrF må kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement, og man må få utviklingsministeren, sier Sturla Henriksbø, leder i internasjonalt utvalg i KrF.

Utvalget har de siste årene vært premissleverandører for partiets bistands- og utviklingspolitikk.

Forhandlingskrav

Klassekampen blir henvist til Henriksbø av general­sekretær Hilde Frafjord Johnson etter å ha spurt om hvilken rolle organisering av bistandssektoren vil spille i de kommende forhandlingene. Henriksbø ledet arbeidet med KrFs alternative utviklingsmelding som kom i 2016. Dokumentet er grunnlaget for KrFs bistandspolitikk.

Han understreker at han ikke er en del av KrFs forhandlingsutvalg og dermed ikke bestemmer KrFs krav i forhandlingene. Etter det Klassekampen erfarer, jobber også flere andre tungvektere i partiet med å få tøffe krav på bistandsfeltet inn i forhandlingene.

Skal lede redningsaksjon

Norge har allerede en utviklingsminister, men under Utenriksdepartementet. Ansvaret for utviklingspolitikken er delt mellom utviklingsministeren og utenriksministeren, som bruker omtrent 35 milliarder kroner på bistand i året. 13 milliarder forvaltes av direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, mens det resterende hovedsakelig styres av Utenriksdepartementet og ambassadene.

Norge ble nylig kåret til et av landene med minst effektiv bistand av prestisjetunge Center for global development.

– KrF kjemper for høyt nivå på bistanden fordi det er store behov, men pengene må komme fram. Det trengs en redningsaksjon for norsk bistand. Den må ledes av KrF, sier Henriksbø.

I Jeløya-erklæringen har regjeringen vedtatt å omorganisere bistandsforvaltningen ved å reformere Norad. To alternativer ligger på bordet.

Integreringsalternativet: Norad legges ned og inte­greres i Utenriksdepartementet

Delegeringsalternativet: Norad består, men flere oppgaver flagges ut og flyttes ut av Norad.

KrF vender tommelen ned for begge alternativene.

– Det lekker bistandsfaglig kompetanse fra både UD og Norad. Ingen av regjeringens modeller vil hindre ytterligere forvitring av kompetansen på bistandsfeltet, sier Henriksbø.

Han mener et eget utviklingsdepartement vil kunne samle den nødvendig kompetansen og bidra til et nødvendig skille mellom utvikling og utenrikspolitikk.

– Når utvikling er en så viktig sak for KrF-ere, er det viktig at vi tar eierskap i regjering. Vi har en unik mulighet til å gjenreise kvaliteten i norsk bistand, sier han.

Må ha tre ministre

Få utenfor sirkelen av forhandlere i regjeringen og KrF vet hva som er avklart i sonderingene, men i tillegg til at bistand skal på bordet, er én ting klart: KrF forventer å få tre ministre i en eventuell ny regjering.

«Jeg hadde lagt meg i fosterstilling ut denne perioden dersom det viser seg at vi har så dårlige forhandlere at vi ble avspist med kun to», skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold i en SMS.

Også parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan bekrefter ovenfor Klassekampen at partiet forventer tre ministre.

Bekkevold mener de nåværende nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er klare ministerkandidater. I tillegg tror han at en bør rekrutteres utenfor stortingsgruppen. «I mitt hode høres det klokt ut. Vi er bare åtte i gruppen. At tre forsvinner i regjeringssluket, betyr store utskifting. Kanskje bør en av de tre komme fra ‘rød side’ også?» skriver Bekkevold, som holder døra åpen for at regjeringsprosjektet kan mislykkes.

«Først skal det forhandles. Det er jo ikke sikkert vi trenger å ta stilling til dette», skriver han.

Både Bekkevold og partileder Knut Arild Hareide er uaktuelle til ministerposter fordi de har avvist å sitte som ministre i en blå regjering.

jos@klassekampen.no

Ny regjering:

• Høyre, Frp, Venstre og KrF gjennomfører regjeringssonderinger. I sonderingene blir hovedretningen til den potensielle nye regjeringen lagt. Resultatet fra sonderingene skal nå forankres i partiene.

• Etter jul starter de formelle regjeringsforhandlingene om den nye regjeringserklæringen.

• Leder av KrFs internasjonale utvalg, Sturla Henriksbø, sier at KrF bør kreve bistandsministeren, at det opprettes et eget bistandsdepartement og at planene om å legge ned Norad skrotes.