Lørdag 29. desember 2018 Lederen

Nye allianser

• Regjeringsstyrker heiste i går det syriske flagget i utkanten av den kurdiske byen Manbij helt nord i Syria. Det er første gang på seks år at det syriske flagget vaier i dette området. De syriske styrkenes inntog i Manbij kom på anmodning fra kurderne selv, som har bedt om beskyttelse fra Assad-regimet mot trusselen om et større angrep fra Tyrkia. Kurderne i Nord-Syria er kommet i en svært utsatt posisjon etter at Donald Trump beordret de amerikanske soldatene ut, samtidig som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fått et slags grønt lys fra Trump for å angripe terrorister i de kurdiske områdene. Tyrkia regner den kurdiske militsen, YPG, som har stått sentralt i kampen mot IS, som terrorister.

• Frankrike vil ikke følge USA og trekker ikke sine 200 soldater ut av Nord-Syria av hensyn til kurderne. Kurderne har likevel konkludert med at de franske styrkene ikke vil kunne gi dem beskyttelse. De franske soldatene er få, og de har vært avhengig av amerikansk militær beskyttelse. Dermed valgte kurderne å alliere seg med Assad-regimet i Damaskus, som råder over betydelige militære ressurser, ikke minst fordi landet er alliert med Russland. I løpet av kort tid har dermed alliansene i området skiftet dramatisk. Kurderne var lenge alliert med USA som ga dem beskyttelse mot Nato-landet ­Tyrkia. Nå står kurderne i en slags allianse med Syria og Russland. Samtidig er forholdet mellom USA og Tyrkia varmere enn på lenge.

• De nye allianseforholdene er også et resultat av at Assad-regimet har styrket sin stilling. Regjeringen har gjenerobret mye av landet, og nylig kunngjorde De forente arabiske emirater en gjenåpning av ambassaden i Syria. Det er et uttrykk for at de arabiske landene er i ferd med å normalisere forbindelsene til Damaskus. Kreml har også stilt seg positiv til alliansen mellom kurderne og Syria. Spørsmålet er om den vil vare og hva Tyrkia vil gjøre. Vil Erdogan våge en krig mot kurderne, som også vil føre til konflikt med Syria, støttet av Russland? Samtidig fortsetter det diplomatiske spillet. I dag reiser Tyrkias forsvarsminister til Moskva og i neste uke er John Bolton i Ankara.