Torsdag 3. januar 2019 Kultur og medier

Riksantikvar vil ha skipet til sjøs

TIL KAI: Manglende driftsstøtte gjør at «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX

Riksantikvar Hanna Geiran reagerer på at museumsskipet «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand.

Museum

– Jeg synes det er svært ­spesielt at det ikke finnes midler til å drifte et museums­skip som staten har brukt mange millioner på å pusse opp, sier Riksantikvar Hanna Geiran.

Før jul skrev Klasse­kampen om museumsskipet «Hestmanden» som staten har totalrenovert for 160 ­millioner kroner. Tanken var at skipet skulle seile langs hele norskekysten og besøke ulike steder med utstillinger om norsk skipsfart og krigsseilerne.

D/S «Hestmanden»:

• Dampdrevet lasteskip, bygget ved Laxevaag Maskin & Jernskibsbygger i Bergen i 1911.

• Gikk i kystgodsruten før den blant annet ble satt inn i kullfarten mellom Norge og Storbritannia under første verdenskrig.

• Ved starten av andre verdenskrig ble skipet rekvirert av den norske marine og satt inn i britisk kystfart fra 1941.

• Staten har brukt 160 millioner kroner på å restaurere skipet.

Mangler millioner

Til tross for de store renoveringskostnadene har «Hestmanden» blitt liggende til kai i Kristiansand.

Årsaken er at Vest-Agder-museet, som har ansvaret for driften av skipet, har ikke fått innvilget sin søknad om 4,7 millioner kroner i økt driftsstøtte fra Kulturdepartementet.

Det er et stort spleiselag mellom ulike statlige virksomheter som har bidratt til å sette i stand «Hestmanden». Riksantikvaren er blant dem som har spyttet mange millioner inn i restaureringen av skipet.

Hanna Geiran påpeker at Vest-Agder museet har lagt til rette for flott formidling, og hun er lite fornøyd med at «Hestmanden» ligger til kai.

– Vi vil at flest mulig skal få oppleve dette fartøyet, sier Geiran som forteller at de nå kommer til å følge tett med på utviklingen i saken.

– Hva vil du gjøre dersom det ikke kommer midler til å drifte «Hestmanden»?

– Det er først og fremst Kulturdepartementet som må løse dette, men vi er som sagt opptatt av at folk langs hele kysten skal få oppleve dette fantastiske museumsskipet.

– Usedvanlig flott

Geiran forteller videre at Riksantikvaren ikke gir midler til drift.

– Pengene vi bidrar med, er øremerket istandsetting, sier hun.

«Hestmanden» er nemlig et godt eksempel på hvordan man kan drive vern av kulturminner gjennom å ta dem i bruk, mener Geiran.

– Tanken om at skipet skal reise opp og ned langs kysten for å fortelle om norsk krigshistorie, er usedvanlig flott. Det er rett og slett en gripende måte å formidle historien om krigsseilerne på, sier hun.

dageivindl@klassekampen.no

Hanna Geiran