Mandag 11. februar 2019 Utenriks

Det statlige oljeselskapet i Venezuela ber om betaling til en bankkonto i Russland:

Kjemper om oljekontroll

OLJERIKT: Venezuela er rik på olje både på land og i sjøen. Her er oljeplattformene i Maracaibo-sjøen i fjor sommer. Nå vil opposisjonen ha kontroll over oljeinntektene. FOTO: FREDERICO PARRA, AFP/NTB SCANPIX

DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.

Venezuela

Det statseide oljeselskapet i Venezuela ber kundene sine om å betale til en konto i Gazprombank, banken som tilhører det russiske oljeselskapet Gazprom.

Det skjer etter at USA har satt inn harde sanksjoner mot det venezuelanske oljeselskapet.

Overgangen til russiske Gazprombank er en av flere grep myndighetene i Venezuela har tatt de siste dagene, i et forsøk på å beholde kontrollen over pengestrømmen inn til oljeselskapet PDVSA.

Krise i Venezuela:

• Oljerike Venezuela sliter med en dyp økonomisk krise. Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisa. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

• I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den satte i praksis til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

• Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

• 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

Kilde: NTB

Press på Equinor

PDVSA har også begynt å legge press på utenlandske samarbeidspartnere.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som lørdag skrev at de vestlige oljeselskapene Chevron, Total og Equinor har fått spørsmål om de vil fortsette samarbeidsprosjektene sine i Venezuela.

Equinor eier 9,67 prosent av Petrocedeño, et tungolje-prosjekt fra oljesand i Orinoco-beltet midt i landet.

Selskapet redefinerte eierskapet som en rein finansiell investering sommeren 2017, men bistår fremdeles i produksjonen. Equinor har 26 ansatte i Venezuela.

– Dette er en krevende situasjon, men fram til nå har det vært mulig for oss å gjennomføre vår aktivitet uten å komme i konflikt med sanksjonene, sier Erik Haaland, kommunikasjonssjef for Equionors internasjonale operasjoner.

Haaland sier at Equinor fortsetter virksomheten som tidligere, men at selskapet følger situasjonen i Venezuela tett.

– Vi gjør løpende vurderinger av eventuelle tiltak og har fokus på sikkerheten til våre ansatte, sier han.

Equinor kjøper ikke olje fra PDVSA, men mottar utbytte fra samarbeidsprosjektet.

Prøver å få kontroll

Samtidig som regjeringen har krevd betaling til den russiske bankkontoen, krever opposisjonslederen Juan Guaidó at alle betalinger av olje nå skal føres inn på et fond plassert i USA, kontrollert av opposisjonen.

Guaido er anerkjent som president i Venezuela av USA, Canada, en rekke latin-amerikanske land og mange land i EU.

Han har også krevd kontrollen over det statseide, USA-baserte selskapet Citgo.

Kastet amerikanere ut

Reuters melder også at PDVSA har kastet ut to amerikanske statsborgere fra styret til selskapet.

Citgo er et Texas-basert oljeselskap, og driver raffinerier og oljetransport i USA. Det ble kjøpt opp av PDVSA i 1990 og har vært i venezuelansk eie siden.

Nå er spørsmålet hvem som egentlig kontrollerer selskapet.

De to amerikanske styremedlemmene Art Klein og Rick Esser er nå ute, melder Reuters. Det er ikke klart hvem som har tatt over.

Citgos styreleder og administrerende direktør er Asdrúbal Chávez, fetter av den tidligere presidenten i Venezuela.

Han har ikke kunnet besøke selskapets hovedkvarter i Houston i Texas siden i fjor sommer, da visumet hans til USA ble trukket tilbake.

USA snakker med militæret

Samtidig som opposisjonen og regjeringen kniver om kontrollen med oljeinntektene, driver USA med diplomati direkte rettet mot militæret i Venezuela.

Reuters melder at kilder i Det hvite hus i Washington sier at USA nå snakker med ledelsen i militærapparatet.

Målet er å få det venezuelanske militæret til å bytte side og støtte opposisjonsleder Juan Guaidó i stedet for regjeringen.

Amerikanske diplomater jobber ifølge nyhetsbyrået også for å stanse myndighetene i Venezuela fra å flytte penger ut av landet.

Ifølge Bloomberg har regjeringen eksportert gull til Tyrkia for en verdi av 7,7 milliarder norske kroner, bare i løpet av 2018. Saken var basert på dokumenter fra et selskap i Istanbul.

Bloomberg meldte også at USA vil fremme et resolusjonsforslag for Sikkerhetsrådet i FN.

Der vil amerikanske myndigheter be om en «politisk prosess som fører til et fritt, rettferdig, og troverdig presidentvalg».

To anonyme amerikanske diplomater sier til nyhetsbyrået at de forventer å bli møtt med veto i sikkerhetsrådet. Både Kina og Russland har tidigere støttet den sittende presidenten Nicolás Maduro.

magnusl@klassekampen.no