Tirsdag 12. februar 2019 Utenriks

• Harde kamper mot IS’ siste lomme • General advarer om at IS kan gjenoppstå

Drives ut av siste skanse

PÅ OFFENSIVEN: SDF har siden september i fjor drevet IS ut av av stadige nye områder av Deir az-Zor provinsen. Lørdag startet offensiven mot IS’ siste lomme. FOTO: DELIL SOULEIMAN,AFP/NTB SCANPIX

OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.

Syria

Terrorgruppa Den islamske staten (IS) hadde i 2014, da de erklærte sitt islamske kalifat, kontroll over store deler av Irak og Syria. Det bodde over sju millioner mennesker i områder kontrollert av IS.

I dag sitter IS igjen med en lomme på rundt fire kvadratkilometer rundt landsbyen Baghuz på østsida av Eufrat-elva.

Siden september i fjor har SDF drevet IS ut av den oljerike provinsen Deir az-Zor. Lørdag innledet den kurdiskledede militsen De syriske demokratiske styrkene (SDF), som består av arabere og kurdere, offensiven for å drive IS ut av deres siste skanse i Syria. SDF er støttet av den USA-ledede koalisjonen.

Krigen mot IS:

• 2014: Terrorgruppa Den islamske staten (IS) sikrer seg kontroll over store deler av Irak og Syria og proklamerer sitt kalifat.

• IS har sine røtter i opprørsgrupper som oppsto etter at USA invaderte Irak i 2003.

• I dag sitter IS igjen med en fire kvadratkilometer lomme. Lørdag startet offensiven mot IS-krigerne der.

• IS har forskanset seg i lomma og minelagt veiene inn til området.

• Amerikanske militærtopper advarer om at det finnes titusenvis av IS-soldater, som står klare for å blåse nytt liv i terrorgruppa.

Sivile i kryssild

Offensiven startet etter en ukes pause i angrepene for å gi sivile muligheter til å flykte ut av kampområdet. Over 20.000 sivile skal ha forlatt området, sier SDFs talsmann Mustafa Bali til BBC.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights skal minst 37.000 mennesker, de flest av dem koner og barn av IS-soldater, ha flyktet til SDF-kontrollerte områder. Gruppa hevder videre at rundt 3400 IS-krigere er tatt til fange. Det er fortsatt sivile i området der kampene foregår, men det er ukjent hvor mange det er snakk om.

– Vi frykter for livene til de sivile som er fanget der, sier Rami Abdulrahman fra SOHR, ifølge NTB.

Harde kamper

– Våre soldater rykker fram og offensiven er i gang. Det pågår harde kamper, sier en av SDFs kommandanter i området, ifølge NTB.

Rundt 600 IS-krigere skal befinne seg i den lille lomma i Deir az-Zor-provinsen. SDF-talsmannen Mustafa Bali hevder at de fleste av dem er fremmedkrigere. SDFs framrykking på bakken går tregt.

– Området er fullt av landminer, og det bor fortsatt mange sivile der, og framgangen på bakken går sakte, sier Abdulrahman.

«Enden er nær»

Den franske forsvarsministeren Florence Parly besøkte søndag den franske basen i Irak, ti kilometer fra frontlinje i Deir az-Zor.

– Enden er nær. Terroristene står uten et lederskap, uten kommunikasjon, famler i blinde og er nær kollaps. Så la oss avslutte krigen, sa hun til de franske soldatene.

General Joseph Votel, sjefen for de amerikanske styrkene i den internasjonale alliansen mot IS, ser annerledes på situasjonen.

Votel, som snart fratrer sin stilling og går av med pensjon, advarte i går mot å tro at IS var beseiret, skriver CNN. Han gir dermed sin tilslutning til rapporten fra National Security Councils leder Dan Coats, der konklusjonen er at IS kan komme sterkere tilbake.

– Det er fortsatt titusenvis av IS-krigere i Syria og Irak. De er spredte og isolerte, men de har et lederskap, krigere og folk som hjelper dem, sa han.

Forrige uke uttalte Votel til Senatet at dersom USA trekker seg ut av Syria, kan IS returnere i løpet av seks til tolv måneder. President Donald Trump har tidligere sagt at han vil trekke sine styrker ut av Syria. Strategien hans har møtt kraftig motstand.

Søndag roste Votel SDF og koalisjonen og gjorde det klart at de står foran et vanskelig slag i Deir az-Zor.

– Jeg er stolt av koalisjonen, som bistår våre allierte i SDF. De står foran en vanskelig kamp, i et befolket, minelagt område, der det også finnes flyktninger og andre som forsøker å unnslippe, sier han.

Pentagon advarer også i en rapport mot å tro at IS er nedkjempet, skriver NTB.

– Myndighetene i Irak og Syria må ta sunnimuslimenes sosioøkonomiske, politiske og sekteriske krav på alvor. Ellers er det svært sannsynlig at IS kan gjenoppstå og igjen erobre territorium. IS er nemlig i stand til å gjennomføre nye offensiver, slo Pentagon fast.

amal.wahab@klassekampen.no

Joseph Votel