Tirsdag 19. februar 2019 Utenriks

• USA har sendt 300 tonn nødhjelp mot Venezuela • Skal gjennomføre nødhjelpsaksjon på lørdag

Vil presse fram maktskifte

WASHINGTON-ALLIERT: Republikaner-senator Marco Rubio besøkte søndag Colombia-grensen til Venezuela der han krevde at Maduro slipper inn USA-finansiert nødhjelp. FOTO: FERNANDO VERGARA, AP/NTB SCANPIX

ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.

Venezuela

Opposisjonsleder Juan ­Guaidós USA-støttede forsøk på å velte regjeringen til ­Nicolás Maduro i Venezuela har foreløpig ikke ført fram.

Nå satser opposisjonen og USA, med drahjelp fra blant andre milliardæren Richard Branson, på at en nødhjelps­aksjon 23. februar skal gi ny kraft til regimeskifteforsøket.

Martha Skretteberg er leder for den norske avdelingen av Caritas, en av organisasjonene som driver humanitært arbeid inne i Venezuela. Hun frykter aksjonen kan gjøre «vondt verre» og bidra til «en blodig situasjon».

– Befolkningen i Venezuela har enorme behov, men nå brukes nødhjelp som en brekkstang i den politiske maktkampen. Aksjonen kan eskalere konflikten i Vene­zuela, sier hun.

Venezuela-krisa:

• Oljerike Venezuela sliter med hyperinflasjon, økende kriminalitet og mangel på medisiner og basisvarer.

• Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsaken til den dype økonomiske krisa. USA har innført sanksjoner mot Maduro og stemplet ham som diktator.

23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

Guaidó: 600.000 frivillige

Med militære fly har Usaid, USAs ­offentlige nødhjelpsorganisasjon, de siste dagene ­levert rundt 300 tonn med nødhjelp på grensen mellom Colombia og Venezuela.

Ifølge Guaidó skal nødhjelpen forsøkes fraktet over grensen til Venezuela 23. februar, der 600.000 mennesker skal ha meldt seg ­frivillige til å distri­buere den.

Tolkes som aggresjon

Maduro-regjeringen vil ikke slippe nødhjelpen inn. I et intervju med Klassekampen lørdag kalte viseutenriksminister Yvan Gil aksjonen for et «propagandastunt».

Men opposisjonen håper aksjonen, sammen med allerede innførte sanksjoner, skal tvinge fram splittelser i ­Venezuelas militære ledelse, som fram til nå har vært lojale mot ­regjeringen.

Skretteberg, som nylig besøkte Venezuela, understreker at den humanitære situasjonen i landet er svært alvorlig. I ­første del av 2018 målte Caritas underernæring blant barn i områdene de arbeider i til 17 prosent.

– Det er over det FN definerer som humanitær krise, som går ved 15 prosent. Det har vært en voldsom økning i barne- og mødredødelighet de siste tre årene, sier Skretteberg.

Men fordi den USA-finansierte aksjonen av mange i ­Venezuela, ikke minst blant millionene som fortsatt ­støtter regjeringen, ses som et våpen i en politisk kamp, kan den bidra til fyre opp under en allerede polarisert ­konflikt.

– Dette kan gjøre vondt ­verre, tolkes som aggresjon, og føre til en blodig situasjon. Da vil det alltid være de som allerede er de fattigste og mest sårbare som vil lide mest, sier Skretteberg.

Klassekampen har tidligere skrevet at også FN, Flyktninghjelpen og Røde Kors advarer mot politisering av nødhjelp til Venezuela.

– I tida framover blir det ­avgjørende å mobilisere det internasjonale samfunnet sånn at nødhjelp kan leveres på en måte som oppfattes som nøytral, sier Skretteberg.

Hun sier hjelpen kan komme fra både nasjonale og ­internasjonale kilder, «så ­lenge den gis i tråd med de ­internasjonalt anerkjente ­humanitære prinsippene; ­humanitet, nøytralitet, uavhengighet og upartiskhet».

Søndag besøkte USA-senator Marco Rubio, republikaneren med tette bånd til det venezuelanske eksilmiljøet i Miami, grensen til Venezuela.

Han krever at Maduro-­regjeringen slipper den ­USA-finansierte nødhjelpen inn. På Twitter kaller han motstanden «rein ondskap».

Innsamlingskonsert

Nødhjelpsaksjonen får også drahjelp fra den amerikanske mangemilliardæren Richard Branson. Dagen før aksjonen skal Branson, på bestilling fra Guaidó og hans mentor Leopoldo Lopez, arrangere en innsamlingskonsert kalt Venezuela Aid Live, i den kolombianske grensebyen Cúcuta.

I 2005 tilbød Venezuelas ­daværende president Hugo Chávez USA-president ­George W. Bush nødhjelp ­etter orkanen Katrina, noe Bush avslo.

Som Klassekampen har omtalt den siste tida forsøker Norge, på tross av sterkt press, å opprettholde en ­nøytral posisjon i Venezuela-striden.

Ifølge statssekretær i Utenriksdepartementet Marianne Hagen er Norge «ikke kjent med detaljene i USAs plan­lagte humanitære bistand overfor Venezuela».

«På generell basis mener Norge at nødhjelp må gis i tråd med etablerte humanitære prinsipper om uavhengighet og nøytralitet. Den humanitære situasjonen i Venezuela er alvorlig og understreker behovet for å finne en løsning på den fastlåste situasjonen », skriver hun i en e-post.

eirikgs@klassekampen.no

FLYLASS: USA har sendt hundrevis av tonn med nødhjelp til den kolombianske grensebyen Cúcuta. FOTO: FERNANDO VERGARA, AP/NTB SCANPIX
GIR SEG IKKE: President Nicolás Maduro har foreløpig støtte fra forsvarsminister Vladimir Padrino og resten av Venezuelas militære. 8FOTO: FEDERICO PARRA, AP/NTB SCANPIX
Juan Guaidó