Tirsdag 26. februar 2019 Politikk

Nytt bråk svekker ikke trøndernes tro på toppolitisk framtid for Trond Giske:

Fortsatt tillit til Giske

DANSEN ER IKKE OVER: Til tross for kritiske medieoppslag etter at Trond Giske lot seg be opp til dans, tror mange i Trøndelag Ap fortsatt at han har en lys framtid i partiet. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

DANS: Trøndertopper i Ap har ikke mistet tilliten til Trond Giske etter dansingen i Oslo. De advarer mot «Game of Thrones»-tilstander i partiet.

ap

– Hvis Trond ønsker det og vil renomineres, så tror ikke jeg at videosaken har satt en stopper for det. Trond har alltid hatt motstandere rundt omkring og har det fortsatt, men han har også sterke støttespillere, sier Hanne Moe Bjørnbet, leder i Trondheim Ap, som er Trøndelags største lokallag.

På Trøndelag Aps årsmøte til helga skulle Trond Giskes politiske «comeback» etter metoo sikres med toppverv i fylkeslaget. En bekymringsmelding om en video av Giske dansende med en ung kvinne på bar forrige helg, fikk imidlertid nominasjonskomiteen til å trekke ham fra sin innstilling til styret.

Giske har like fullt fremdeles støtte blant Ap-politikere i hjemfylket, som mener den tidligere nestlederen i partiet kan bli renominert som deres kandidat til Stortinget også for neste periode.

Klassekampen har kontaktet ordførere og lokallagsledere i de ti største byene og tettstedene i Trøndelag. Hovedbildet er at Giske fortsatt har solid støtte, men at det fins to leirer i fylkespartiet.

Ap-lederen i Trondheim tror den siste ukas videobråk har liten betydning:

– Jeg tror folk har sett at mobilfilmen i seg selv er uskyldig og ikke har noen sammenheng med de tidligere varslingssakene, sier Bjørnbet.

Giske på bar:

• VG skrev torsdag at det var sendt bekymringsmelding til Ap på bakgrunn av en kort video som viser Trond Giske som danser med en ung kvinne.

• Giske er stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Han måtte i fjor trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet etter varsler om seksuell trakassering.

• Kvinnen han danset med har sagt at hun opplevde episoden som «uproblematisk og grei» og har kritisert at det ble sendt varsel uten at hun ble kontaktet i forkant.

Roar Aas, som har andreplassen på Trondheim Ap sin kommunevalgliste og regnes som fagbevegelsens mann, har tidligere gitt full støtte til Giske som kandidat til ny runde på Stortinget. Giskes danseopptreden har ikke fått ham til å endre mening.

– Han er en dyktig mann og en av flere gode kandidater det er naturlig å satse på, sier Aas.

Tror på topp-verv

Også i Ap-bastionen Melhus er støtten til Giske fremdeles solid. Ordfører Gunnar Krogstad gir full støtte til nye år på Stortinget for Giske fra 2021. Han er enig med Jorodd Asphjell, stortingsrepresentant og leder av valgkomiteen til årsmøtet i Trøndelag, som mandag sa at «ingen bruer er brent» for Giske med tanke på sentrale posisjoner.

– Slik jeg ser det kan Trond få viktige verv i partiet i framover, sier Krogstad.

– Mens støttespillerne jobber for å sikre comeback etter metoo, havner Giske på en dansevideo med unge damer?

– Han har gjort det litt vanskelig for seg selv, og det kunne han sikkert unngått. Samtidig må han få eksistere. Det er veldig bra at det settes kritisk lys på overtramp, men her er det ikke snakk om overtramp. Jeg frykter konsekvensene hvis varslingsinstituttet skal misbrukes for politiske motiver, sier Krogstad.

Bjørn Iversen, Ap-ordfører i Verdal, vil ikke spekulere i framtidige stortingsnominasjoner, men sier at han står fast på det han har ment før: Han savner Giskes styrke i debatter og analytiske evner i ledelsen av partiet.

I helga samles 239 delegater på Hell til årsmøte i Trøndelag Arbeiderparti. Oppdalsordfører Kirsti Johanne Welander sitter i nominasjonskomiteen i fylkespartiet, men uttaler seg som partikollega. Hun har full tillit til Giske. Skulle stortingslista vedtas i dag, forteller hun at hun ville støttet renominasjon av Giske.

– Jeg synes det er synd at vi har kommet dit at stortingspolitikere ikke skal kunne gå ut på en lørdagskveld.

Game of thrones

Ikke alle støtter Giske. Orkland Ap var de første som inviterte Giske tilbake inn i varmen på sitt stiftelsesmøte i februar i fjor. Leder Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen er likevel usikker på om Giske fortjener ny tillit etter varslingssakene. Hun mener han må bruke tid på å bygge ny tillit. – Nå må han jobbe enda hardere, sier Gulbrandsen, som håper helgas årsmøte i Trøndelag Ap vil ha rom til å fokusere på politikk og ikke bare på person.

– Det har vært litt «Game of Thrones»-aktige tilstander. Det er mange som ikke vil hverandre godt, og politikken blir overskygget av personstrider. Denne saken må være gull for høyresida.

Politikere i det gamle Nord-Trøndelag er mer kritisk innstilt enn i sør. Robert Svarva og Arnhild Holstad, Ap-ordførere i Levanger og Namsos, har tidligere gitt klart uttrykk for at Giske ikke har deres tillit, verken til toppverv i fylket eller til en framtidig renominasjon til Stortinget.

nyhet@klassekampen.no