Mandag 18. mars 2019 Lederen

Høyre størst?

• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre om hvem som blir landets største parti. Det vil i tilfelle være et politisk jordskjelv sammenliknet med forrige kommunevalg da Ap fikk 33 prosent og Høyre 23,2 prosent. I Poll of Polls beregning, som dekker perioden juni i fjor til mars i år, får Ap 26,5 prosent, mens Høyre ligger på 25,2 prosent. Når nettstedet bare tar med målinger etter årsskiftet, er Høyre hårfint foran med 25,6 prosent mot Aps 25,5 prosent. Sp får et rekordresultat med 15,5 prosent, opp fra 8,5 prosent ved forrige kommunevalg.

• Kommune- og fylkestingsvalg er lokalvalg, og det knytter seg derfor størst spenning til hvordan det går i hver enkelt kommune. Det ligger an til å bli reine valgthrillere i noen av landets største byer. I dag har de borgerlige makten i Stavanger og Kristiansand, mens de rødgrønne styrer Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. De borgerlige ligger an til å beholde Kristiansand og Stavanger, mens Tromsø forblir rødgrønt. I Oslo og Bergen er det vanskelig å spå utfallet. Den siste målingen i hovedstaden viser en helt eksepsjonell framgang for Rødt, SV og MDG, som alle har over ni prosent. Til sammen er de større enn Ap. Forskjellen i stemmemønster mellom storbyene og resten av landet øker også. Til tross for stor nasjonal framgang er for eksempel Sp fremdeles et miniparti i Oslo.

• Det store dominerende trekket ved alle målinger er at Ap ligger svært tungt i vannet. I Oslo får Ap 23,5 prosent, ned 7,8 prosent­poeng fra forrige måling. Ap faller også i Bergen, og på den siste målingen for Trondheim får Ap 26,4 prosent, ned 15,1 prosentpoeng fra forrige kommunevalg i 2015. Det er fortsatt rødgrønt flertall i Trondheim, men det spøker for fortsatt Ap-ledet styre i Bergen. Foreløpig kompenserer Rødt, SV og MDG for Aps tilbakegang i Oslo slik at det fortsatt kan bli rød­grønt flertall der. Men marginene begynner å bli veldig små.