Tirsdag 19. mars 2019 Utenriks

• Hatbølge i Storbritannia • Facebook oversvømt av rasisme • Hatet vokser på nett

Klarer ikke å stanse hatet

MAKTESLØSE: Myndighetene på New Zealand skal stramme inn våpenlovene i landet, men klarer ikke stanse terroristens propaganda. FOTO: MARK BAKER, AP/NTB SCANPIX

EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.

TERROR

Regjeringen på New Zealand har varslet umiddelbar innstramming av våpenlovene i landet etter terrorangrepet mot to moskeer fredag.

Den nye våpenloven skal være klar innen ti dager, og den skal inneholde et forbud mot semi-automatiske våpen, sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern i går.

Regjeringen har også forsøkt å få kontroll med terror-propaganda på internett, med langt mindre suksess. En rekke sosiale medier og internettforum har sydet over av hat og høyreekstreme støtteerklæringer etter terrorangrepet.

Terror på New Zealand:

• 50 barn, kvinner og menn ble drept og nesten like mange såret i terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.

• Blant ofrene var det flere med utenlandsk bakgrunn, blant annet fra Jordan, Egypt, Afghanistan, Syria, Bangladesh, Pakistan og India.

• Den antatte gjerningsmannen beskrives som høyreekstremist. På en Twitter-konto i hans navn var det publisert såkalt manifest med støtte til den norske terroristen Anders Behring Breivik.Kilde: NTB

Spredd på internett

Selv om myndighetene på New Zealand og en rekke andre land har oppfordret til å ikke spre terroristens propaganda, har terroristens manifest og videoen fra angrepet blitt spredd.

Facebook rapporterte lørdag at videoen fra angrepet ble forsøkt spredd 1,5 millioner ganger i løpet av de første 24 timene. Facebook klarte å stanse 1,2 millioner delinger.

Det betyr at videoen ble spredd 300.000 ganger på Facebooks plattformer. Da er ikke Youtube, Twitter eller andre sosiale medier eller internettfora regnet med.

Terroren har også ført til alvorlige voldshendelser andre steder. I Storbritannia ble en tenåring angrepet av en mann i femtiårene. Mannen kom med rasistiske rop, melder The Telegraph som også skriver at det har vært en bølge av hatkriminalitet etter terrorangrepet.

Den tidligere sjefen for anti-terrorenhenten i politiet i Storbritannia Mark Rowley sa til avisa at det er på tide å slå hardere ned på intolerante ytringer på sosiale medier.

«Enormt kraftfullt verktøy»

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo Petter Bae Brandtzæg har forsket på bruken av Facebook, og har nylig gjennomført et prosjekt om Facebook Live, tjenesten der brukere kan kringkaste video i sanntid. Terroristen på New Zealand gjorde dette under angrepet. Den ble spredd av en rekke brukere mens angrepet fant sted.

Brandtzæg sier at terroren viser at Facebook har et alvorlig problem.

– Dette er ikke første gang Facebook Live blir misbrukt på denne måten. Og når drap på noen man kjenner blir publisert live, så er det på en måte en dobbelt krenkelse. Det er et enormt kraftfullt verktøy som radikale mennesker har fått i hendene, sier Brandtzæg.

Forskeren mener Facebook må legge inn en forsinkelsesmekanisme slik at det ikke blir mulig å kringkaste video i sanntid. Brandtzæg tror likevel ikke det vil løse problemet med spredning av hatefulle meninger på internett.

– Det har blitt veldig mye mer synlig, dette hatet, for nå kan alle drive med propaganda. Man vil alltid finne et rom for slik gugge når man har internett. Dette er vanskelige problemstillinger. Hvem skal bestemme hva som skal publiseres, og hvor, spør han.

– Ligger i tida

Mannen som står bak terroren på New Zealand refererte i både videoen og manifestet til de svært kontroversielle internettforaene 4chan og 8chan.

Foraene er kjent som steder der kvinnehat, rasisme og høyreekstreme konspirasjonsteorier får leve fritt.

Universitetslektor Kristian Bjørkelo ved Universitetet i Bergen har forsket på disse forumene, og mener at den høyreekstreme internettkulturen som har oppstått, har en komplisert historie.

– Det er ikke en enkel forklaring. Mange av disse ideene har folk hatt lenge, og internett tilbyr folk en måte å spre dem på. Det ligger i internetts natur at folk møtes og gjør hverandre sinte. De kan sitte der og bli sinte på de samme tingene i mange timer og bygge opp frustrasjon, sier han.

Bjørkelo sier han likevel ikke tror sensur er mulig, og at høyreekstremismen må møtes på andre vis.

– Dette er noe som ligger i tida, og vi må virkelig ikke undervurdere den trusselen som ligger i høyreekstrem terror. Men vi må møte det med informasjon, kunnskap og folkeskikk, sier han.

Hat på Ernas Facebook

Høyreekstrem propaganda plager også de norske delene av internett. Da statsminister Erna Solberg la ut en Facebook-melding om terroren på New Zealand, ble den møtt med et skred av rasistisk hat fra norske Facebook-brukere, og måtte slettes.

«Dessverre ble jeg nødt til å slette statusen jeg la ut om den grusomme terroren som rammet New Zealand i natt. Det var fordi jeg ikke fikk slettet hatefulle meldinger, selv om vi forsøkte. Dessverre», skrev statsministeren i en oppdatering.

magnusl@klassekampen.no

SKITTEN STRØM: Internett-giganten Facebook klarer ikke å stanse hatefullt innhold. Videoen fra terrorangrepet ble delt 300.000 ganger bare på Facebook. FOTO: KARLY DOMB SADOF, AP/NTB SCANPIX
SORG: Soleelever samles til minnestund for ofrene i terrorangrepet sist fredag. FOTO: VINCENT THIAN, AP/NTB SCANPIX