Lørdag 6. april 2019 Utenriks

Russisk-støttet general sender styrkene sine mot Libyas hovedstad Tripoli:

Truer med ny borgerkrig

HÆREN: Dette bildet viser Khalifa Haftars styrker som patruljerer den libyske byen Sebha i februar i år. Det er militære grupper utstyrt omtrent som dette, som er på vei inn mot Tripoli.FOTO: AFP/NTB SCANPIX

ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».

Libya

General Khalifa Haftar annonserte torsdag kveld en «seiersmarsj» mot Libyas hovedstad Tripoli. Han beordret soldatene i den såkalte libyske nasjonale hæren til å innta byen og sa at militsene som kontrollerer de vestlige delene av landet, vil bli knust.

Sammen med kunngjøringen la Haftars folk ut en video på sosiale medier. Filmen viser en kolonne av militære kjøretøy på vei vestover fra Haftars base i Benghazi til Tripoli. Kolonnen besto av kamuflasjemalte Toyota-pickuper med mitraljøser og bombekastere montert på lasteplanet.

Haftars styrker vant kontrollen over en av kontrollpunktene utenfor hovedstaden natt til i går, men ble presset tilbake av militsene som kontrollerer byen i løpet av formiddagen.

Generalens styrker presset seinere på dagen mot Tripolis forsteder i sør, der det ble rapportert om harde trefninger.

Militsene som kontrollerer hovedstaden og størstedelen av Vest-Libya, varslet i går full mobilisering til forsvar for den libyske hovedstaden.

Borgerkrigen i Libya:

• Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

• Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2014 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

• Al-Qa’ida og Den islamske staten har etablert seg i landet.

• Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.

Kilde: NTB

Overrumplet FN-sjef

Angrepet på Tripoli skjedde samtidig som FNs generalsekretær António Guterres besøkte byen. Guterres befant seg i det tungt beskyttede FN-anlegget i hovedstaden hele natta før han tidlig i går fløy til Benghazi for å snakke med Haftar.

Guterres var i Libya for å organisere en ny runde med fredsforhandlinger da angrepet ble annonsert. Generalsekretæren sa i går på Twitter at han fremdeles mener at «det ikke finnes noen militær løs­ning på krisa i Libya, bare en politisk løsning».

Landet delt i to leirer

Libya har vært preget av kaos og vold helt siden borgerkrigen og den internasjonale intervensjonen i 2011. I 2014 ble forholdene mye verre, og borgerkrigen blusset opp. Store deler av landet er fremdeles kontrollert av ulike militsgrupper og lokale stammer.

Samtidig har Libya to ulike politiske forsamlinger som begge gjør krav på å bli anerkjent som landets rettmessige myndigheter.

Khalifa Haftar er alliert med parlamentet i Tobruk, som i og for seg vant valget i 2014, et valg som riktignok var preget av spesielt lav oppslutning. Bare 18 prosent av de stemmeberettigede libyerne avla stemme.

FN støtter på sin side myndighetene i Tripoli. Det er en fraksjon som gradvis har mistet kontrollen over landet, ettersom Haftar har fått stadig mer kontroll. Det skjedde i løpet sommeren og høsten i fjor.

Den siste tida har likevel vært relativt fredelig. Det er en ro som nå er på vei til å bli brutt.

– Militær løsning må til

Khalifa Haftar har tidligere fått støtte fra Egypt, De forente arabiske emirater og Russland. Russland har tidligere støttet Haftar blant annet med penger, men russiske myndigheter sa likevel i går at de ikke har noe med Haftars siste offensiv å gjøre.

– Moskva deltar ikke i dette på noe som helst vis, sa en talsperson for Kreml til nyhetsbyrået Tass i går.

Mye tyder på at Haftar fortsatt har støtte fra Egypt. Egyptiske myndigheter har tette bånd til Haftar og til parlamentet i Tobruk.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, Nourhan al-Sheikh, sier til Klassekampen at det fra Egypts side handler om å stabilisere landet og om å bekjempe de militante islamistene som kontrollerer områder i Vest-Libya.

– Haftar vil ta seg inn i Tripoli, han vil knuse militsene som nå kontrollerer byen, og han vil ta kontroll over Libya, sier al-Sheikh.

Hun sier en opptrapping av borgerkrigen kan bli blodig på kort sikt, men at det på lang sikt er nødvendig.

– Det vil bli noen kamper, noen humanitære kostnader, men på lang sikt er det til det beste for Libya, sier al-Sheik, og viser til militsene i Misrata, der blant annet Den islamske staten har hatt tilhold.

– Noen må knuse disse væpnede gruppene og få dem under politisk kontroll, sier hun.

Al-Sheikh har ikke noen tro på en forhandlingsløsning.

– Alle disse samtalene ender i fastlåste situasjoner. Det er nødvendig med en militær løsning, sier hun.

Oppfordret til våpenhvile

USA, Frankrike, Italia, Storbritannia og De forente arabiske emirater kom i går med en felles uttalelse der landene oppfordret «alle parter om umiddelbart å deeskalere spenningene som forhindrer den FN-ledede forhandlingen».

FN har planlagt forhandlingsmøter 14. til 16. april.

magnusl@klassekampen.no

GENERALEN: General Khalifa Haftar i Italia i november i fjor i et forhandlingsmøte mellom de ulike grupperingene i Libya. FOTO: FILIPPO MONTEFORTE, AFP/NTB SCANPIX