Fredag 12. april 2019 Utenriks

USA krever å få Julian Assange utlevert fra Storbritannia:

Han ble slept ut

OPPSTYR: Wikileaks-sjef Julian Assange ble hentet ut av Equadors ambassade av britisk politi i går. USA ønsker å stille ham for retten. FOTO: PETER NICHOLLS, REUTERS/NTB SCANPIX

UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.

WIKILEAKS

En video filmet utenfor Ecuadors ambassade i London i går viser britisk politi som bærer en gråhåret og skjeggete Julian Assange ut fra ambassaden og inn i en politibil.

Ifølge Scotland Yard og Assanges advokater ble Wikileaks-grunnleggeren på­grepet i forbindelse med en arrest­ordre fra USA, som nå krever å få Julian Assange utlevert.

– Om mine verste anelser skulle stemme, sendes han rett til USA hvor han kommer til å lide samme kranke skjebne som Chelsea Manning, sier professor i folkerett og offentlig rett ved Universitetet i Bristol, Eirik Bjørge. Han har tidligere gitt råd til Assanges advokater om folkeretts­aspektene ved saken.

– Antakeligvis står et amerikansk fly med propellene i gang på en rullebane i Sør-England allerede. En slik utlevering vil med aller største sannsynlighet være et brudd på blant annet den europeiske menneskerettskonvensjonen, sier han.

Julian Assange:

• Grunnla i 2006 nettstedet Wikileaks, som publiserer hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

• Ble i 2010 ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

• Søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i 2012 av frykt for at Sverige ville utlevere ham til USA. I 2017 avsluttet Sverige etter­forskningen av Assange.

Anklages for konspirasjon

Ifølge Assanges britiske advokat Jen Robinson skjer arrestasjonen i forbindelse med en arrestordre fra desember 2017 «for konspirasjon med Chelsea Manning».

USA åpnet etterforskning av Assange da Wikileaks i 2010 publiserte store mengder hemmeligstemplede dokumenter om blant annet USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Dokumentene kom fra den amerikanske soldaten og varsleren Chelsea Manning. Manning satt i fengsel fra 2010 til hun ble benådet av Barack Obama i 2017. Hun ble imidlertid nylig igjen arrestert etter at hun nektet å vitne om Wikileaks for en amerikansk storjury.

– Den type fengslingsforhold som Manning har vært utsatt for, ville nesten helt sikkert utgjøre brudd på den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 3 om forbudet mot tortur og umenneskelig og nedverdigende behandling, sier Bjørge.

Storbritannias utenriksminister Alan Duncan sa i går at Assange ikke vil bli utlevert dersom han risikerer dødsstraff.

– Jeg regner med at USA vil gi garantier som sier at Assange ikke vil få dødsstraff, og at han så sendes dit, sier jussprofessor Bjørge.

– Kanskje viser Storbritannias «rule of law»-tradisjon seg fra sin beste side, slik at domstolene motsetter seg utlevering, men jeg har mine tvil.

Moreno får slakt

I en pressemelding skriver ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen at dokumenter fra Wikileaks «ga et usminket bilde av den brutale krigføringen i Irak og Afghanistan» og gjorde «de omfattende sivile tapene kjent for omverden».

«Alle medier, spesielt de som i en lang periode selv publiserte en rekke avsløringer takket være Wikileaks-lekkasjer, må nå stå opp og forsvare Assange mot en rettsprosess som kan bli et alvorlig angrep på ytringsfriheten, ikke bare i USA, men globalt», heter det.

NSA-varsler Edward Snowden – som også er ettersøkt av USA – kaller arrestasjonen «et mørkt øyeblikk for pressefriheten».

Han påpeker at arrestasjonen skjedde kort tid før spesialrapportører fra FN skulle møte Assange 25. april.

Både britisk politi og ecuadorianske myndigheter bekreftet i går at britene fikk tillatelse til å gå inn i ambassaden for å hente Assange.

Arrestasjonen skjedde etter at Ecuador-president Lenin Moreno trakk tilbake asylstatusen hans forgjenger Rafael Correa innvilget Assange. I 2017 fikk Assange ecuadoriansk statsborgerskap.

På Twitter kaller Correa nå Moreno – som har orientert seg mot høyresida i Latin-Amerika – «den største forræderen i den ecuadorianske og latinamerikanske historien».

eirikgs@klassekampen.no