Tirsdag 23. april 2019 Utenriks

Sri Lankas regjering skylder på presidenten etter en massiv sikkerhetsbrist:

Visste om angrepet

BRIST: Soldater sikrer området rundt den katolske kirka St. Anthony’s Shrine i Sri Lankas hovedstad Colombo. Myndighetene hadde fått svært detaljerte advarsler om angrepet mot kirkene, men klarte ikke å avverge terroren. FOTO: ERANGA JAYAWARDENA, AP/NTB SCANPIX

ADVART: Politiet visste om terror­planene, men regjeringen fikk ikke beskjed. – Myndighetene har sviktet, sier den srilankiske politikk-professoren Jayadeva Uyangoda.

Terror

Minst 290 døde og rundt 500 ble skadet i en serie blodige terrorangrep i Sri Lanka søndag. Tre kirker og fire hoteller ble angrepet av selvmordsbombere på første påskedag.

Angrepene rammet både lokale katolske menigheter og internasjonal turisme, og ble ifølge myndighetene utført av en til nå lite kjent radikal islamistgruppe, National Thowheeth Jama’ath.

Kort tid etter terrorangrepene ble det klart at sikkerhetstjenestene på øya har kjent til terrorplanene i flere uker. Allerede 9. april advarte politiet om forberedelser til et stort terrorangrep rettet mot flere kirker på øya.

Politiet satt på navn og detaljert informasjon om flere av gjerningspersonene. Det skal være opplysninger fra utenlandske etterretningstjenester som ble delt med sikkerhetstjenestene på Sri Lanka.

Det er informasjon som landets regjering aldri fikk. Det opplyste regjeringen selv, i en dramatisk pressekonferanse dagen etter terrorangrepet.

Terror i Sri Lanka:

• Søndag gjennomførte selvmordsbombere koordinerte angrep mot tre kirker og fire hoteller i Sri Lanka.

• 290 mennesker døde som følge av terroren, og rundt 500 ble skadet.

• Myndighetene på øya har pekt ut en lokal islamistgruppe som ansvarlig for terroren, men mener at gruppa må ha fått assistanse fra utlandet.

• Kort tid etter terroren ble det klart at politiet i Sri Lanka har fått detaljert informasjon om terrorplanene hele to uker før angrepet fant sted. Informasjonen skal ha kommet fra andre lands etterretningstjenester.

• Regjeringen legger skylda på presidenten.

Presidenten får skylda

Mandag holdt regjeringens talsperson, helseminister Rajitha Senaratne, en pressekonferanse der han rettet kraftig kritikk mot sikkerhetstjenestene og landets president.

– 9. april skrev sjefen for den nasjonale etterretningen et brev hvor han identifiserte mange av medlemmene i terrororganisasjonen. Statsministeren ble ikke informert om dette brevet, sa Senaratne.

Bakgrunnen for denne massive svikten hos myndighetene på Sri Lanka skyldes en langvarig politisk konflikt mellom regjeringen og presidenten.

Staten delt på toppen

President Maithripala Sirisena forsøkte i fjor høst å avsette statsminister Ranil Wickremesinghe, men mislyktes. Wickremesinghe ble gjeninnsatt som statsminister i desember i fjor, men har de siste månedene vært avskåret fra det nasjonale sikkerhetsrådet, der etterretnings- og sikkerhetstjenestene deler informasjon med den politiske ledelsen i landet.

Helseministeren sa i går at regjeringen derfor ikke har hatt oversikt over terrortruslene, og at det har ført til en sikkerhetsbrist hos myndighetene.

– Som regjering er vi ansvarlige for det. Vi er veldig lei oss, sa han.

Rajitha Senaratne forklarte likevel ikke hvorfor politiet eller presidenten ikke har foretatt seg noe for å stanse terrorangrepet.

Et annet regjeringsmedlem, minister for nasjonal integrasjon Mano Ganeshan, sier ifølge CBS News at sikkerhetstjenesten i hans departement ble advart om mulige angrep mot regjeringsmedlemmer.

– Ikke overbevisende svar

Klassekampen har snakket med professor i statsvitenskap Jayadeva Uyangoda ved Universitetet i Colombo. Han stiller seg det samme spørsmålet som mange andre: Hvis politiet hadde informasjonen, hvorfor handlet de ikke?

– Foreløpig har ikke regjeringen gitt et overbevisende svar på dette spørsmålet. Myndighetene har sviktet, sier statsviteren på telefon fra Sri Lankas hovedstad Colombo.

Uyangoda tror kretsene rundt den rivaliserende presidenten og statsministeren vil legge skylden på hverandre i tida som kommer.

– Presidenten har varslet en gransking. Tror du den vil bli troverdig?

– Vel, det er slik med granskinger at de ikke alltid leder til sannheten. Granskinger kan også brukes for å dekke over ting. Det henger i det hele tatt et stort spørsmålstegn over myndighetenes troverdighet når de ikke har handlet ut fra den kritiske informasjonen som forelå, sier han.

Professor Uyangoda tror en ny og svært omstridt antiterrorlov kan bli vedtatt etter terroren.

– Deler av regjeringen og statsapparatet vil jobbe for å få innført mer undertrykkende lovgivning som følge av angrepet. Jeg tror det blir en konkret konsekvens av disse angrepene – at den nasjonale sikkerhetsstaten styrkes, sier han.

«Tøff mot terror»

Ifølge grunnloven skal det avholdes et nytt presidentvalg på Sri Lanka innen 9. desember i år. Den sittende presidenten kan stille til gjenvalg, men vil trolig bli utfordret av kandidater blant annet fra kretsen rundt tidligere president Mahinda Rajapaksa, som med hard hånd nedkjempet Tamiltigrene for ti år siden.

Med de siste blodsutgytelsene tror Uyangoda at flere kandidater vil profilere seg på å være «tøff mot terror».

– Noen kandidater snakker om at det Sri Lanka trenger, er en sterk regjering og en sterk hersker, og at demokrati og menneskerettigheter er luksus som landet ikke kan ta seg råd til, sier han.

– Slike argumenter kan få større oppslutning etter de siste hendelsene. Om det blir en vellykket valgstrategi, er ennå usikkert.

Ukjent organisasjon

Organisasjonen National Thowheeth Jama’ath skal ha stått bak mislykkede forsøk på å ødelegge buddhist-statuer på Sri Lanka i fjor. I januar gjorde politiet på øya beslag i våpen og eksplosiver som skal tilhøre gruppa.

Organisasjonen har likevel ikke utført andre kjente terrorangrep, og ingenting som minner om det voldsomme omfanget i søndagens angrep.

Regjeringen sa mandag at de tror gruppa har fått internasjonal hjelp til å gjennomføre angrepene, men ga ingen informasjon om hvor denne assistansen kom fra. Terrorangrepene ble utført av selvmordsbombere som ifølge myndighetene alle skal være srilankiske statsborgere.

Thowheeth-bevegelsen er en gruppe salafistiske organisasjoner med sterke bånd til Saudi-Arabia. Internasjonale medier har spekulert i bånd til terrorgruppa Den islamske staten (IS), men det er ikke bekreftet.

Det er likevel kjent at en del srilankere har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere, og noen av dem skal ha vendt tilbake til hjemlandet. Det er ikke klart om noen av fremmedkrigerne har deltatt i angrepet.

Politiet på Sri Lanka sa mandag at de hadde arrestert 24 mennesker i forbindelse med terrorangrepet. Ni av dem ble varetektsfengslet i går.

Politiet har samtidig gjort beslag i en stor mengde detonatorer. En bombe i en varebil utenfor en av kirkene som ble angrepet, gikk av da en bombegruppe skulle uskadeliggjøre den. Ingen skal ha kommet til skade.

I etterkant av terrorangrepet ble flere sosiale medier og kommunikasjonskanaler som Whatsapp stengt av myndighetene. Det er innført portforbud, og regjeringen har erklært unntakstilstand.

utenriks@klassekampen.no

Maithripala Sirisena
Ranil Wickremesinghe