Torsdag 25. april 2019 Utenriks

• Kim Jong-un møter Vladimir Putin i dag • Vil ha større bredde i forhandlinger

På sporet i Russland

MØTER PUTIN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un går av toget i den russiske grensebyen Khasan i går. I dag møter han president Vladimir Putin for første gang. FOTO: ALEXANDER SAFRONOV, AP/NTB SCANPIX

TOPPMØTE: Russland støtter en «skritt for skritt»-strategi på Korea-halvøya og vil lempe på sanksjonene.

korea

Sportshallen på Det føderale universitetet i Det fjerne østen i Vladivostok, som siden 1899 har spesialisert seg på internasjonal politikk, er ryddet for det første toppmøtet mellom Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Dagens møte skjer åtte år etter at Kim overtok makta etter faren, Kim Jong-il, som besøkte Russland tre ganger.

Toppmøtet finner sted vel to måneder etter det andre toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump 27. februar. Det endte med at Trump hastet hjem for å håndtere problemer på hjemmebane. Men først etter at Trump hadde fastslått at han ikke vil rikke på sanksjonene før Nord-Korea har avviklet atom- og rakettprogrammet.

Det var strek i regningen for Kim som 12. april sa seg villig til å møte Trump for tredje gang om USA møter med «høvelig holdning og metodologi», ifølge Reuters.

Pyongyang er ute etter å sanke internasjonal støtte for en «skritt for skritt»-strategi, ikke USAs «alt eller ingenting». Den støtta har Kim allerede høstet i Kina.

Neste naturlige stopp var derfor Vladivostok, dit Kim ankom i går med tog, vel vitende om at Beijing har sin egen agenda overfor Washington enn Moskva.

Korea-diplomati:

• Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som tok over etter faren Kim Jong-il i 2011, har møtt USAs president Donald Trump to ganger: i Singapore 12. juni og i Hanoi 27. februar.

• Sør-Koreas president Moon Jae-in møtte Kim tre ganger i fjor: 27. april, 26. mai og 18. september. Moon vil ha et fjerde møte omgående.

• Moon vil ha «skritt for skritt»-prosess, ikke USAs ultimate «alt eller ingenting»: Gradvis tilnærming som svar på reell nedrustning.

• Kim møter Russlands president Vladimir Putin for første gang i dag.

Putin på banen

Allerede 27. september tok Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til orde i FNs sikkerhetsråd for å lempe på sanksjonene mot Pyongyang etter det første toppmøtet mellom Kim og Trump i Singapore 12. juni. Lavrov tegnet opp en «skritt for skritt»-prosess.

Dette ble bryskt avvist av Trumps utenriksminister Mike Pompeo, som anklaget Russland og Kina for å bryte og undergrave FN-sanksjonene. Nå vil Kim invitere Moskva inn i den diplomatiske prosessen for å vise Trump at det fins flere aktører på den internasjonale arenaen i Korea-spørsmålet.

– Russland vil på alle vis hjelpe til å sementere den positive trenden, sier Kreml-rådgiveren Jurij Usjakov til Reuters.

Det er ventet at Putin vil foreslå å gjenoppta sekspartsforhandlingene i regi av Beijing som brøt sammen i 2009. Samtalene pågikk mellom Kina, USA, Russland, Japan og de to koreanske statene i seks runder fra 27. august 2003 til 30. september 2007 før Nord-Korea formelt trakk seg 14. april 2009 etter å ha blitt fordømt for en angivelig satellitt-oppskytning.

Forslaget om å gjenoppta forhandlingene i Beijing møter lite gehør hos Pompeo og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som i tillegg er uttalt skeptisk til Trumps treff med Kim.

Sanksjoner og økonomi

Kim håper trolig på at Russland vil gå lenger enn å oppfordre til lettelser i FN-sanksjonene. I beste fall vil han få forsikringer om at Moskva ikke vil være med å skjerpe sanksjonene ut fra press fra USA og Japan.

Professor Artjom Lukin ved universitetet i Vladivostok sier til Reuters at «Moskva vil neppe innfri hans ønsker» med hensyn til sanksjonene. Moskva har dessuten begrenset med økonomisk støtte å tilby, slik det framgikk av møtet i Moskva i mars med representanter fra Pyongyang om «å styrke kontakten på høyt nivå» for «aktivt å fremme samarbeid på det økonomiske og humanitære området».

Økonomisk utvikling er det ene leddet i Kims motto byungjin (parallelle framskritt). Det andre er atomopprustningen.

Kim vil be om at nordkoreanske kontraktarbeidere får bli i Sibir. USA har anslått at vel 100.000 kontraktarbeiderne, hvorav 30.000 i Russland, bidrar med 500 millioner dollar i statskassa. I løpet av 2018 ble kontingenten i Russland redusert til 11.500, ifølge tall fra FNs sikkerhetsråd.

Dette er «et særlig sårt tema for Kim», mener Anthony Rinna, spesialist på russisk-koreanske forhold på nettstedet Sino-NK.

Forholdet har historisk gjenklang. Sovjetunionens sammenbrudd i 1991, som førte til at bistanden til Nord-Korea falt bort, fikk dødelig effekt på de vekselsvise tørke- og flomkatastrofene i Nord-Korea på 1990-tallet, på samme sett som Sovjets stans i samarbeidet og bistanden med Kina under tørka midt under Det store spranget (1958–61).

Det er ventet at Russland vil øke forsyningene av hvete, enten direkte eller gjennom Verdens matvareprogram (WFP).

Kretsen rundt Kim

Forrige mandag annonserte Sør-Koreas president Moon Jae-in at han gjerne møter Kim for en fjerde gang for å opprettholde dialogen og prosessen etter Hanoi-møtet. Moon har meislet ut sin «skritt for skritt»-strategi som han presenterte for Trump i begynnelsen av april.

Lørdag, årsdagen for det første toppmøtet mellom Kim og Moon, har vært antydet som dato. Tida synes knapp med tanke på toppmøtet i Vladivostok, der delegasjonen til Kim vil bli fulgt med argusøyne etter utskiftningen og rokadene i ledelsen i Pyongyang under møtet i Den øverste folkeforsamlingen 12. april.

Med seg har Kim utenriksminister Ri Yong-ho og veteranen Choe Son-hui som har ført atomforhandlingene. Stabssjef Kim Chang-som og søster Kim Yo-jong har inspisert Vladivostok på forhånd.

Observatørene speider etter Kim Yong-chol som hadde de forberedende samtalene med Pompeo før Hanoi-møtet og ble nylig forfremmet sammen med Choe.

89-årige Kim Yong-nam ble derimot byttet ut som «statsleder» med Choe Ryong-hae, mens Pak Pong-ju, de facto statsminister siden 2013, rykket opp som nestleder i partiet for å fortsette den økonomiske politikken bak byungjin.

peterm@klassekampen.