Tirsdag 30. april 2019 Kultur og medier

• Fredrik Virtanen mistet alt etter metoo-høsten 2017 • Tar et knallhardt oppgjør med mediedrev i ny bok

–Har ødelagt for metoo

KAMPKLAR: – Avisene i Sverige har så langt ødelagt svært mye for metoo. Nå går det ikke an å snakke om seksuell trakassering uten å komme innom lynsjingen av sånne som meg, sier bokaktuelle Fredrik Virtanen.

Opprydningen etter Trond Giske-saken viser at norske medier har større evne til selvkritikk enn svenske, mener bokaktuelle Fredrik Virtanen.

Medier

«Egentlig burde jeg bare ønske å dø», skriver tidligere Aftonbladet-journalist Fredrik Virtanen i boka «Uten nåde – en ransakelse». Virtanen mistet jobben og fikk livet snudd på hodet i det som er blitt kalt «det største overgrepet i svensk pressehistorie».

– Jeg ble på en måte tvunget til å skrive denne boka. Kanskje burde jeg aldri skrevet den, men så smart og beregnende kan jeg ikke være.

Vi møter Virtanen i lokalene til det norske forlaget Gloria. Ingen svenske forlag skal ha vært villige til å gi ut boka – derfor er det i Oslo og ikke Stockholm Virtanen gjennomfører intervjurunden.

I oktober 2017 blir Virtanen, en av Sveriges mest profilerte journalister og kommentarskribenter, navngitt på sosiale medier i forbindelse med en voldtektsanklage fra 2006. Saken har vært etterforsket av svensk politi i 2012 og henlagt. Likevel virvles den opp i den såkalte metoo-høsten, hvor Virtanen er en av flere som får rettet anklager mot seg. Han opplever at anonyme påstander på sosiale medier blir til nyhetsoverskrifter, uten at han blir hørt.

Metoo og svenske medier:

• Mandag kom boka «Uten nåde – en ransakelse» av den svenske journalisten Fredrik Virtanen.

• Ingen svenske forlag ville gi ut boka. Derfor gis den ut på norske Gloria.

• Virtanen ble høsten 2017 navngitt i forbindelse med en voldtektsak fra 2006. Han mistet jobben i løpet av prosessen.

– Mediene vil bare videre

For Virtanen er «Uten nåde» et forsøk på å skrive seg gjennom saken på ny. Om ikke for gjøre seg ferdig, så et forsøk på å gi sin versjon og sette saken inn i en større sammenheng.

Kritikken mot svensk presse er bokas hovedanliggende. Han skriver blant annet fra de mest intense dagene at hans redaktør i Aftonbladet Sofia Olsson Olsén «er i ferd med å velge aktivismen framfor journalistikken, hun også».Han mener flere svenske medier forlot gamle prinsipper og i stedet fulgte logikken sosiale medier. Det var skadelig for ham selv, men også for feminismen, skriver han.

– Avisene i Sverige har så langt ødelagt svært mye for metoo. For nå går det ikke an å snakke om seksuell trakassering uten å komme innom lynsjingen av sånne som meg.

Medielederne ønsker i dag ikke å dvele ved det Virtanen kaller «medienes havari».

– Alle sitter i skitten, og ingen vil derfor granske det. De vil bare videre. Nei, vi må stå her og snakke om dette. De mistet sin troverdighet. For meg var dette katastrofalt, så klart. Men hvis jeg skal se utover meg selv, så er jo det et større problem for mediene og metoo.

– Annerledes i Norge

Virtanen sier mediene i Norge har hatt en annen type refleksjon over metoo-dekningen.

– Det som hendte i Sverige, var unikt. Medienes amokløp skjedde ingen andre steder.

Han viser særlig til debatten etter Trond Giskes dansevideo, hvor TV 2 ettergikk prosessen fram til VG-saken ble publisert og VG til slutt ba om unnskyldning.

– Noe slikt så man aldri i Sverige, sier Virtanen.

Han mener at medienes feilgrep i denne saken har gitt energi til de største kritikerne av metoo.

– Høyrepopulistene hater jo metoo. Nå kan de vise til at avisene hengte ut en rekke uskyldige personer, og dermed er mye ødelagt, sier han.

Peker på profittjag

For Virtanen er det frustrerende at han til og med i dag opplever at mediene er mer opptatt av å snakke om det han kaller sitt «gamle fylleriliv» enn mediekritikken.

– Hva vil du si til mediene nå?

– Man later som om det var offentliggjøringen av navnene på de anklagede som var det store problemet. Men det er mer alvorlig at man sviktet i kildearbeidet og trykket ubegrunnede påstander.

Virtanen mener mediedrevet mot ham også handler om at journalistenes arbeidsform er forandret: I tider med nedbemanning og kontinuerlig nett­publisering ofres etikken.

I tillegg merket avisene og deres eiere at metoo ga høyre lesertall, og at folk leste hele sakene – noe som gir økte annonseinntekter.

– Mediene ville være en del av kampen for den gode saken, og det holder jeg jo med dem i. Men mediene ville også tjene penger, ser Virtanen.

I boka sammenlikner han leserinteressen med den rundt terroren i Drottning­gatan i 2017, og da Sverige vant bronse i fotball-VM i 1994.

– Det handler om kjendiser, sex og vold. Når eierne skal ha en avkastning på ikke bare 5 prosent, men 10 og 15 prosent, vil noe ødelegges på veien. Kvalitetssikringen forsvinner.

torbjornn@klassekampen.no