Torsdag 2. mai 2019 Lederen

Guaidós spill

• Venezuelas opposisjonsleder og selverklærte overgangspresident, Juan Guaidó, la tirsdag ut en video der han igjen mante folk til opprør mot president Nicolás Maduro. Denne gangen sto Guaidó foran en gruppe uniformerte militære. I sin tale ga han uttrykk for at de væpnede styrkene – ikke bare enkelte avhoppere – omsider hadde vendt seg mot Maduro. Opposisjonslederen erklærte at «Operasjon frihet» hadde startet og oppfordret vanlige venezuelanere til å fylle gatene for å avsette Maduro. Innen døgnet var omme ble det likevel klart at militærledelsen fortsatt sto bak presidenten. I går holdt begge sider nye demonstrasjoner, men disse foregikk etter at avisa gikk i trykken.

• For mange venezuelanere har de siste dramatiske dagene trolig framkalt gamle minner. I april 2002 prøvde opposisjonen og deler av militæret å gjennomføre et kupp mot daværende president Hugo Chávez. Etter trusler om at presidentpalasset ville bli bombet, valgte Chávez den gangen å la seg bli tatt til fange av kuppmakerne. Komplottet slo feil: Chávez sine tilhengere mobiliserte i gatene og omringet presidentpalasset som nå huset kuppregjeringen, ledet av sjefen for næringslivsorganisasjonen Fedecamaras. Den Chávez-lojale presidentgarden rykket inn, og Chávez selv ble til slutt frigjort og fløyet tilbake til makta.

• Forskjellene fra den tida er mange. Maduro er langt ifra like populær som Chávez, og det er utbredt sosial misnøye som følge av den pågående økonomiske krisa. Denne misnøyen finnes også blant soldater og deres familier, og kan på sikt føre til at flere militære skifter side. Men visse ting har endret seg lite. Både John Bolton og Elliott Abrams, henholdsvis Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver og spesialutsending til Venezuela, jobbet for president George W. Bush da han var Chávez’ nemesis. Den gangen sa en av kupplederne at han følte de hadde USA i ryggen i sitt forsøk på å fjerne Chávez. I dag gir Trump åpent støtte til militærkupp og oppmuntrer slik Guaidó til å fortsette sitt hasardspill. Dette må fordømmes og stanses.