Fredag 10. mai 2019 Utenriks

Tilbakegangen for ANC i valget skygger over president Cyril Ramaphosas «nytt daggry»:

ANC beholder flertallet

OPPTELLING: Valgarbeidere teller stemmer på Parkhurst Primary School i Johannesburg. De første tallene tyder på at det tradisjonelt største partiet ANC beholder flertallet. FOTO: BEN CURTIS, AP/NTB SCANPIX

VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.

sør-afrika

Havner African National Congress (ANC) nærmere 50 eller 60 prosent? Spørsmålet preget opptellingen etter onsdagens valg, der den første femdelen av stemmene noterte ANC til 55 prosent, ned fra 62,2 i 2014.

ANC har sittet med presidenten og flertallet i parlamentet i Tshwane (Pretoria) uavbrutt siden 1994. De to største opposisjonspartiene, Democratic Alliance (DA) og Economic Freedom Fighters (EFF), står foreløpig notert med mindre framgang enn forventet, fra 22 til foreløpig 26 prosent for DA, og fra seks til åtte prosent for EEF.

Dermed har Cyril Ramaphosa, fagforeningslederen som slo seg opp som steinrik forretningsmann på ANCs økonomiske politikk, Black Economic Empowerment fra 2001, fått mandat til å gå i gang med det han kaller «nytt daggry» for Sør-Afrika. Men «nytt daggry» er i realiteten ANCs brutte løfter, inkludert de femten månedene Ramaphosa har sittet som president. Hans presidentskap blir fornyet av parlamentet 25. mai.

Valg i Sør-Afrika:

• Det var valg i Sør-Afrika onsdag. Resultater som forelå da Klassekampen gikk i trykken (tall fra 2014-valget i parentes):

• African National Congress (ANC): 57,1 prosent (62, 15)

• Democratic Alliance (DA): 21,7 prosent (22,23)

• Economic Freedom Fighters (EEF): 9,7 prosent (6,35)

• Inkata Freedom Party (IFP, basert i KwaZulu-Natal: 3,5 prosent (2,40)

• Vrijheidsfront Plus (FF+), afrikaanerparti: 2,8 prosent (0,90)

Opposisjonen og fraksjoner

ANC har holdt forholdsvis bra stand, på grunn av gammel lojalitet og ved å distansere seg fra forrige partileder og president Jacob Zuma og tilskrive ham ansvaret for korrupsjon og misligheter.

Opposisjonen fra DA og høyre blir fortsatt forbundet med hvite liberale blant den svarte befolkningen. EFF springer ut fra ANC selv, som fortsatt har fraksjoner som målbærer mye av den samme kritikken som EFF kjører fram.

Det vaklende valgresultatet kan føre til at Ramaphosa må bruke mye krefter på fraksjonskampen i ANC-ledelsen. Korrupsjonsanklager kan bli del av fraksjonskampen om den utelukkende retter seg mot Zuma-tilhengere og styrer unna forretningskretsen rundt Ramaphosa.

Smertepunktet for Ramaphosa i ANC går ved 50 prosent, sier Dirk Coetzee, professor i statsvitenskap ved Sør-Afrika-Universitetet til AFP.

Unge velgere, ung misnøye

Misnøyen stikker dypere på grunn av de enorme sosiale og økonomiske ulikhetene 25 år etter at apartheidsystemet ble gravlagt. Den økonomiske veksten var i fjor på bare 0,8 prosent, langt under befolkningstilveksten, hvilket tilsier reell tilbakegang.

Ulikhetene mellom de fire statistiske gruppene – svarte, hvite, indere/asiater og fargede – manifisterer seg i alle kategorier. Verre er det at de har sementert seg de siste ti årene.

EFF, ledet av Julius Malema, tidligere leder for ANCs Youth League, har ikke fått sitt antatte gjennombrudd, selv om partiet har tatt stemmer fra, og til dels rystet, ANC. Det kan i første rekke skyldes at mange unge velgere har tatt ut sin protest ved å la være å registrere seg.

Unge svarte, sinte arbeidsløse menn er EFFs ansikt. Lav valgdeltakelse har tjent ANC, som har styrket seg gjennom mobiliseringen i valgkampavslutningen.

Tøff i kjeften

EFF vil presse president Ramaphosa og ANC på partiets opprinnelige politikk og brutte løfter. EFF har gehør inn i ANCs rekker, selv om Malemas framtoning og uttalelser skremmer mange. EFFs kritikk er del av fraksjonskampen i ANC. Det kan være årsak til at Malema hevder at Ramaphosa har tilbudt ham poster i regjeringen, noe presidentens kontor avviser.

– EFF slåss for likhet (…) ikke for at svarte skal undertrykke hvite, framhevet Malema under valgkampen, for å riste av seg anklager om rasisme overfor hvite etter flere harde uttalelse tidligere.

Under valgkampen uttalte han at «parlamentet er fullt av kjeltringer og kriminelle».

I stedet for at politiet skyter ned vilkårlige kriminelle, burde de ta turen innom nasjonalforsamlingen i Tshwane og sette Ramaphosa i fengsel, sa Malema i Soweto utenfor Johannesburg søndag, ifølge tyske DPA.

ANC har til nå sett på EFF mer med skrekk enn som politisk realitet. Det kan forandre seg om ANC trenger koalisjoner i flere provinser, blant dem industrielle Gauteng, med Johannesburg og Tshwane.

Jordspørsmålet

Jordreformen henger over Ramaphosa for å gjennomføre ANCs vedtak om å grunnlovsfeste retten til å ekspropriere jord uten kompensasjon.

Fordelingen av jord har gått treigt. Men vel så viktig er statlige støtteordninger for å kunne drive jordlappene som blir tildelt i konkurranse med det intensivt kapitalistiske landbruket.

Erfaringer fra landreformer viser at uten støtteordninger kommer mange ikke i gang før de blir tvunget til å selge jorda av økonomiske grunner.

peterm@klassekampen.no

OPPOSISJON: Tilhengere av partiet Economic Freedom Fighters (EFF) party, på valgkamparrangement i Soweto søndag. FOTO: THELMA HADEBE, AP/NTB SCANPIX
REGJERINGSPARTI: ANC-tilhengere på valgkamparrangement i Johannesburg søndag.FOTO: BEN CURTIS, AP/NTB SCANPIX