Mandag 13. mai 2019 Innenriks

Peder Nøstvold Jensen, Max Hermansen og Hans Jørgen Lysglimt Johansen var blant tilhørerne:

Steve Bannons norske venner

FULLT I SALEN: Hege Storhaug fra Human Rights Service presenterte seg som «den mest islamofobe personen i Norge» under Steve Bannons oslobesøk fredag. Bannon ville vite hvorfor.

OSLO-MØTE: De som kom for å høre om innvandring og islam, ble skuffet. Trumps tidligere sjefstrateg snakket mest om arbeiderklassen.

høyre­populisme

Kent Andersen, Frp-politiker og fast bidragsyter til Document.no, tar imot folk ved inngangen til Oslo Militære Samfund. Han har en tegning av en gul vest på T-skjorta. Under buler en skuddsikker vest.

– Steve Bannon sier han har hatt kontakt med Frp. Vet du med hvem?

– Ingen kommentar, sier Andersen.

Det er fredag kveld, og Document.no har solgt ut alle billettene til foredraget sitt med Donald Trumps tidligere sjefstrateg. Om en time entrer han scenen. Imens fylles lokalet opp av ivrige tilhørere, flest menn. Noen har Trump-caps. Andre har dress.

Steve Bannons norgesbesøk:

• Steve Bannon er kjent for sin rolle som sjefstrateg for USAs president Donald Trump og som tidligere redaktør for det høyreradikale nettstedet Breitbart.

• Nå er han i Europa for å hjelpe høyrepopulistiske partier i EU-valget.

• Han deltok på Nordiske Mediedager i Bergen torsdag. Fredag var han i Oslo i regi av Document.no

• Flere samfunnsdebattanter har protesterte mot besøket, og noen nektet å delta i debatt under mediedagene fordi Bannon var invitert.

Skuffet Lysglimt Johansen

Mange av dem som finner plassene sine tilhører Fremskrittspartiet, men det er ingen partitopper til stede. Derimot er miljøet rundt den mest innvandringskritiske delen av Frp der, fra Rights.no, Gjenstridig.no og Resett.no.

Her er også miljøer enda lenger til høyre representert: Lena Andreassen og Max Hermansen, kjent fra Norwegian Defence League og Pegida, kontrajihadisten Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som «Fjordman», og holocaust-fornekter Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Johansen sier at han har prøvd å komme i kontakt med Bannon:

– Jeg tror beskjeden har nådd fram til ham, men han har ikke vært nok interessert i meg.

Kveldens vertskap Document.no er litt for mainstream etter Johansens smak. Han mener det viser enn viss «impotens» hos Bannon at han samarbeider med dem.

– Bannon sa til NTB at kommentarfeltet var det nye, sterke med Breitbart. Samtidig sa han til NRK at han i Breitbart modererte kommentarfeltet kraftig når det gjaldt rasisme og antisionisme. At han føler han må moderere, viser hans impotens, sier Johansen.

Da Bannon til slutt inntar scenen, reiser alle seg og klapper. En mann med tatoveringer og Trump-caps hever en knyttet hånd i været.

– Ingen islamofob

Et stykke ut i foredraget hører jeg mannen sukke og stønne. Det er etter følgende utsagn:

– Jeg er ingen islamofob. De muslimske landene er naturlig allierte i kampen mot radikale islamister, sier Bannon.

Under spørsmålsrunden er det flere som tar opp islam. En av dem er Hege Storhaug. Hun introduserer seg som «den mest islamofobe personen i Norge».

– Hvorfor er du det? spør Bannon.

– Fordi jeg skrev en bok som heter «Islam den 11. landeplage».

– Veldig subtil tittel, sier Bannon til spredt latter.

Tidligere stortingsrepresentant for Frp Øystein Hedstrøm ber om noen oppmuntrende ord om hvordan bekjempe radikal islam. Men Bannon er mest opptatt av å hylle Norge for å si nei til EU i 1994. Samtidig skryter han av Frp som en inspirasjon og modell for høyrepopulister over hele Europa. Han vet kanskje ikke at Frp stemte for EU.

Angriper «globalistene»

Bannon bruker det meste av taletida på en fortelling om en global elite som har sviktet arbeiderklassen, at industriarbeidsplassene er flyttet til Kina, og at de ansvarlige for finanskrisa har gått fri. Han mener vanlige folk må få makta tilbake fra globalistene som har flyttet den vekk fra nasjonalstatene og over til steder som Brussel og Davos:

«You’re not in the room, you’re not in the deal», sier han og lover at lederne av hans bevegelse skal få dem tilbake i rommet:

– Donald Trump får deg inn i rommet. Orban får deg inn i rommet. Bolsonaro får deg inn i rommet. Salvini får deg inn i rommet, sier han og lover seier.

– Ikke bare hos konservative, legger han til.

For Bannon har som strategi å vinne arbeiderklassevelgere og konvertere venstreradikalere. Han forteller tilhørerne at han vil «overtale demonstrantene på den andre sida av gata». Han sier også at han forstår hvorfor unge mennesker i USA støtter sosialisme, fordi de er som «russiske livegne på 1800-tallet».

– De eier ingenting, de er redde for økonomien sin og de tør ikke planlegge for framtida.

Han plasserer seg selv i direkte konkurranse med populære venstreradikale demokrater i USA som Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez og Elizabeth Warren.

– Hvis vi får 20 prosent av Bernies folk og 20 prosent av den afroamerikanske arbeiderklassen og 25 prosent hispanic arbeiderklasse, sammen med Trump-tilhengerne, så vil vi kunne styre like lenge som Roosevelt, sier Bannon.

Neste dag får vi anledning til å stille noen spørsmål til Bannon på et hotell i Oslo sammen med noen få andre journalister. Før vi møter ham, har vi snakket med en av dem som var på middag med ham etter foredraget. Det skal ha vært en representant for det nye danske partiet Stram kurs der. De er kjent for å brenne koranen offentlig.

Ut mot koran-brenning

Vi spør Bannon hva han sa til den danske politikeren.

– Jeg synes ikke det er passende å brenne koranen. Jeg fortalte ham at der jeg kommer fra, vet jeg at dersom noen brente en bibel, ville folk reagere veldig negativt. Vi vil ha ytringsfrihet, vi vil ikke ha blasfemilover, og jeg er hundre prosent imot politisk islam, og særlig sharia. Når det er sagt, tror jeg ikke vi kommer videre med assimileringen i Europa ved å brenne koranen.

– En av dem som inspirerte 22. juli-terroristen og hans manifest, Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som «Fjordman», var en del av publikummet ditt i går. Hvorfor tror du han kom for å høre på deg?

– Jeg tror på ytringsfrihet. Han er en norsk borger som kan komme og høre på meg hvis han vil. Jeg kjenner ikke til det han har skrevet. Dersom det er en del av terroristens manifesto, så vil jeg sikkert ikke være enig med det. Også folk jeg er uenig med kommer for å høre på meg.

– Hva har høyrepopulismen å tilby den lille mann? Jeg ser ikke at arbeiderlønningene øker i USA. Jeg ser skatteletter til de rike.

– Der tar du feil. Arbeidsledigheten er like lav som i 1969. Vi har 3,2 prosent vekst. Det Trump gjør for arbeidere i USA, er enestående. Leverandørkjeden begynner å komme tilbake fordi vi konfronterer Kina. Hvis vi ikke hadde økonomisk vekst, lav arbeidsledighet og økning i lønningene, så ville de ha krevd Trumps hode på et fat.

– Hvis du er så opptatt av arbeiderklassen, hvorfor sier du ikke ett ord om fagbevegelsen?

– Fagbevegelsen ser at lønningene øker med Trump. Da Jo Biden kunngjorde at han stiller som presidentkandidat, hadde han bare fagforeningslederne med seg, ingen fra grunnplanet. Det er fordi de støtter Trump.

aseb@klassekampen.no

odinj@klassekampen.no

Hvorfor er

du her?

Hege Storhaug,

Human Rights Service

– Jeg er her fordi det er en stor begivenhet. Det er nesten Trump som er her. Jeg synes «The Movement» er veldig interessant. Men jeg har ikke satt meg så veldig inn i det, eller hva han står for. Du kan spørre meg om islam, så kan jeg svare.

Judith Horntvedt,

Asker Frp

– Bannon er en veldig interessant person.

Jeg kom rett og slett for å høre om han har noe godt å si, som jeg kan bruke. Hvis han bare snakker dritt, så bruker jeg det ikke.

Øystein Hedstrøm,

tidligere stortingsrepresentant (Frp)

– Jeg er interessert i Bannons bevegelse i Europa. Han står for proteksjonisme som har betydd mye for USA, men Frp ønsker en åpen økonomi. Jeg er ikke enig med ham der, men jeg er enig med ham i innvandringspolitikken.

Ulf Leirstein,

tidligere Frp-er og stortingsrepresentant

– Jeg ser fram til å høre om hvordan han jobber politisk. Han har mye å lære bort både til venstresida og høyresida om hvordan man jobber for å få oppslutning om sine ideer og hvordan man bygger en bevegelse.

TRUMP-CAPS: Enkelte hadde kledd seg som de skulle på valgkamp for Trump. På capsen står det: «Make America great again».
FJORDMAN: Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman var blant dem som kom for å høre Steve Bannon tale.