Tirsdag 14. mai 2019 Politikk

En rødgrønn strateg, en dansk koranbrenner, en kontroversiell politiker og islamkritiske bloggere:

På broket Bannon-bankett

VERTSKAP: Hans Rustad, redaktør for nettstedet document.no, var vertskap for middagen for Steve Bannon i Oslo Militære Samfunds selskapslokaler. Her introduserer han gjesten. FOTO: ODIN JÆGER

LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.

høyre­populisme

– Han fikk møte et utall mennesker som vi tenkte kunne være interessante for ham, sier redaktør for nettstedet Document.no Hans Rustad til Klassekampen.

Document.no var vertskap da Steve Bannon holdt foredrag i Oslo Militære Samfund fredag kveld. Etterpå inviterte nettstedet en samling akademikere, skribenter og bloggere til middag i kjelleren, hvor det er et standsmessig selskapslokale ofte brukt av militærtopper, ministre og kongelige. Middagen besto av røyket laks, lammekarré og sjokolademousse.

Steve Bannons ­norgesbesøk:

• Steve Bannon er kjent som sjefstrateg for USAs president Donald Trump og som tidligere redaktør for det høyreradikale nettstedet Breitbart.

• Nå er han i Europa for å hjelpe høyrepopulistiske partier i EU-valget.

• Han deltok på Nordiske Mediedager i Bergen torsdag. Fredag var han i Oslo i regi av Document.no. Etter foredraget i Oslo var det middag.

Kontroversielle dansker

Selskapet var stort sett enige i spørsmål om økonomisk nasjonalisme, grensekontroll og kritikk av globale eliter. Men i spørsmålet om islam skilte selskapet lag.

Fem dansker skilte seg ut. Det var politiker Uwe Max Jensen fra det ytterliggående anti-islamske partiet Stram kurs, introdusert som «koranbrennerne», og Steen Raaschou, mannen bak den kontroversielle bloggen Snaphanen. Han ble nylig arrestert for å ha publisert videoen som viser drapene på en norsk og dansk kvinne i Marokko. I tillegg var det tre representanter for foreningen Trykkefrihedsselskapet.

– Danskene har jeg kjent i mange år, og det var naturlig å ha med dem, sier Rustad.

Tok ikke i Storhaugs bok

Ifølge bloggen Snaphanen var det «25 fuldstændigt upåvirkede nordmænd og fem danskere» til stede på middagen. Av de norske gjestene har Klassekampen fått bekreftet Rights.no-paret Hege Storhaug og Rita Karlsen, blogger Nina Hjerpset-Østli, Frp-politiker Kent Andersen, journalist Jon Hustad, skribent Elin Ørjasæter og hennes mann Nils Horvei, og landbruksanalytiker og rødgrønn ideolog Christian Anton Smedshaug.

Klasssekampen har ikke fått innsyn i gjestelista, men har snakket med flere som var til stede. De forteller at Steve Bannon ble provosert over koranbrennerne fra Danmark.

– Han sa: «This is for loosers», forteller journalist Jon Hustad, som var på middagen som reporter for Weekendavisen i Danmark.

Hustad understreker at den danske avisa betalte middagen og vinpakken for ham.

Han sier også at Hege Storhaug ville overrekke sin bok «Islam den 11. landeplage» i engelsk utgave. Bannon ikke ville ta imot, men overlot den til sin rådgiver. Hustad tolket det som en avvisning.

Storhaug har en annen versjon:

– Du ville gi ham boka di?

– Selvsagt gjorde jeg det. Jeg vil jo ha budskapet mitt ut i USA. Hvis vi skal klare å reise oss mot den islamske fascismen, er vi avhengig av amerikanerne. Men av sikkerhetsgrunner kunne han ikke ta i boka selv. Bøkene han fikk ble håndtert av en rådgiver.

Storhaug forklarer Bannons reaksjon på koranbrenning med at han ikke forstår «omfanget av den islamske fascismens inntog i Europa».

– Han tar den ikke alvorlig nok. Han er sjøl katolikk, og har et helt annet forhold til religionskritikk enn oss. Der har vi en forse i Europa, sier Storhaug til Klassekampen.

En rødgrønn strateg

Daglig leder i det bondeeide Agro Analyse, økonomispaltist i Klassekampen og en av strategene for rødgrønt samarbeid Christian Anton Smedshaug, var blant tilhørerne på Bannons foredrag. Etterpå ble han invitert med på middagen.

Smedshaug sier han gikk på foredraget for bedre å forstå fenomenet som Bannon er en del av og de kreftene han prøver å mobilisere.

– Det heter at man skal «kjenne sine fiender». Jeg er interessert i Bannons argumenter, og han konsentrerte seg om tre ting: Vi må få kontroll med arbeidsmarkedet, og da må vi ha kontroll med grensene. Skal vi ta vare på demokratiet, må vi ha noe å fordele og bygge opp igjen produksjonskjedene. Og vi må få slutt på unødvendige kriger i Midtøsten, sier Smedshaug.

Også han merket seg at Bannon stilte seg undrende til det sterkt anti-islamske budskapet fra politikeren fra danske Stram Kurs.

– Har en høyrepopulistisk strateg som Bannon noe til felles med sentrum-venstresida?

– Jeg syns det mest interessante er at flere av problemene Bannon tar opp, er de samme som de rødgrønne kreftene har pekt på siden finanskrisa i 2008. Det gjelder å sikre arbeiderklassens og middelklassens levekår. Utfordringen er å komme opp med bedre svar enn høyrepopulistene gjør.

Tror han kommer tilbake

Elin Ørjasæter sier til Klassekampen at hun anså middagen som jobb for Nettavisen:

– Vi ble oppfordret til å betale for middagen selv. Det satte jeg pris på, for jeg så på denne middagen som jobb, sier Ørjasæter, som skriver om møtet med Bannon hos Nettavisen.

Hun sier hun tror gjestelista ble satt sammen for at både Bannon og de øvrige gjestene skulle få noe ut av middagen.

– Jeg tror han fikk et godt inntrykk av, hva skal man si, de norske høyrepopulistene.

Det bekrefter Hans Rustad.

– Jeg tror han kommer igjen. Han syntes det var veldig moro å være i Oslo. Mye morsommere enn å være på Vestlandet.

Bannon skal ha kjørt over fjellet for å se naturen.

I foredraget sitt skrøt han av folkehelseminister Sylvi Listhaugs (Frp) utsagn om at folk måtte få lov til å spise rødt kjøtt, drikke alkohol og røyke. Selv holdt han seg unna alkoholen og gikk i 23-tida fordi han skulle gi et intervju til CNN.

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 14. mai 2019 kl. 14.01
GIR BOKA: Hege Storhaug overrekker Bannon sin bok under middagen. Rådgiveren i midten tok imot. Til høyre Kent Andersen (Frp). FOTO: FAKSIMILE FRA BLOGGEN SNAPHANEN
SELFIE: Uwe Max Jensen fra det ytterliggående anti-islamske partiet Stram kurs la ut bilde av seg selv med Bannon på Facebook.