Torsdag 16. mai 2019

Kilder: Venezuelanske utsendinger forhandler i Oslo

Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å forhandle, ifølge sentrale kilder.

Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å forhandle, ifølge sentrale kilder.
– Høytstående representanter for begge sider vil være i møter i Oslo, sier ikke navngitte medlemmer av Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling.
Partene skal ha mottatt en invitasjon fra «en gruppe nordmenn». Blant representantene er informasjonsminister Jorge Rodriguez og Stalin Gonzalez i nasjonalforsamlingen.
President Nicolás Maduro har selv uttalt at informasjonsministeren er på et «veldig viktig møte» i utlandet.

UD kommenterer ikkeUD ønsker ikke å kommentere opplysningene.
– Det tror jeg ikke at jeg kan kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver Per Wiggen til VG onsdag kveld.
Dette vil i så fall være det første møtet mellom partene siden opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til landets midlertidige president i januar.
Ifølge det venezuelanske nyhetsnettstedet ALNavio skal fire parlamentarikere og norske diplomater være med i forhandlingene. Ifølge nettstedet ankom delegasjonen Norge i helgen, og det skal ha vært flere møter. Delegasjonen reiser tilbake til Venezuela på torsdag.

FastlåstOpposisjonen i Venezuela mener Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen i landet. Maduro rår over et land som stadig trues av økonomisk kollaps og matmangel. Millioner har flyktet og hundretusener risikerer å sulte i hjel.
Guaidó ble raskt anerkjent som midlertidig president av USA. FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.
Men partenes nye vilje til å forhandle, kan være et tegn på tretthet etter lang tids fastlåst maktkamp i Venezuela.

Norges rolleUtenriksdepartementet har tidligere ikke ønsket å kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsprosesser, men har bekreftet at man har hatt dialog med aktørene i det kriserammede landet.
– Norge har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning og har dialog med aktørene i landet, sa seniorrådgiver Wiggen til NTB i februar.

(©NTB)