Lørdag 18. mai 2019 Utenriks

Russland ser ut til å beholde plassen i Europarådet:

Jagland seiret

SUKSESS: Thorbjørn Jagland kan avslutte karrieren med en seier, etter at utenriksministrene i Europarådets medlemsland besluttet å gi landet tilbake stemmeretten i rådet. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX

STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.

Russland

Russland er så godt som sikret fortsatt medlemskap i Europarådet. Det betyr at russiske borgere fremdeles vil kunne anke saker til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at den russiske staten fremdeles er underlagt Den europeiske menneskerettserklæringen.

Avgjørelsen falt på et møte mellom utenriksministrene i Europarådets 47 medlemsland i går formiddag. Både Tyskland og Frankrike støttet arbeidet med å beholde landet i organisasjonen, mens Storbritannia, Ukraina og de baltiske landene jobbet mot resolusjonen.

– Dagens avgjørelse var viktig, og klargjorde at en stor majoritet av medlemslandene ønsker at Russland skal forbli i Europarådet, og også at landet skal ha stemmerett i parlamentariker­forsamlingen, sier Daniel Holtgen til Klassekampen.

Han er talsperson for Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Jagland ser på dette som et svært viktig steg framover, sier Holtgen.

Europarådet:

» Europarådet har 47 medlemsland. Alle har forpliktet seg til å følge den europeiske menneske­rettskonvensjonen.

» Konvensjonen blir håndhevet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Stras­bourg.

» Den består av en dommer fra hvert av Europarådets 47 medlemsland, og er høyeste ankeinstans for innbyggerne i de land domstolen dekker. Har i en rekke tilfeller overprøvd nasjonale domstoler. Domstolen kan motta klager fra stater og individer, grupper og organisasjoner.

Seier for Jagland

Thorbjørn Jagland har jobbet for å sikre det russiske medlemskapet i lang tid. Russland mistet stemmeretten i rådet i april 2014, etter at Russland invaderte og annekterte Krimhalvøya i Ukraina.

Som et svar på tapet av stemmerett har russiske myndigheter holdt tilbake medlemsavgifta på omtrent 320 millioner norske kroner i året. Det har ført til alvorlige penge­problemer i organisasjonen.

Denne sommeren er Jaglands tid som generalsekretær i Europarådet over, og rådet må velge en ny leder. Russland har varslet at landet ikke kan akseptere å være del av rådet hvis landet ikke kan ta del i avstemmingen.

Fredagens møte var altså siste frist for en løsning på problemet, og avgjørende for om Jagland kunne avslutte karrieren som en vellykket generalsekretær.

Det endte med seier. Kun fem land stemte mot resolusjonen som gir Russland tilbake stemmeretten.

Utenriksministrene i Europarådets medlemsland slo fast at alle medlemsland skal ha stemmerett, og at alle delegasjoner, også den russiske, bør delta i valget av ny generalsekretær og dommere til Den europeiske menneske­rettighetsdomstolen.

Betingelsen er at Russland betaler medlemskontingenten som landet skylder.

Russland lovet å betale

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa i en tale til Europarådet på fredag at organisasjonen har støttet Russland til å utvikle sine egne lover, reformere domstolene og fengselsvesenet.

– Vi er interesserte i å fortsette vår aktivitet i Europarådet, sa Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Den russiske utenriksministeren sa også at Russland vil betale medlemsavgifta hvis landet får tilbake fulle rettigheter i organisasjonen.

Den endelige avgjørelsen om fortsatt russisk medlemskap fattes i rådets parlamentarikerforsamling seinere i vår.

Parlamentarikerforsamlingen har allerede stemt over et forslag om å åpne for å gi Russland tilbake stemmeretten. Forslaget understreket samtidig at annekteringen av Krim var et brudd på folkeretten. Det fikk flertall 10. april i år.

Ukraina misfornøyd

Ukrainske myndigheter er svært misfornøyde med vedtaket i går. Landets representant til Europarådet Dmytro Kuleba skrev i går på Twitter at «enkelte europeiske nøkkelland har besluttet å ta Russland inn igjen i parlamentarikerforsamlingen. (...) Bak scenen hersker det vanlige kyniske diplomatiet fra dem som har besluttet å beskytte interessene til sin farlige men langvarige partner, Russland».

magnusl@klassekampen.no