Mandag 20. mai 2019 Lederen

Skandalevideo

• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale medier meldte at det var glissent mellom de oppmøtte på Duomo-plassen, mens motdemonstrantene derimot var sterkt til stede. Salvinis store hodepine er at alliansen hans aldri sparker ifra. Hans eget parti, Ligaen, ligger an til å gjøre et sterkt valg i Italia, men alliansen som helhet ligger an til å få rundt 70 av 751 seter i EU-parlamentet. Tallet har ligget stabilt i en måned, siden like etter at alliansen ble lansert.

• Nå er et minst like stort problem Østerrike. Visestatsministeren Heinz-Christian Strache som også leder det høyreradikale Frihets­partiet har på svært effektivt vis fått sin politiske karriere avlivet som følge av særdeles pinlig videolekkasje. I det skjulte opptaket fra juli 2017 ser man Strache som tilbyr offentlige kontrakter mot politisk støtte fra en kvinne som utgir seg for å være niesen til en russisk oligark. De konspirerer også om hvordan hun kan få kontroll over Østerrikes største avis Krone Zeitung. Strache selv kalte det hele «fyllerør», men mente også at hans politiske fiender hadde konspirert mot han. Uansett har følgene blitt at han har måttet gå av som både partileder og visestatsminister. Statsminister Sebastian Kurz fra det andre regjeringspartiet, konservative ÖVP sa lørdag at «nok var nok», og det blir nå utlyst nyvalg.

• Fadesen i Østerrike kan slå hardt ut for Salvinis allianse der Frihetspartiet er et nøkkelmedlem. Spørsmålene om hvorvidt partiet samarbeider med russiske interesser vil gjøre det vanskeligere for de store ytre høyre-partiene som polske Pis og ungarske Fidesz å slutte seg til alliansen. En av grunnene til at de har holdt tilbake er det som i deres øyne er for «pro-russiske» holdninger hos de andre alliansepartiene. Det er neppe tilfeldig at den to år gamle videoen ble lekket bare en uke før EU-valget, og den kan vise seg å torpedere en ytre høyre-­allianse som allerede knaker i sammenføyningene.