Fredag 24. mai 2019 Kultur og medier

Hvorfor omfavner høyreradikale antikken? Donna Zuckerberg gir et svar i boka «Not All Dead White Men».

Troller om gamle grekere

GRESK TRAGEDIE: –De høyreradikale nettrollene oppfatter antikken som en tid da hvite menn hadde ubestridt makt. Vår egen tid ser de på som dekadent og ødelagt, sier Donna Zuckerberg.

Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.

Akademia

– Om man som individ vil ignorere disse menneskene, er det ok. Men om alle ignorerer dem, vil det ikke gå bra, sier Donna Zuckerberg.

Ja, hun er søstera til den mer berømte Zuckerberg, men har gjort det klart på forhånd at hun ikke ønsker å snakke om broren eller Facebook. For Donna kan absolutt sies å ha valgt en annen karriere­vei enn Mark.

Donna Zuckerberg er en klassisist som har steget ned fra elfenbeins­tårnet og brukt sin skolering på noe så aktuelt og politisk som internettets mørke avkroker. Denne uka gjester hun Oslo og Kulturhistorisk museum for å promotere boka «Not All Dead White Men–Classic Misogyny in the Digital Age».

Boka tar for seg hvordan høyreradikale menn utnytter klassisk gresk og romersk kultur i sin spredning av kvinnehat og rasisme. De leter fram tekster som tilsynelatende støtter deres ideologi, skriver Zuckerberg, fra stoiske selvhjelps­manualer til sjekketips fra Ovid og eldgamle normer for patriarkalske ekteskap.

Donna Zuckerberg:

• Klassisist, forfatter og redaktør og grunnlegger av filosofinettstedet Eidolon.

• Født 1987 i Dobbs Ferry, New York.

• Yngre søster av Facebook-konsernsjef Mark Zuckerberg.

• Deltar i dag i panelsamtale om «høyreekstremisme, antifeminisme, internett og bruk og misbruk av antikken» ved Historisk museum i Oslo.

• Aktuell med boka «Not all Dead White Men» (Harvard University Press).

Den røde pillen

Vi møter den nyankomne og vanligvis Silicon Valley-baserte Zuckerberg på kafé i Oslo sentrum. I kveld deltar hun på panelsamtale om «høyreekstremisme, antifeminisme, internett og bruk og misbruk av antikken» ved Historisk museum i Oslo.

Zuckerberg har dykket ned i en mannskultur som ofte er for drøy for vanlige sosiale medier. Aktørene finner sammen på undergrupper på nettsamfunnet Reddit, der de deler der sitt hat mot kvinner. De samme mennene er gjerne gjengangere som nettroll på andre nettsteder, og blir omtalt som «Red Pill-samfunnet», etter filmen «The Matrix».

– Jeg oppdaget disse mennene første gangen da jeg var gravid med min første sønn, og leste litt på sider for foreldre på nettet, forteller Zuckerberg.

– Noen ganger kommer Red Pill-menn inn på slike foreldresider og troller folk i kommentarfeltene. De får kvinner til å føle seg som forferdelige mødre. Spesielt angripes alenemødre, som de ser på som en stor plage for samfunnet.

Det hun fant, var en gruppering som misbrukte greske og romerske tekster til å underbygge sine mest avskyelige ideer: At alle kvinner er svikefulle og degenererte, at hvite menn er fra naturen mer rasjonelle enn alle andre, at kvinners seksuelle grenser eksisterer for å bli manipulert og krysset, og at samfunnet ville tjent på om mannen gjorde alle beslutningene på vegne av kvinnen.

– Bisarr fascinasjon

Stoisismen er en retning innenfor hellenistisk filosofi, grunnlagt tidlig på 200-tallet før vår tidsregning, som blant annet var opptatt av selv­beherskelse.

Etter å ha publisert en artikkel om nettopp stoikerne på Eidolon, et filosofisk nett-tidsskrift hun selv driver, merket Donna Zuckerberg unormalt stor trafikk.

Hun måtte sjekke hvor alle leserne kom fra, og oppdaget en gruppe på Reddit som snakket om hvordan Red Pill-samfunnet hadde gitt stoisismen økt popularitet.

– Jeg syntes dette var ekstremt merkelig, og ønsket å finne ut hvor denne bisarre og feilslåtte interessen kom fra.

– Når du tenker over at disse mennene går inn på foreldrenettsteder og får kvinner til å skamme seg over sine livsvalg, er det så langt unna stoisisme som det er mulig å komme.

– Hva ved stoisismen er det som fascinerer dem?

– Stoisismen handler om å forbedre seg selv og å forstå hva du har kontroll over og ikke i livet. Mye av det er svært sunt, men om du ikke er forsiktig, kan det føre til en voldsom selvopptatthet.

Zuckerberg mener Red Pill-mennene kjenner seg igjen i en stoisisme trukket til ytterste konsekvens, der man ikke lenger tar ansvar for menneskene og samfunnet rundt seg.

– De tenker at andre folks fattigdom og utsatthet ikke er deres problem. Samtidig hylles rasjonaliteten i stoisismen. Disse hvite mennene ser på seg selv som de eneste rasjonelle, mens spesielt kvinner, skeive eller minoriteter blir oppfattet som overfølsomme, sier hun.

Drømmen om Pantheon

Red Pill-gutta er å regne som såkalte white supremacists, eller hvite nasjonalister, forklarer Zuckerberg. De liker ikke betegnelsen selv, fordi den gir negative assosiasjoner.

De foretrekker å presentere seg selv som forsvarere av Vestens sivilisasjon.

– Selv om vi vet at både det gamle Hellas og Romerriket var multikulturelle samfunn, tenker de på disse sivilisasjonene som utgangspunktet for vestlig, hvit kultur. Ikke fordi de var det, men fordi de tror de var det, sier Zuckerberg.

– De oppfatter antikken som en tid da hvite menn hadde ubestridt makt og bygde Colosseum og Pantheon. Vår egen tid ser de på som dekadent og ødelagt. Derfor skuer de bakover for å finne inspirasjon.

I Red Pill-bevegelsen finner Zuckerberg spor av den klassisismen som kom til uttrykk på slaveplantasjer i de amerikanske sørstatene, både i arkitekturen og i det at slavene ble gitt greske og romerske navn.

Hun trekker også en linje til nazistenes fascinasjon for antikken.

– Red Pill-bevegelsen poder seg på dette familietreet av klassisistisk orienterte hvite «supremacists». Ideen om at de er forsvarerne av den vestlige sivilisasjon, er sentral i deres oppfatning av verden.

Én time Reddit om dagen

Zuckerbergs bok er et forsøk på å gi kvinner som møter disse gresk- og romerskinspirerte mennene som troll på nettet, et verktøy til å forstå hva som møter dem.

– Det kan være svært forvirrende når de kommer etter deg, for fortellingen deres henger ikke sammen. Boka prøver derfor å rydde opp i det ulogiske kaoset de skaper.

Arbeidet med boka har vært ubehagelig. Da den kom ut i fjor, ble Zuckerberg angrepet av det hun kaller «brigader av nettroll», men også underveis måtte hun beskytte seg selv mot hvordan dyp­dykket ned i disse mennenes verden påvirket henne.

– Det var et ganske urovekkende arbeid til tider. Jeg måtte pålegge meg en streng tidsavgrensing på én time Reddit om dagen. Jeg fikk meg hund, den er ikke en ekte terapihund, men den hjalp meg.

torbjornn@klassekampen.no