Fredag 24. mai 2019 Lederen

Mays exit

• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt eget konservative parti for den framforhandlete utmeldingsavtalen med EU, har hennes siste kort vært å be om hjelp fra Jeremy Corbyn og Labour. Hennes siste forslag, der hun gir garantier om arbeidervern, miljøstandarder og åpner for en ny folkeavstemning om brexit, var utformet for å imøtekomme Labours krav. Men Corbyn er bundet på hender og føtter av et parti som motsetter seg enhver form for EU-utmelding. Han har derfor latt henne synke. Selv om hennes forslag ikke vil få flertall, har May ønsket å legge det fram for Parlamentet, men det er nå utsatt. Når historien skrives, vil hun ikke ha det på seg at hun ikke gjorde sitt ytterste for å få avtalen gjennom.

• Åpningen for en ny folkeavstemning om brexit oppfattes som et forsøk på å oppheve resultatet av den forrige. Det har hisset opp store deler av Det konservative partiet. Mange parlamentsmedlemmer som tidligere har støttet Mays utmeldingsavtale med EU, går kraftig imot denne omkampen om brexit. Problemet for Mays parti er at uansett hvilken ny leder det blir, også hvis det blir en mer kompromissløs brexit-forkjemper – Andrea Leadsom og Boris Johnson er blant de aktuelle – er det ikke noe flertall i Parlamentet for å gå ut av EU uten en avtale. Sjansen for at EU skulle bli mer imøtekommende overfor en ny konservativ leder, er liten.

• Det konservative partiet er nå i sin verste krise i manns minne. I valget til nytt EU-parlament samler Brexitpartiet alle velgere som krever brexit i tråd med folkeavstemningsresultatet. Partiet kan bli størst i alle regioner, bortsett fra Skottland og London, der partiet får 20 prosent. For de konservative blir EU-valget en katastrofe, med en forventet oppslutning på 11–12 prosent. Gitt dette resultatet, er det vanskelig å se for seg hva en etterfølger til May som konservativ statsminister kan gjøre. Parlamentet er like splittet om EU og brexit.