Mandag 3. juni 2019 Utenriks

Donald Trumps europabesøk skjer i et klima med lite tillit og mange konflikter:

Trump kan lett snuble

BESØK: President Donald Trump og hans kone Melania skal møte dronning Elisabeth II og sentrale politikere i Storbritannia under statsbesøket som starter i dag. Her fra fjorårets besøk.8FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI, AFP/NTB SCANPIX

SURT: Snubletrådene er mange når USAs president nå besøker Europa. Et tynnslitt tillitsforhold preger situasjonen, mener USA-kjenner.

USA

USAs president Donald Trump starter i dag et fire dagers langt besøk til Europa, blant annet for å delta i 75-årsmarkeringen for D-dagen i 1944. Trump kommer til Storbritannia i dag, skal en tur innom Irland onsdag og avslutter i Frankrike torsdag.

Den siste uka har vært preget av tunge utspill fra Trump, som en varslet tolløkning for å presse Mexico til å hindre illegal innvandring til USA, og krasse grep i handelskrigen mot Kina.

På flere områder er Trump også på kollisjonskurs med USAs allierte i Europa: Han har sådd tvil om Nato- og etterretningssamarbeid, trukket seg fra atomavtalen med Iran, varslet at USA vil trekke seg fra Parisavtalen om klima, og innført ekstratoll på stål og aluminium.

– Tilliten mellom USA og landets europeiske allierte har ikke vært så dårlig så lenge jeg har fulgt med, sier Svein Melby, pensjonert ­seniorforsker tilknyttet ­Institutt for forsvarsstudier.

– Det tynnslitte tillitsforholdet mellom Trump-administrasjonen og Europa preger situasjonen på alle felter, sier han, og mener Trumps uforutsigbarhet bidrar til dette.

– Trump har jo som varemerke at USA ikke skal tas for gitt. Mens han hevder at USA i årtier er blitt utnyttet av andre land, går han hardt ut mot samarbeidsordninger som USA selv i høy grad har nytt godt av.

USAs president Donald Trump på europabesøk:

• Donald Trump ankommer Storbritannia i dag for et tre dager langt statsbesøk. Han besøker også Irland onsdag, og Frankrike torsdag.

• Trump skal delta i 75-årsmarkeringene av D-dagen i 1944. Markeringene begynner onsdag 5. juni i Portsmouth på den britiske sørkysten, og fortsetter i franske Normandie 6. juni, på selve D-dagen.

• Under besøket har Trump mange konflikter å diskutere med europeerne. Han har sådd tvil om Nato- og etterretningssamarbeid, trukket seg fra atomavtalen med Iran, varslet at USA vil trekke seg fra Parisavtalen om klima, og innført ekstratoll på stål og aluminium.

Fem mulige snublesteiner

Melby viser til at Trump bruker tollbarrierer som virkemiddel også i saker som ikke gjelder handelsproblematikk, som sist mot Mexico.

– Det ligger et betydelig ­potensial for konflikt mellom USA og Europa med en president som bruker toll for å oppnå alle mulige politiske mål.

BBC listet i går opp fem mulige diplomatiske snublesteiner for Trumps besøk: Kina, Midtøsten, Toryenes leder­valg, brexit og konge­huset.

USA har ikke fått Europa med seg for fullt i handelskrigen mot Kina. Både Tyskland og Nederland har hatt møter med den kinesiske vise­presidenten den siste uka. I Storbritannia konkurrerer kinesiske Huawei, som Trump har kjørt harde tiltak mot, om å bygge deler av 5G-nettverket for ­mobiltelefoner. Trump mener at å slippe Huawei til i 5G-nettverket vil legge det åpent for kinesisk spionasje, og ­truer med å «revurdere» etterretningssamarbeidet med britene hvis de ikke sier nei.

Svein Melby sier at han uten å kjenne detaljene i 5G-saken mener at Trump tar fatt i en reell problemstilling, som vestlige land bør ta på alvor. Han ser det likevel som problematisk hvis Trump setter på spill et etterretnings­samarbeid som er bygd opp over tid, og «krever en viss stabilitet og forutsigbarhet».

Flere uenigheter

Trumps alenegang i Midt­østen strider også mot britisk politikk, både når det gjelder Iran-avtalen og tostatsløsning for Palestina. Det har også vakt oppsikt at Trump har tatt stilling i ledervalget i Det konservative partiet, ved å proklamere støtte til ­Boris Johnsons kandidatur.

Trump har også kritisert britenes brexitforhandlinger, der han mener Nigel Farage fra Brexitpartiet burde forhandle for dem, og han oppfordrer til å la være å betale sluttoppgjør til EU.

Ved forrige besøk tabbet Trump seg ut på hoffetiketten, da han plasserte seg foran dronningen. I forkant av dette besøket har han sagt seg skuffet over prins Harrys kone Meghan, som kritiserte Trump mens hun fortsatt var amerikansk statsborger.

Venter demonstrasjoner

Mens Trump og kona blir mottatt på røde løpere av kongehus og politikere, forbereder demonstranter en annen velkomst. Minst 250.000 demonstranter er ventet i sentrum av London tirsdag, og det samles inn penger for å få på plass en gigantisk «Trump-ballong» på Trafalgar Square.

Londons borgermester ­Sadiq Khan har gått tungt ut mot Trump foran besøket, i avisa Observer.

Borgermesteren sammenligner språket Trump bruker for å samle støtte med «det 20. århundrets fascister» og ser Trump som et av de verste eksemplene på en voksende global trussel.

«Ytre høyre er i vekst verden rundt» skriver han, før han lister opp Viktor Orbán i Ungarn, Matteo Salvini i Italia, franske Marine Le Pen og britiske Nigel Farage som andre politikere av samme kaliber.

sissel.henriksen@klassekampen.no