Onsdag 5. juni 2019 Lederen

Mørke skyer

• Denne uka startet LO sin valgkamp på representantskapsmøtet i Trondheim. Målet er å få flest mulig av LOs nesten én million medlemmer til å stemme rødgrønt. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen brukte valgkampavsparket til å advare mot privatisering og mot regjeringens kutt til arbeidsledige og uføretrygdede. Han advarte også mot økende forskjeller mellom fattig og rik, syke og friske og mellom by og land. Han kritiserte dessuten den borgerlige regjeringens fraværende politikk mot sosial dumping. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var også til stede i Trondheim. Hans mål er at Ap skal holde på stillingen fra forrige kommune- og fylkestingsvalg, da partiet fikk makt i 205 kommuner, inkludert i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Det kan holde hardt.

• Det er flere mørke skyer på himmelen idet Arbeiderpartiet og LO nå går tungt inn i valgkampen. Blant annet kan bompengepartiene i storbyene snu opp ned på de politiske konstellasjonene i kommunene. Arbeiderpartiet sliter også flere steder på Vestlandet etter at landsmøtet i vår gikk inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting, mot ledelsens og fagbevegelsens uttrykte ønsker. Dessuten er partileder Jonas Gahr Støre ikke så populær hos velgerne som partiet ønsker seg. Bare 13 prosent mener Arbeiderparti-lederen egner seg som statsminister, viser en måling utført av Ipsos for Dagbladet. 23 prosent syns Høyre-leder Erna Solberg er den best egnede kandidaten.

• Noen enkeltmålinger er tilnærmet katastrofale for Arbeiderpartiet. I den nye Sogndal kommune går Ap ned fra 31,2 til 18,2 prosent, viser en måling for Sogn Avis gjengitt på Pollofpolls.no. Den store vinneren i Sogndal er likevel et rødgrønt parti, Senterpartiet, som får 42,6 prosent oppslutning. Også Rødt, MDG og SV ligger godt an på målingene om dagen. Derfor kan rødgrønne kommuner få helt andre politiske tyngdepunkt enn det Ap er vant til. Forhåpentligvis kan det bidra til at norske kommuner stanser høyre­regjeringens privatiserings- og sentraliseringsiver.