Onsdag 5. juni 2019 Innenriks

n Oslo yter mer i sosialhjelp til bolig enn staten gir i bostøtte • Betalte ut over 700 millioner i 2017

Lei av å stå med lua i hånda

GRATIS MAT: Atle Wilhelmsen venter på dagens varme måltid hos Safir i Platous gate i Oslo. Han hadde ikke forstilt seg at han kom til å bli avhengig av hjelp da han søkte kommunal bolig. Til høyre sitter Jon-Anders Wilhelmsen, mens Lisbeth Gjellum og Tommy Olsen styrer på kjøkkenet.

SOSIALKLIENT: Kutt i statlig bostøtte gjør flere osloboere til sosial­klienter. Atle Wilhelmsen er en av dem.

boligfella

– Her står det 76 kroner på kontoen.

Atle Wilhelmsen ler oppgitt. Han har nettopp sjekket nettbanken på mobilen sin.

Wilhelmsen fikk uføretrygd fra 1. mars 2014. Da hadde han lagt mange år med tungt rusmisbruk bak seg, og hadde så store helseproblemer at han ikke kunne jobbe.

Vi treffer ham for lunsj på Grønland i Oslo. Med 76 kroner på kontoen er ikke utvalget så stort. Vi blir med ham til senteret Safir, drevet av Kirkens Bymisjon og Røde Kors, hvor han også er frivillig. I dag serverer de gratis varmmat.

Flere samler seg rundt bordene mens lukta av stekt kylling sprer seg i lokalet. Flere sier de gjerne skulle gått på «vanlige» kafeer, men økonomien hindrer dem.

– Vi blir låst i et utenforskap, sier Wilhelmsen.

– Et latterlig system

Vi ba Wilhelmsen sjekke nettbanken sin, slik at vi kunne se hva han får i uføretrygd og hva han betaler i husleie i den kommunale leiligheten sin.

Netto trygdeutbetaling er 15.953 i måneden. Husleia er på kr 11.505. Da har han 4448 igjen. Det er godt under satsen for budsjettet til en enslig person: 7698 kroner regner Statens institutt for forbruksforskning til livsopphold.

Likevel har han ikke mottatt statlig bostøtte i år. I fjor fikk han 500 kroner i måneden.

For at han skal klare strømregningen og ikke «bo seg i hjel», er han blitt avhengig av kommunal bostøtte og sosial hjelp.

– Jeg vil ikke at det skal blir en sånn «stakkars-meg-reportasje». Det er mange som leier kommunalt som er i samme situasjon, sier Wilhelmsen.

Han har meldt seg inn i Rødt og knyttet seg til aksjonen Boligopprøret for å påvirke politisk.

– Jeg vil at folk skal få øynene opp for at vi er mange som lever under et usosialt og helt latterlig system, sier han.

Låst i en fattigdomsfelle

Planen var ikke å bli sosialklient. Planen var å skaffe seg et trygt sted å bo. Da Wilhelmsen ble rusfri, leide han en leilighet av Frelsesarmeen. Men så skulle noen andre få den, og han hadde ingen andre alternativer enn å søke kommunal bolig.

Da han til slutt fikk bolig, måtte han ta den på dagen.

– Første gang jeg så leiligheten, var da jeg måtte møte opp i den og signere kontrakt med en boligkoordinator. Det var midt i måneden. Dermed måtte jeg betale en og en halv gang husleia på 11.505 kroner.

Da Wilhelmsen reagerte på den høye prisen, beroliget boligkoordinatoren ham.

– Jeg ble fortalt at jeg kom til å få bostøtte.

Hvor mye han kunne regne med å få, fikk han ikke vite.

I dag får han en kommunal samlet bostøtte på 2900 kroner. Det er fortsatt så lite at han er avhengig av sosialhjelp for å klare faste utgifter til strøm og nett.

– Jeg er lei av å stå med lua i hånda. For det er sånn det er å være avhengig av sosialhjelp.

Han mener seg låst fast i en evig fattigdomsfelle.

– Dersom jeg sparer penger, så vil ikke Nav lenger dekke strømregningen min. Når jeg trenger nye briller, sitter det en sosialkurator og går gjennom kontoutskriftene mine for å vurdere hva slags brilleinnfatning jeg skal få lov til å få. Man blir fratatt verdigheten, sier Wilhelmsen.

Flere blir sosialklienter

Stadig flere blir sosialklienter på grunn av høye boutgifter i Oslo. Boutgiftene til 85 prosent av dem i Oslo som mottok statlig bostøtte ligger over Husbankens boutgiftstak. I 2010 var andelen 53 prosent.

Dette fører til skyhøye utbetalinger til kommunal bostøtte og sosialhjelp. I 2017 ble det for første gang utbetalt mer i kommunal sosialhjelp enn i statlig bostøtte. Wilhelmsen synes systemet er latterlig.

– Oslo kommunes bolig­foretak Boligbygg er byens størst bolighai. De leier ut boliger til såkalt «gjengs leie», som er tilpasset markedsleiene. Samtidig skal Boligbygg gå med overskudd. Pengene kommunen betaler inn som sosialhjelp, går ut som profitt til den samme kommunen.

– Hadde det hjulpet med mer statlig bostøtte?

– Det hadde jo blitt bedre, men så lenge vi har gjengs leie, blir det kunstig åndedrett. Det hadde vært bedre om kommunen gikk bort ifra gjengs leie og bygget flere kommunale boliger, slik at flere kunne bo trygt og stabilt, sier Wilhelmsen.

aseb@klassekampen.no