Torsdag 6. juni 2019 Lederen

Mobiliserer

• Bompenger mobiliserer velgere, men ikke bare til de nye bompengepartiene. I går ble Miljøpartiet De Grønne målt til 9,2 prosent på NRK og Aftenpostens kommunebarometer fra Norstat. Dermed har partiet passert Fremskrittspartiet og blitt Norges fjerde største parti når innbyggerne blir spurt hvem de vil stemme på i kommunevalget. MDG har på mange måter blitt ja til bompengepartiet, til tross for at det har stemt mot flere bompengeprosjekter enn Frp på Stortinget. Det har partiet gjort fordi det har vært mot veiutbyggingene bompengene skulle finansiere. Bypakkene som er begrunnet med bedre byluft og penger til kollektivtransport, har likevel partiet fått æren for. Det har vist seg å være en god strategi for MDG. Riktignok er det mye motstand mot ulike bomprosjekter rundt om i landet, men det er også mye støtte å få for et parti som setter miljøet foran bilen og privatøkonomien, særlig i de store byene.

• Partiet som sliter mest med bompengesakene, er Fremskrittspartiet. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) får 4,8 prosent i samme måling. Det til tross for at FNB bare stiller liste i 14 kommuner, i all hovedsak i noen store byer og kommunene rundt disse. Det betyr at de gjør det langt bedre enn 4,8 prosent i sine kommuner. For Fremskrittspartiet, som nå ligger på 7,2 prosent, er det selvsagt en katastrofe. Det er derfor partiet nå er sultne på en bompengeseier i regjering. I går var Frps landsstyre samlet i møte om bompengesituasjonen på partikontoret i Oslo.

• Det blåser en grønn vind over Europa. I EU-valget gjorde grønne partier svært gode valg, og i Tyskland gikk De grønne forbi Sosialdemokratene og ble landets tredje største parti. Den grønne partigruppa i EU-parlamentet økte fra 52 til 70 mandater. Det er tydelig at miljøsaken mobiliserer, og jo mer miljøproblemer settes på spissen som et for eller imot-spørsmål, slik det lett kan bli i bompengesaker, ser det ut til at partiene med mest artikulert ståsted vinner. I Europa har dette skapt trøbbel for de tradisjonelle venstrepartiene. Her hjemme er det – så langt – først og fremst Frp som blør.